Ziua Logo
  Nr. 3988 de luni, 23 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
La Bruxelles incepe redactarea noului Tratat European
 23 iulie, 16:33 
Reprezentanti ai celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene au inceput astazi, la Bruxelles, redactarea finala a noului Tratat European, pe baza compromisului stabilit la summit-ul din iunie. Documentul, desi nu are forta unificatoare a unei Constitutii, asa cum s-a dorit initial, va permite o mai buna functionare a forului european si va ajuta Uniunea sa depaseasca momentul respingerii tratatului constitutional de catre Franta si Olanda, in 2005. Luna trecuta, Consiliul Uniunii Europene, consacrat reluarii discutiilor pe tema Constitutiei europene, a fost la un pas de un nou esec dupa ce premierul polonez, Iaroslaw Kaczynski, s-a declarat nemultumit de continutul documentului. Totusi, ministrul polonez de Externe, Anna Fotyga, a declarat la sosirea la reuniune, ca este ''in general satisfacuta de acordul convenit la summit-ul din iunie'' dar doreste sa clarifice anumite aspecte ale acestuia.
Conferinta interguvernamentala, responsabila cu redactarea textului, ce ii va reuni pe cei 27 de ministri ai Afacerilor externe, pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si trei eurodeputati, va fi deschisa formal de reprezentantul presedintiei portugheze. Aceasta prima sedinta nu va dura mai mult de 30 de minute, in cursul carora ministrul portughez Luis Amado va distribui primul proiect al textului - circa 200 de pagini, incluzand tratatul si protocoalele - pe care expertii juridici ai celor 27 de tari trebuie sa inceapa sa lucreze marti si miercuri, discutii aprofundate urmand sa aiba loc la sfarsitul lunii august.
Nicolas Sarkozy (foto: EPA)
La un pas de dezastru
Dupa negocieri dificile cu Marea Britanie si mai ales cu primul ministru polonez Jaroslaw Kaczynski, conducatorii europeni au ajuns in 23 iunie la un acord asupra principalelor puncte ale viitorului tratat. Liderul de la Var�ovia s-a opus din rasputeri introducerii inovatiilor constitutionale menite sa accelereze luarea deciziilor in Uniunea Europeana largita, Kaczynski considerand ca noul text ar slabi pozitia Poloniei in structurile Uniunii. Doar dupa o noapte de discutii s-a ajuns la un compromis, liderii europeni hotarand sa pastreze inovatiile Constitutiei, destinate sa faciliteze deciziile in UE extinsa, precum augmentarea deciziilor cu majoritate calificata mai degraba decat in unanimitate si consolidarea competentelor inaltului reprezentant al UE pentru politica externa, abandonand ceea ce putea da UE caracteristicile unui superstat, ca si termenul insusi de Constitutie.
Pentru mai multe detalii accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-25&id=222863
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Peticirea a ceea ce se vrea Constitutie Europeana este o munca inutila. Atata vreme cat Constitutia SUA incepe cu "Noi, poporul american..." iar Constitutia Europeana incepe cu "Noi, Presedintele Frantei, Regina Regatului Unit al Marii Britanii..." europenii nu se vor simti niciodata legati de un astfel de tratat. Uniunea Europeana ar trebui mai intai sa astepte integrarea celor 12 noi state membre din si apoi sa incerce sa se transforme intr-o federatie cu ambitii globale''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-23
 16:44 
Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava
7 comentarii
 16:36 
Canicula a ''secat'' apa minerala
 16:09 
George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta
 15:55 
Contre pe cresterea salariilor diplomatilor
1 comentariu
 15:02 
Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala
 Top afisari / comentarii 
 Grila de start (5088 afisari)
 Victoria PD (3395 afisari)
 Sah prin corespondenta (2522 afisari)
 Ben Laden are probleme cu nora (2500 afisari)
 Voronin acuza iar Romania (2047 afisari)
 Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava (457 afisari)
 Contre pe cresterea salariilor diplomatilor (272 afisari)
 Canicula a ''secat'' apa minerala (236 afisari)
 Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala (188 afisari)
 George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00753 sec.