Ziua Logo
  Nr. 3992 de vineri, 27 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB
 27 iulie, 13:51 
Ion Iliescu (foto: Lucian CURELARIU)
Presedintele Asocia�iei 21 Decembrie, Teodor Maries, si vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, au depus astazi la Parchetul General o cerere in care solicita procurorilor sa verifice daca in arhivele fostei Securitati exista documente din care sa reiasa ca Ion Iliescu a fost ofiter. Solicitarea a fost facuta in conditiile in care fostul presedinte al Romaniei este urmarit penal in trei dosare, doua referitoare la mineriada din 13-15 iunie 1990 si unul care priveste Revolutia din Decembrie 1989. Teodor Maries doreste sa fie cercetate inclusiv dosarele din fostele unitati anti KGB/GRU.
"Va solicitam ca, in temeiul atributiilor legale ce va revin potrivit cadrului juridic actual, sa dispuneti verificarea in Arhivele fostei Securitati - dosarele aflate la CNSAS sau la alti purtatori de arhive: SIE, MApN, SRI, inclusiv asa-numitele unitati anti-KGB/GRU etc. - a unei presupuse calitati de militar a numitului Iliescu Ion, invinuit in cauzele penale privind Revolutia si mineriadele, instrumentate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in cererea semnata de organizatiile nonguvernamentale.
Cererea mai este semnata de Antonie Popescu, senior al Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti, si de George Costin, presedintele executiv al Blocului National al Revolutionarilor (BNR).
Verificare si la CNSAS
Cu o zi in urma, aceleasi asociatii au cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) verificarea fostului presedinte in legatura cu posibila calitate de militar a acestuia: ''Analizand dosarele de cercetare penala rezulta ca numerosi militari i-au ascultat ordinele date, in mod direct sau indirect, in perioada decembrie 1989 - iunie 1990. Astfel, se impune a fi verificat la CNSAS, daca nu cumva invinuitul Ion Iliescu avea/are calitate de militar, acesta putand figura, in trecut, cat si acum, in evidenta unui serviciu secret militarizat, cu atat mai mult cu cat, in intervalul de timp mentionat, din pozitia cunoscuta public, invinuitul nu avea prerogativele de a conduce forte armate ale Romaniei''.
Reprezentantul Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti a declarat pentru NewsIn ca, in opinia sa, aceasta verificare trebuia facuta inainte de inceperea anchetelor in dosarele de la Secta Parchetelor Militare care il vizeaza pe Iliescu. "Am cerut verificarea calitatii de militar a lui Ion Iliescu, verificare ce trebuia facuta de mult timp, chiar de la inceperea intocmirii dosarelor. El nu era comadantul suprem al fortelor armate, ci un civil care dadea ordine militarilor. Nu inteleg de ce sa fie disjuns din dosarele de la Parchetul Militar cand noi nu stim exact daca el a avut sau nu grad militar. Trebuie facuta o verificare riguroasa si clarificata aceasta banuiala".
Un alt semnatar al cererii adresate CNSAS, Teodor Maries, a explicat ca, in acea perioada, in absenta Constitutiei (care a fost votata abia in 1991), Adunarea Constituanta nu-i conferise presedintelui atributii prin care acesta sa dea ordine cu caracter militar. "In data de 13 iunie 90, Ion Iliescu a dat ordine armatei, unitatilor militare, pentru a iesi in strada cu militarii si armamentul din dotare. Aceste ordine au fost consemnate in jurnalele de lupta ale unitatilor respective. La acel moment, Constituanta nu prevedea nici un fel de atributiuni presedintelui in ceea ce priveste darea de dispozitii cu caracter militar. Nici macar pentru presedintele ales".
Scandal la Blocul National al Revolutionarilor
Si, pentru ca tot a venit vorba de revolutie, Blocul National al Revolutionarilor (BNR) l-a reales pe Dorin Lazar Maior in functia de presedinte al organizatiei, in cadrul unui congres extraordinar desfasurat la Brasov, insa acesta este contestat de conducerea de la Bucuresti a BNR. Congresul extraordinar a aprobat si schimbarea sediului central al organizatiei de la Bucuresti la Brasov, in sediul Asociatiei Revolutionarilor Brasoveni.
Congresul extraordinar organizat de Maior a fost contestat de conducerea BNR de la Bucuresti, statutar aleasa in perioada in care Dorin Lazar Maior se afla in arest, cercetat si trimis in judecata intr-un dosar penal.
Potrivit lui George Costin, presedintele executiv al BNR, actiunea de la Brasov a fost ilegala si o va contesta in instanta: "Consiliul National al BNR 1989, intrunit in sedinta in data de 23 iulie 2007 la Bucuresti, unde au participat 138 de membri ai acestui for de conducere, a hotarat ca Congresul Extraordinar sa se desfasoare in a doua parte a lunii septembrie sau in prima parte a lunii octombrie. Pentru ca miscarea revolutionara sa ramana unita, am acceptat ca actiunea de la Brasov, pentru ca nu este vorba despre un congres, sa aiba loc, dar cu conditia ca pe procesul-verbal sa fie precizate doua lucruri importante: reconfirmarea actualei coduceri si a statutului rezultate la Consiliul din 3 martie. Aceste doua precizari nu au fost scrise pe procesul-verbal, drept pentru care voi actiona in judecata rezultatele actiunii de de la Brasov'' , a explicat presedintele executiv.
Maior a fost suspendat din functia de presedinte al organizatiei revolutionarilor dupa ce a fost arestat la sfarsitul anului trecut, intr-un dosar de frauda bancara, sub acuzatia de santaj. Intre timp, Maior a fost eliberat, dar procesul intentat de procurori continua.
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Departament Politica Interna:
''Presedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, insista sa primeasca un raspuns de la Ion Iliescu pe marginea implicarii sale in evenimentele din timpul Revolutiei si considera ca liderul PSD este direct implicat si responsabil de evenimetele produse. Practic, Iliesiu duce o actiune concertata impotriva lui Iliescu. In fapt, este un razboi al surzilor: Iliesiu insista iar fostul presedinte sustine cu tarie rolul deosebit si eficient pe care l-a avut in timpul Revolutiei''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 186  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-27
 17:00 
Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!"
 16:24 
Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua
 15:22 
Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei
1 comentariu
 15:21 
Alerta dupa o lovitura de stat intr-un stup
 15:13 
Astronautii NASA se urca beti la bord
 14:07 
SUA mentin vizele pentru romani
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cioroianu o tine in brate pe Manuela Vulpe (6082 afisari)
 Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri (3731 afisari)
 Blatul lui David (2452 afisari)
 UE prevede dezastrul agriculturii romanesti (2339 afisari)
 MIRA se pregateste pentru Spatiul Schengen (2325 afisari)
 Papa recunoaste dovezile care confirma teoria evolutiei (608 afisari)
 Basescu: "Cu mama si cu socrii ma vad des si nu vreau sa le spun: Mama, v-am mintit!" (317 afisari)
 SUA mentin vizele pentru romani (255 afisari)
 Ion Iliescu, cautat in arhiva SRI, SIE si KGB (186 afisari)
 Ping-pongul expluzarilor intre Moscova si Londra continua (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00888 sec.