Ziua Logo
  Nr. 3995 de marti, 31 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vicentiu Ploiesteanul: Conform statului, titularul scaunului Moldovei este loctiitorul Patriarhului
Teoctist va fi inmormantat vineri la Catedrala Patriarhala
 31 iulie, 15:33 
foto: Rompres
Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a anuntat in urma cu scurt timp ca Teoctist va fi inmormantat la Bucuresti vineri, la orele 11.00, la Catedrala Patriarhala. IPS Vicentiu Ploiesteanul a precizat ca "Patriarhul era foarte optimist in legatura cu operatia pe care urma sa o faca si nu a lasat nici-un fel de testament. Conform statutului, titularul scaunului Moldovei este loctiitorul patriarhului". Sute de oameni au venit in pelerinaj la Mitropolie, locul unde este depus trupul Patriarhului Teoctist, pentru a se ruga la capataiul acestuia. Papa Benedict al XVI-lea a trimis Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) o telegrama de condoleante. La ceremonia de inmormantare va participa si o delegatie a Sfantului Scaun, anunta un comunicat al Nuntiaturii Apostolice in Romania. Patriarhul a fost evocat astazi de Patriarhia Moscovei: "Teoctist a dat dovada de intelepciune si demnitate in acea epoca dificila cand Biserica era prigonita", a afirmat episcopul rus Mark Egorievski. In urma deciziei de decretare a doliului national in ziua inmormantarii Patriarhului, Consiliul National al Audiovizualului (CNA), prin vocea presedintelui interimar Rasvan Popescu, a cerut astazi posturilor de radio si Tv sa respecte aceasta zi.
Sinodul BOR a stabilit ca funeraliile Patriarhului Teoctist vor avea loc vineri la pranz, la Catedrala Patriarhala. Sedinta Sinodului, care trebuia sa inceapa in jurul orei 11:00, a fost amanata pentru cateva ore, pana cand toti mitropolitii au ajuns in Bucuresti.
Sinodul Permanent al BOR, la care participa opt Mitropoliti, s-a intrunit pentru a stabili locul unde va fi inmormantat Patriarhul Teoctist si detaliile ceremonialului.
Sinodul Permanent functioneaza intre sesiunile Sfantului Sinod si este alcatuit, in mod obisnuit, din Patriarh si din toti mitropolitii in functie. Patriarhia Romana cuprinde sase mitropolii in tara si trei mitropolii in jurul granitelor Romaniei si in Diaspora (Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord si Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale).
In lipsa Patriarhului, sedintele Sinodului sunt prezidate de catre unul din Mitropoliti, iar hotararile valabile sunt luate cu votul majoritatii membrilor.
O delegatie de la Vatican vine la inmormantarea Patriarhului Teoctist
Papa Benedict al XVI-lea a trimis Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane o telegrama de condoleante la trecerea la cele vesnice a Preafericitului Patriarh Teoctist, iar o delegatie a Sfantului Scaun va participa la funeralii, informeaza un comunicat al Nuntiaturii Apostolice in Romania.
"Nuntiatura Apostolica in Romania a aflat cu durere de trecerea la cele vesnice a Preafericitului Patriarh Teoctist, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Suntem alaturi de intreaga Biserica Ortodoxa Romana si de poporul credincios, amintindu-ne de acest mare Patriarh care s-a implicat mult in dialogul ecumenic si mai presus de toate ne amintim de istorica invitatie facuta Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita Romania", se arata in document.
Patriarhul Teoctist, evocat de Patriarhia Moscovei
Biserica Ortodoxa din Rusia a primit "cu adanca durere" vestea mortii Patriarhului roman Teoctist. "A fost un lider intelept, iar moartea sa reprezinta o mare pierdere nu doar pentru Biserica Ortodoxa a Romaniei, ci pentru intreaga lume ortodoxa", a declarat episcopul Mark Egorievski, citat de ITAR-TASS.
Prelatul a amintit ca anii de slujire ai defunctului patriarh au coincis cu timpul dominatiei ideologiei ateiste in Romania, ca pretutindeni in fostul lagar comunist. "Ca Inainte Statator, Teoctist a dat dovada de intelepciune si demnitate in acea epoca dificila cand Biserica era prigonita", a declarat ierarhul rus.
Slujba speciala in localitatea natala a Patriarhului
O slujba speciala a avut loc in aceasta dimineata in localitatea natala a Patriarhului Teoctist, conform Rompres. Slujbe similare au avut loc la Biserica Sfantul Ilie din Botosani, dar si la Sihastria Voronei si la Manastirea Vorona, acolo unde Prea Fericitul Teoctist si-a inceput viata monahala. In fiecare zi, pana la inmormantarea Patriarhului, la toate bisericile vor fi trase clopotele de trei ori: la orele 8,00, 13,00 si 20,00.
Reprezentantii partidelor politice se intrec in prezentarea de condoleante
Vacaroiu: Prezenta Patriarhului in sala de sedinte ne facea mai buni
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), i-a adus un ultim omagiu, astazi, Patriarhului Teoctist, subliniind ca este de datoria urmasilor sa-i implineasca ultima dorinta: construirea Catedralei Manturii Neamului.
"Speram ca de acolo de sus, din gradina lui Dumnezeu, ne va veghea in continuare si va fi cu adevarat fericit cand va vedea ca visul de a avea o catedrala a neamului i se va implini", a spus Vacaroiu.
"Patriarhul s-a remarcat prin echilibrul si calmul sau, prin darul de a asculta, darul de a spune cu subtilitate o serie de dureri ce le avea si unele neimpliniri, dar si prin vointa lui sincera ca oamenii sa fie mai buni, mai toleranti", a mai spus Vacaroiu.
Geoana: Patriarhul, un Parinte bland, intelept si luminat, care ne va marca peste ani amintirile cu fata lui senina
"Trecerea la cele vesnice a Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist a intristat nu doar sufletele credinciosilor ortodocsi pe care i-a indrumat cu intelepciune si blandete de-a lungul bogatei activitati pastorale", se arata in mesajul de condoleante transmis Patriarhiei Romane de Partidul Social Democrat.
''Nu putem, in aceste momente triste, decat sa ne exprimam regretul pentru plecarea dintre noi a Parintelui Patriarh. Un Parinte bland, intelept si luminat care ne va marca peste ani amintirile cu fata lui senina si parul alb'', se arata in comunicatul semnat de Mircea Geoana, liderul PSD.
Stolojan: Patriarhul a trecut peste orgoliile care exista si in Biserica
Presedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan, venit astazi la pranz sa aprinda o lumanare la capataiul Patriarhului Teoctist, a evocat intalnirile sale cu Inaltul Ierarh. "Am lucrat in Guvernul Romaniei si am avut multe intalniri cu Patriarhul. Atunci era imediat dupa revolutie si Biserica Ortodoxa renastea pur si simplu in inima si mintea romanilor si am putut face impreuna o serie de lucruri bune pentru oameni, pentru Biserica", a declarat Stolojan.
Stolojan a spus ca Patriarhul Teoctist a fost un slujitor deosebit al Bisericii, "un aparator al romanilor si un om care a reusit intotdeauna sa treaca peste aceste orgolii care exista, evident, si in Biserica".
Vadim Tudor: La moartea Patriarhului Teoctist se cuvin funeralii nationale
Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, si-a exprimat, la randul sau, regretul pentru trecerea in vesnicie a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. ''Inima mea este ravasita de o adanca durere si nu-mi gasesc cuvintele pentru a spune cat de mahnit sunt. In aceasta vara tragica, moartea Intai Statatorului Bisericii noastre strabune reprezinta corolarul cel mai cumplit al incercarilor prin care trece poporul roman''.
''De cate ori ma intalnea, ii facea placere sa recite o strofa, pe care el stia ca mi-o inchinase Nichita Stanescu, ca invitatie la generozitate si fraternitate: 'Vadime, Vadime/ Tu ai loc de mine/ Eu am loc de tine/ Vadime, Vadime'", a mai precizat liderul PRM intr-un comunicat de presa.
CNA recomanda respectarea zilei de doliu national de catre mass-media
Consiliul National al Audiovizualului a transmis astazi o recomandare posturilor de radio si televiziune pentru respectarea zilei de doliu national dedicata memoriei Patriarhului Teoctist, plecat la cele vesnice. Consiliul recomanda radiodifuzorilor ca "in aceste zile de grea pierdere pentru poporul roman, sa-si adapteze programul in ziua de doliu national, care va fi anuntata de Guvern, evitand difuzarea emisiunilor de divertisment, umoristice etc".
Cititi interviul acordat de Patriarhul Teoctist colegului nostru, Victor Roncea:
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-02-07&id=193223
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA:
http://www.ziua.net/news.php?id=759&data=2007-07-30
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-04-16&id=219079
Cristina STEFAN  
 Afisari: 212  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-31
 18:01 
CNA-ul nu mai vrea propaganda comunista
1 comentariu
 16:25 
"Sex-ambasadoarea" se intoarce la Centrala MAE
2 comentarii
 15:39 
Armata britanica paraseste Irlanda de Nord dupa 38 de ani
 15:18 
Michelangelo Antonioni a incetat din viata
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Testamentul Patriarhului (6920 afisari)
 Bodyguardul lui Hitler a implinit 90 de ani (3893 afisari)
 Miliardarul care stie sa traiasca (3818 afisari)
 Onoarea nereperata a domnului Patapievici (3021 afisari)
 Pittis, in stare grava (2587 afisari)
 "Sex-ambasadoarea" se intoarce la Centrala MAE (416 afisari)
 CNA-ul nu mai vrea propaganda comunista (392 afisari)
 Teoctist va fi inmormantat vineri la Catedrala Patriarhala (212 afisari)
 Armata britanica paraseste Irlanda de Nord dupa 38 de ani (124 afisari)
 Michelangelo Antonioni a incetat din viata (108 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01260 sec.