Ziua Logo
  Nr. 3991 de joi, 26 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
ZIUA va prezinta un studiu care arata gradul de dezastru din agricultura romaneasca
UE avertizeaza Romania in legatura cu efectele secetei
 26 iulie, 17:07 
Ministrul Remes (foto: Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
Autoritatile se arata tot mai preocupate de starea agriculturii romanesti, grav afectata de seceta din ultima perioada. ZIUA va prezinta in editia de maine un document intocmit de Joint Research Centre, in care se atrage atentia asupra pericolului neglijarii acestei arii. Raportul consemneaza, in termeni statistici, scaderea continua a productiei agricole auhtone si prezinta previziunile specialistilor pentru productia europeana de cererale in 2007, folosind teledetectia prin satelit. In aceeasi directie, fostul ministru democrat al Mediului, Sulfina Barbu, a acuzat astazi Executivul ca reactionat foarte greoi, desi fusese atentionat in legatura cu pericolul unei veri secetoase inca din ianuarie si cere imperativ ca Guvernul sa ia masuri urgente pentru salvarea anului agricol 2007-2008. In replica, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a explicat ca strategia de combatere a secetei la care se lucreaza in prezent se vrea a fi una pe termen lung, foarte complexa, care necesita o perioada mai lunga pentru elaborare, si ca atare nu va putea atenua efectele secetei din acest an. Remes s-a grabit sa dea asigurari ca exista suficiente rezerve de grau, atat pentru consumul uman, cat si pentru hrana animalelor.
UE confirma: seceta afecteaza grav capacitatea de productie agricola a Romaniei!
Studiul realizat de experti ai Joint Research Centre atrage atentia asupra pericolului neglijarii agriculturii. Raportul consemneaza, in termeni statistici, scaderea continua a productiei agricole auhtone si prezinta previziunile specialistilor pentru productia europeana de cererale in 2007, folosind teledetectia prin satelit.
"Intrebarea la care ar trebui sa raspunda factorii nostri de decizie este de ce, din nou, lipsa unor masuri elementare de precautie a condus la aceasta stare de lucruri si de ce nu s-a luat legatura cu institutele europene de profil care elaboreaza asemenea analize prospective, dispunand de procedee adecvate de detectie si previziune. Daca tot ce avem noi este proiectia pe termen de cateva zile oferita de Institutul Meteorologic, atunci pe ce baza se realizeaza proiectiile strategice pe termen mediu si lung privind capacitatea interna de productie agricola? Au fost cumva consultate institutele europene de cercetare in elaborarea asa-zisei strategii nationale anti-seceta scoasa partial din maneca de ministrul Remes? De ce se accepta in continuare sa se lucreze intr-un mod amatoristic si nu se gandeste nimeni sa considere pierderile catastrofale din agricultura romaneasca a ultimilor ani drept o amenintare reala la securitatea nationala?".
ZIUA va prezinta in editia de maine a ziarului materialul semnat de corespondentul nostru la Bruxelles, Cristian Unteanu.
Sulfina Barbu: Cerem Guvernului masuri urgente pentru salvarea anului agricol 2007-2008
"Cerem Guvernului ca, macar in ceasul al 12-lea, sa ia masuri urgente pentru salvarea anului agricol 2007-2008, deoarece exista date si previziuni care ne indica faptul ca, in luna august, mai mult de doua treimi din teritoriul Romaniei este afectat de seceta pedologica extrema. /.../ Prognozele ne arata ca aceasta situatie, cel putin in sud-estul Romaniei, se mentine pana in decembrie. Sunt date publice si sunt si la domnul prim-ministru", a cerut astazi public fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu.
Democrata sustine ca Executivul a reactionat foarte greoi, desi fusese atentionat in legatura cu pericolul unei veri secetoase inca din ianuarie. De altfel, Sulfina Barbu, pe atunci inca ministru, sustine ca Guvernul Tariceanu a trimis cu o intarziere de aproximativ sase luni, la Bruxelles, Programul National de Dezvoltare Rurala. Fostul ministru al Mediului sustine ca, daca ar fi ajuns la Comisia Europeana in timp util, agricultorii si micile ferme ar fi beneficiat acum de ajutoare europene de semisubzistenta, in valoare de cate 1.500 de euro.
In replica, ministrul Agricuturii, Decebal Traian Remes, sustine ca Sulfina Barbu nu este bine informata si ca Programul de Dezvoltare Rurala n-are legatura cu acordarea unor ajutoare europene pentru situatii de criza.
Extras din studiul Joint Research Centre
Remes: Strategia de combatere a secetei se aplica la anul
Ministrul Agriculturii a explicat ca strategia de combatere a secetei nu va putea fi elaborata intr-un termen mai scurt de 90 de zile, si ca atare nu va putea atenua efectele secetei din acest an, iar asta deoarece se vrea a fi o strategie pe termen lung, foarte complexa, care necesita o perioada mai lunga pentru elaborare.
Din cadrul masurilor pe care ministrul le-a anuntat pentru diminuarea secetei de acum inainte fac parte renaturarea luncii Dunarii si a luncilor mai multor rauri interne, atat pentru a conserva rezerva de apa cat si pentru a preintampina eventualele viituri, reimpadurirea mai multor terenuri, si o regandire a sistemului de irigatii.
"Avem in vedere revigorarea sistemului de irigatii si repararea prizelor de irigatii, astfel incat apa sa nu mai fie luata din aval si dusa in amonte. Trebuie sa permitem accesul la apa din diverse acumulari si la apa freatica. /.../ Trebuie date inlesniri si celor care nu sunt legati la sistemul de irigatii. Celor ce au facut irigatii pe cont propriu nu le-am dat nimic", a adaugat Remes.
Un rol important in aceasta strategie, a mai spus ministrul, il va juca si regandirea culturilor agricole: "De acum inainte, fermierii vor fi responsabili pentru alegerea culturilor lor, in conditiile in care se recomanda o alegere a culturilor in functie de conditiile climatice specifice ale zonei. Trebuie sa uitam, pentru anumite zone, a spus acesta, de culturile traditionale".
Remes: Vom avea suficient grau in acest an
Recolta de grau din acest an a ajuns la trei milioane de tone iar in stocuri mai exista 1,5 milioane tone, ceea ce inseamna ca vom avea suficient grau, a dat asigurari ministrul Agriculturii.
Remes a incheiat cu precizarea ca mai exista si "o anumita cantitate de grau in Rezerva de Stat, acest lucru ne primite sa afirmam ca vom avea grau suficient in acest an atat pentru consum, cat si pentru samanta si pentru furajele animalelor".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-26
 18:06 
PNL-ul il flituieste pe Nastase
2 comentarii
 17:32 
Haos in Turul Frantei
 17:23 
Evan Almighty (Evan Atotputernicul)
 16:32 
Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria
 15:44 
Brian May, doctorand in astrofizica
 14:35 
Demiteri la varful RAAPPS
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sex-ambasadoarea (20031 afisari)
 Adrieane, nici nu stii... (3695 afisari)
 Codex Aureus, afacere de milioane de dolari (3519 afisari)
 Dezamagire crunta la Oradea (2673 afisari)
 Cu papion roz si Porsche la Guvern (2489 afisari)
 PNL-ul il flituieste pe Nastase (314 afisari)
 Demiteri la varful RAAPPS (185 afisari)
 Brian May, doctorand in astrofizica (164 afisari)
 Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Georgia si Transnistria (155 afisari)
 Haos in Turul Frantei (132 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01133 sec.