Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Explozia unei conducte subterane le-a adus aminte new-york-ezilor de atentatele din 11.11.2001
Panica in Manhatten
 19 iulie, 17:30 
Imagine de langa gara Grand Central, la scurt timp dupa explozia conductei (Foto: EPA)
O conducta de aburi subterana, veche de 83 de ani, a explodat ieri in Manhattan, New York, langa statia garii Grand Central, provocand ranirea a 30 de persoane. O persoana a decedat in urma unui atac de cord. In ramasitele solide si in praful creat de deflagratie au fost descoperite urme de azbest, substanta considerata toxica. Autoritatile au exclus un atentat terorist, insa trecatorii, amintindu-si de 11 septembrie, au intrat intr-o panica totala.
Si daca tot am pomenit atentatele ce au dus la interventia din Irak, majoritatea senatorilor americani a decis sa respinga propunerea legislativa a democratilor privind retragerea armatei SUA.
Explozia din Manhatten i-a facut pe oameni sa planga de frica
Explozia conductei a zguduit imobilele din zona si a spart geamuri pana la inaltimea de 10 etaje pe bulevardul Lexington. Un autobuz galben pentru transportul elevilor, grav avariat, a fost abandonat in mijlocul strazii, relateaza Rompres. Explozia a lasat un adevarat crater pe bulevardul Lexington si a umplut locul de praf, pietre si noroi. Un martor a declarat pentru Associated Press ca explozia a semanat cu eruptia unui vulcan. "Toata lumea a fost un pic confuza, toata lumea se gandea, evident, la 11 septembrie", a explicat in continuare martorul ocular.
Intr-adevar, reactia persoanelor aflate in preajma a fost extrem de dramatica. Trecatorii au fugit de la locul avariei, unii dintre ei cu telefoanele mobile lipite de ureche si unii chiar plangand. Megan Fletcher, in varsta de 35 de ani, care lucreaza pentru o companie australiana in cladirea Chrysler, a declarat ca "Am coborat in fuga 43 de etaje, gandindu-ne ca o sa murim. Arata exact ca in momentul prabusirii cladirilor la 1 septembrie 2001".
Conducta care a explodat, cu un diametru de circa 60 de centimetri, a fost instalata in 1924, a precizat primarul Bloomberg, citat de Rompres. Explozia ar fi putut fi cauzata de prezenta unei ape reci, introdusa in conducta dintr-un motiv necunoscut. Alfonso Quiroz, purtatorul de cuvant al companiei energetice Consolidated Edison, a explicat la randul sau ca "'este vorba despre o fisura intr-o conducta de aburi. Suntem pe cale sa izolam conducta si sa evaluam eventualele pagube". Potrivit ultimelor informatii, explozia nu a eliberat in atmosfera particule de azbest, material folosit in unele cazuri la invelirea conductelor din New York. Urme ale acestei substante toxice au fost gasite in schimb in ramasitele solide si in praful creat dupa deflagratie, relateaza AP, preluat de Rompres, citand oficialii locali.
Autoritatile americane au tinut insa sa precizeze ca incidentul nu a fost cauzat de un atentat terorist.
Razboiul nervilor in Senatul american pe tema retragerii trupelor din Irak
Statele Unite raman insa marcate de incidentul din 11 septembrie. Atat de marcate, incat senatorii americani isi sacrifica si noptile pentru a se asigura ca Irakul va fi in continuare tinut in frau. Incercand sa le forteze mana republicanilor cu privire la retragerea trupelor americane din Irak, democratii au initiat o dezbatere maraton, care a durat o noapte intreaga. Pentru ca acei colegi care ar fi putut sa nu-i mai reziste tentatiei lui Mos Ene sa nu riste sa adoarma pe scaunele Senatului, democratii au dispus ca in cladire sa fie aduse paturi. Manevra de presiune a democratilor nu a dat insa rezultatele scontate. Republicanii s-au dovedit extrem de rezistenti la farmecele lui Hypnos si si-au pastrat capul limpede in vederea votului. Doar trei republicani le-au cedat democratilor, anuntand de la bun inceput ca vor vota in favoarea proiectului acestora de lege. Potrivit informatiilor oferite de BBC, majoritatea republicanilor care sunt nemultumiti de actuala situatie din Irak, sunt totusi in favoarea unor masuri mai putin directe decat cele propuse de democrati.
Chiar daca lucrurile ar fi stat insa altfel si legea propusa de democrati ar fi fost votata pozitiv de republicani, ea s-ar fi izbit de un alt obstacol: dreptul de veto al presedintelui american George W. Bush. Acesta a declarat raspicat ca isi va exercita dreptul de veto in cazul oricarei legi ce ar presupune stabilirea unui calendar exact al retragerii trupelor americane din Irak.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Explozia produsa in centrul New York a bagat groaza in americani, care, pentru cateva secunde au retrait momentele de cosmar de la 11 septembrie. Desi a fost vorba de un accident de infrastructura, iar autoritatile au exclus din start ipoteza unui atentat, reactia de panica a americanilor este cat se poate de justificata, avand in vedere ca, in ultima vreme s-au intensificat avertismentele, lansate de expertii din securitate, conform carora reteaua Al Qaida planuieste un nou atac terorist de proportii in Statele Unite."
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-21
 18:46 
Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB  2007-07-19
4 comentarii
 16:51 
Rusia va expulza patru diplomati britanici  2007-07-19
 16:21 
Stolojan a explicat la Parchet de ce avea nevoie Alro de contracte  2007-07-19
 16:14 
Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj  2007-07-19
 15:25 
Lacatul Arhivelor PCR  2007-07-19
 15:19 
Presedintele Vladimir Voronin l-a inrolat pe Iisus in Partidul Comunist  2007-07-19
1 comentariu
 14:46 
SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo  2007-07-19
 14:43 
Domnul Brooks (Mr. Brooks)  2007-07-19
 14:04 
Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria  2007-07-19
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01818 sec.