Ziua Logo
  Nr. 3991 de joi, 26 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD recunoaste valoarea fostului sau lider
PNL-ul il flituieste pe Nastase
 26 iulie, 18:06 
Adrian Nastase (foto: Ioana CARLIG)
Liberalii au exclus, prin vocea vicepresedintelui Ludovic Orban, posibilitatea unei guvernari cu PSD, liderul PNL afirmand ca intre cele doua partide nu poate exista o colaborare, ci doar o lupta ce are la baza diferenta intre viziunea democratica a liberalilor si cea post-comunista a PSD. "Daca Adrian Nastase a uitat cum s-a comportat atunci cand era prim-ministru, noi nu am uitat. In nici un caz Nastase nu este indreptatit sa propuna proiecte politice pentru viitorul Romaniei", a declarat Orban, pentru NewsIn. Intr-un interviu acordat unui cotidian central, fostul premier Adrian Nastase a propus o guvernare transparenta PSD-PNL in urmatorii cinci ani, cu UDMR ca ''zona strategica''. La randul lui, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca incheierea unui protocol de colaborare in vederea guvernarii intre PNL si PSD ar presupune ca una dintre cele doua formatiuni "sa-si schimbe directia" deoarece este vorba despre doua formatiuni care nu au aceeasi familie politica, aceeasi directie.Si social-democratii au iesit la rampa, vicepresedintele partidului, Cristian Diaconescu, spunand ca "orice este posibil", dar ca, daca va fi cazul, revenirea lui Nastase trebuie decisa in mod democratic de conducerea partidului, informeaza Realitatea TV. "Eu nu voi face judecati de valoare privind capacitatea unor personalitati politice de a reveni sau nu. Adrian Nastase este totusi o personalitate, unul dintre cei care a creat acest partid, este o persoana care a realizat multe lucruri si evident ca are asteptari corespunzatoare", a declarat Diaconescu. In ceea ce priveste diferitele probleme pe care Nastase le are cu Justitia, Cristian Diaconescu a precizat ca acesta "nu a cerut niciodata formal sau informal sprijinul partidului in aceasta privinta". Daca se va pune problema reorganizarii la nivel inalt la PSD, atunci conducerea "va decide in mod democratic", a completat vicepresedintele social-democrat.
Ludovic Orban (ZIUA foto)
Intrebat daca PNL ar putea guverna insa cu un PSD fara Nastase, condus de actualul presedintele Mircea Geoana, vicepresedintele liberal, Ludovic Orban a respins categoric si aceasta ipoteza. "PNL are foarte putine lucruri in comun cu PSD. Intre cele doua partide nu poate exista o alianta, ci o lupta, asa cum exista de 18 ani. Intre noi exista o diferenta radicala de viziune cu privire la dezvoltarea societatii romanesti: in vreme ce noi dorim dezvoltarea economica, PSD are ca proiect politic mentinerea unui numar cat mai mare de romani in categoria asistatilor sociali", a mai spus Orban.
Privitor la ideea ca la o eventuala alianta PNL-PSD sa se alature si UDMR, Marko Bela a afirmat ca si in acest moment exista o colaborare intre PNL si UDMR, care sunt la guvernare, si ca in Parlament exista multe situatii in care cele doua formatiuni sunt sustinute de PSD. "Nu este o coalitie declarata, nu exista un protocol de colaborare", a mai spus el.
Solutia lui Nastase vine de la nemti
Fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase a afirmat in interviul acordat ziarului "Gandul" ca "sustinerea Guvernului fara un proiect adiacent pe termen lung nu a adus beneficii punctuale decat pentru unii... Daca tot ai facut deja niste pasi in relatia cu PNL, a mentine lipsa de transparenta si ambiguitatea este contraproductiv pentru toata lumea. Sigur ca liberalii sunt foarte multumiti sa stea singuri la guvernare cu 20% si sa obtina beneficii, mai mult sau mai putin personale, din aceasta guvernare. Dar PSD risca sa plateasca costurile doar privind... Ce am sugerat si cred ca s-ar fi putut face: pornind de la analiza alegerilor viitoare si de la faptul ca trebuie gandita o formula care sa aiba ca punct intermediar alegerile parlamentare de anul viitor, in opinia mea, daca se merge pe aceasta cale, se poate negocia timp de cateva saptamani un program nou de guvernare pe baza programului postaderare, un program pe cinci-sase ani, care sa includa si elementele de ideologie si de componenta sociala de la PSD, asa cum s-a intamplat pe un mecanism recent in Germania", spune Nastase.
Cititi pe larg in ZIUA de maine propunerea lui Adrian Nastase!
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Daca ar fi sa facem, vorba-ceea, un recurs la istorie, pe vremea cand liberalii erau condusi de Bratianu i-au preluat in partid pe primii socialisti romani, asa-numitii "generosi". Iar la cativa ani dupa rascoalele din 1907, tot din randurile liberalilor a venit si propunerea de infiintare a unor organizatii in care sa fie atrasi taranii. Pana la urma, colaborarea dintre liberalii si social-democratii de acum ar putea avea "aceeasi directie", ca sa-l contrazic pe domnul Marko Bela. Si, ca sa dau dreptate propunerii lui Adrian Nastase. Insa strict ca muncitor pe vremea numitului fost premier, ii pastrez o trista amintire legata de libertatea presei".
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 314  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
orban   de dolfi
   de Ariana din Carpati
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-26
 17:32 
Haos in Turul Frantei
 17:23 
Evan Almighty (Evan Atotputernicul)
 17:07 
UE avertizeaza Romania in legatura cu efectele secetei
 16:32 
Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria
 15:44 
Brian May, doctorand in astrofizica
 14:35 
Demiteri la varful RAAPPS
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sex-ambasadoarea (20031 afisari)
 Adrieane, nici nu stii... (3695 afisari)
 Codex Aureus, afacere de milioane de dolari (3519 afisari)
 Dezamagire crunta la Oradea (2673 afisari)
 Cu papion roz si Porsche la Guvern (2489 afisari)
 PNL-ul il flituieste pe Nastase (314 afisari)
 Demiteri la varful RAAPPS (185 afisari)
 Brian May, doctorand in astrofizica (164 afisari)
 Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria (155 afisari)
 Haos in Turul Frantei (132 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00699 sec.