Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Un computer al Agentiei Spatiale Americane a fost sabotat
Astronautii NASA se urca beti la bord
 27 iulie, 15:13 
Agentia Spatiala Americana (NASA) risca sa se aleaga cu imaginea sifonata. Una dintre cauze, si poate cea mai serioasa, o constituie acuzatiile la adresa astronautilor sai publicate de revista de specialitate "Aviation Week & Space", aceea de a se fi urcat bauti la bordul navetelor care au decorat in misiuni spatiale. Cei prinsi beti la volan risca sa-si piarda carnetul. Cum vor fi insa pedepsiti cei care beau un paharel inainte sa paraseasca Planeta? Slava Cerului, in spatiu traficul nu este intens. Si de parca nu ar fi suficient, NASA a anuntat recent ca un computer ce urma sa fie instalat la bordul navetei spatiale Endeavour, a carei lansare este prevazuta pentru 7 august, a fost tinta unui act de sabotaj. Si in acest caz, ca si in cel al astronautilor urcati "veseli" la bordul navetelor, NASA a anuntat ca va demara in cel mai scurt timp anchete interne.
Revista de specialitate "Aviation Week & Space" a publicat in editia sa de ieri un articol in care este citat un raport intern al NASA, din care rezulta ca astronauti americani au primit autorizatia de a efectua misiuni spatiale, chiar daca erau in stare de ebrietate.
NASA a refuzat sa comenteze informatiie potrivit carora astronautii au fost autorizati sa zboare "in cel putin doua ocazii" de acest fel.
Conform publicatiei, o ancheta interna a NASA a aratat ca astronautii consumasera o cantitate importanta de alcool, cu 12 ore inainte de zbor, in conditiile in care regulamentul intern interzice membrilor echipajului sa bea alcool.
"Daca aceste informatii cu privire la astronautii aflati in stare de ebrietate se vor dovedi exacte, consider ca agentia va trebui sa dea explicatii", a declarat presedintele Comisiei pentru stiinta si tehnologie a Camerei Reprezentantilor, Bart Gordon.
Informatiile afecteaza imaginea NASA si a astronautilor antrenati in conditii dure, supusi unor situatii extreme si care ar trebui sa fie pregatiti pentru orice.
Act de sabotaj asupra unui computer de la bordul Endeavour
Agentia Spatiala Americana a anuntat ca un computer ce urma sa fie instalat la bordul navetei spatiale Endeavour, a carei lansare este prevazuta pentru 7 august, a fost tinta unui act de sabotaj. "Unul dintre subcontractorii nostri a remarcat ca cineva a umblat intr-un calculator destinat navetei si a semnalat acest fapt NASA in urma cu cateva zile", a declarat un purtator de cuvant al Agentiei Spatiale Americane, Katherine Trinidad, care a anuntat declansarea unei anchete interne.
Naveta spatiala americana Endeavour urmeaza sa fie lansata la 7 august de la Centrul spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida. In timpul misiunii sale la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) - un proiect in valoare de 100 de miliarde de dolari - Endeavour si cei sapte membri ai echipajului, intre care un astronaut canadian, vor continua construirea avanpostului orbital, prin aducerea si instalarea unui tronson, a modulului Spacehab si a unei platforme de incarcare suplimentare. Construirea ISS urmeaza sa fie terminata pana in 2010, data prevazuta pentru scoaterea din uz a celor trei navete spatiale americane.
NASA, probleme peste probleme
Acuzatiile de "conducere a navetei in stare de ebrietate" se adauga altor probleme ale agentiei spatiale. Astfel, la inceputul lunii februarie, fosta astronauta a navetei Discovery a parcurs 1.500 de kilometri cu masina, din Texas pana in Florida, pentru a o ataca pe Colleen Shipman, ofiter al armatei americane a aerului, in varsta de 30 de ani, pe care o banuia ca intretine o relatie amoroasa cu astronautul William Oefelein, iubitul lui Nowak. Ea a pledat nevinovat pentru tentativa de rapire.
In luna aprilie, un consultant NASA a ucis un angajat al agentiei inainte de a se sinucide, la centrul spatial din Huston. Nici conditiile meteo nu au fost de partea agentiei. In luna februarie, grindina a afectat serios un rezervor extern al navetei Atlantis, obligand NASA sa readuca naveta spatiala in hangar pentru a efectua reparatii. Atlantis, care trebuia sa fie lansata la jumatatea lunii martie, a fost nevoita sa astepte trei luni, iar NASA a fost obligata sa anuleze lansarea cu numarul cinci programata pentru 2007, conform NewsIn.
REACTII LA CALD
Adrian ENCULESCU, redactor ZIUA online:
"E simplu de mascat, intr-un fel, o stare euforica in cazul astronautilor. Stim cu totii ca, din cauza Gravitatiei, corpul uman pare ca se clatina la fiecare miscare. In acelasi timp, ca sa pleci de pe Pamant in spatiu, iti trebuie niste tarie la bord."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-27
 17:00 
Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!"
 16:24 
Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua
 15:22 
Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei
1 comentariu
 15:21 
Alerta dupa o lovitura de stat intr-un stup
 14:07 
SUA mentin vizele pentru romani
2 comentarii
 13:51 
Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00718 sec.