Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Sedinta PSD cu cutii goale de promisiuni ''uninominale''
Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj
 19 iulie, 16:14 
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN)
De parca liderilor PSD nu le erau de ajuns demisia lui Vasile Dancu, anuntul lui Nastase ca vrea sa revina in conducerea partidului ori retragerea lui Ponta din Comisia Electorala, ei au avut parte astazi de o primire de zile mari din partea liderilor Pro Democratia. Mai marii social-democratilor s-au reunit in aceasta dimineata la sediul central al partidului, pentru a discuta, conform anuntului oficial, problema pensiilor, a educatiei si strategia in campania pentru euroalegeri. La intrarea in sediu, social-democratii au gasit un morman de cutii goale, inscriptionat cu cuvantul ''Promisiuni'' din grija Asociatiei Pro Democratia, care a protestat astfel fata de incercarile PSD de blocare a legii votului uninominal. Directorul Executiv al Asociatiei Pro Democratia (APD), Ana-Maria Moseneagu, citata de Realitatea TV, a declarat ca ''am venit astazi aici pentru a da inapoi promisiunile nerespectate ale PSD. Consideram ca acestia au iesit public si au spus ca vor sustine votul uninominal si reforma electorala, dar in comisia de specialitate nu au facut decat sa blocheze lucrarile. Prin urmare, le aducem inapoi promisiunile si le asteptam inapoi atunci cand vor fi sustinute de fapte''. Potrivit Antenei 3, social-democratii nu au acordat insa o prea mare importanta protestului simbolic al Asociatiei Pro Democratia, vazandu-si linistiti de sedinta. La sfarsitul acesteia, Geoana a facut totusi precizarea ca APD a folosit la protest un camion care ii apartine unui partid, nedezvaluind insa despre care anume ar fi vorba. ''Cei de la Pro Democratia sunt ghidusi. As prefera sa nu mai vina cu camioane puse la dispozitie de partide politice. Aceasta este singura observatie pe care o fac. Singurul proiect care reprezinta, intr-adevar, un sistem de vot uninominal autentic este cel propus de PSD, iar presedintele Traian Basescu a spus ca singurul proiect care corespunde asteptarilor este cel de la PSD'', a spus liderul partidului, citat de Rompres.
PSD vrea ''solutii mai creative'' pentru majorarea pensiilor si ''un pact national'' pentru educatie
Vorbind despre problemele din educatie, presedintele PSD a declarat ca a transmis o scrisoare ''in care propunem crearea unui pact national pentru educatie, pentru a ajunge la un acord politic asumat de pe pozitii egale. PSD propune ca pactul sa fie unul pentru urmatorii 10 ani de zile, cu un plan de actiune concret si, in premiera, sa fie introdus sistemul de bugetare multi-anuala''. Geoana a anuntat deasemenea ca PSD a propus ca resursele din privatizare sa fie transferate pentru un fond al pensiilor, precizand totodata, potrivit Antenei 3, ca ''PSD e de acord ca trebuie gasite forme mai creative de finantare a legii pensiilor''.
Adrian Nastase (foto: Ioana CARLIG)
Nastase incinge spiritele
La iesirea de la sedinta PSD, Ion Iliescu, citat de Antena 3, a declarat despre eventuala revenire a lui Adrian Nastase in structurile de conducere ale partidului, ca PSD ''nu trebuie sa lase in afara pe nimeni'' existand ''loc pentru toti''. Nu de aceeasi parere s-a aratat insa si Mircea Geoana, la conferinta de presa organizata dupa sedinta PSD. ''Pentru a veni intr-o echipa de conducere, ai nevoie ca cineva sa te propuna, sa te aleaga si ai nevoie de un congres. Nu exista nici-o modalitate ca cineva sa fie intr-o functie de conducere din afara. Dl. Nastase nu a candidat, nu a fost propus si nu are cum sa vina in echipa de conducere altfel decat printr-un mecanism democratic'', a declarat Geoana, citat de Rompres. Presedintele PSD a subliniat ca ''fiecare leu cheltuit pe seama partidului il indeparteaza pe Adrian Nastase de scopul pe care si-l propune''. Geoana a tinut deasemenea sa precizeze ca ''dorim sa avem oameni competenti atunci cand acest lucru este util partidului si cand avem un cadru democratic''. Pana atunci, a declarat Geoana, citat de Rompres, Adrian Nastase ''este pe o panta care nu-l aduce mai aproape de scopul propus''.
Geoana neaga ca i-ar fi ingradit lui Dancu libertatea de expresie
Presedintele PSD a sustinut, potrivit Rompres, ca nu le-a interzis lui Vasile Dancu sau altor colegi de partid sa se exprime liber, ci numai sa nu se certe prin intermediul presei: ''Vasile Dancu a avut de optat sa aleaga intre functia de europarlamentar si cea de vicepresedinte si se pare ca a ales. Nu am interzis nimanui, niciodata, libertatea de expresie, este o inventie, noi am spus ca nu este normal sa existe discutii in contradictoriu intre membrii partidului. Niciodata nu o sa punem pumnul in gura cuiva, nu o sa impunem o limitare a libertatii de expresie, dar ce vom interzice absolut este discutia in contradictoriu intre colegi. Mergem intr-o sala, ii inchidem ca la alegerile pentru Papa si vor iesi cu un punct de vedere comun''
''Cred ca sunt unii colegi in partid, si Vasile Dancu incepe sa intre in aceasta categorie, care si-ar putea scrie un doctorat despre cum trebuie reformat PSD, in timp ce noi asteptam de la ei sa ne spuna cum trebuie PSD sa-si infranga adversarul politic. Daca cineva vrea sa se faca analist sau comentator de presa este liber, dar astept de la colegii mei putina expunere si preocupare in presa despre PSD si as fi asteptat de la Vasile Dancu o mai multa aplecare asupra adversarului politic'', a adaugat Geoana, citat de Rompres.
Si presedintele de onoare al PSD a vorbit astazi despre Dancu. Intrebat daca ''grupul de la Cluj'' va parasi partidul, Ion Iliescu a precizat ca ''ei sunt doar trei oameni. Toti valorosi - si Rus, si Puscas, si Dancu -, dar ei sunt trei si organizatia de Cluj nu se identifica doar cu ei''. Potrivit Rompres, Iliescu a pus demisia lui Vasile Dancu pe seama caniculei: ''Este vara asta fierbinte, totdeauna au existat anumite miscari, clarificari, partidul este un organism viu si aceasta trebuie sa intelegem cu totii, este o entitate si o unitate in diversitate. Societatea este formata din indivizi foarte diferiti si intr-un partid exista individualitati, abordari diferite''.
Ponta va fi inlocuit la Comisia electorala de Doru Taracila
Un alt inevitabil subiect de discutie aparut in timpul conferintei de presa a fost retragerea lui Victor Ponta de la Comisia electorala. Mircea Geoana, citat de Rompres, a explicat ca, in partid, exista ''o anumita diferenta de opinii, de nuante''.
''Victor Ponta a semnat, alaturi de Viorel Hrebenciuc, proiectul Pro Democratia, cu aprobarea conducerii PSD. Exista insa in comisie colegi care continua sa sustina varianta initiala a PSD si care este singura adevarata. Victor m-a rugat sa acceptam ca el sa se retraga, am acceptat si, pentru ca era o pozitie a Senatului, il voi ruga pe Doru Taracila - care este seful comisiei de implementare a votului uninominal la nivelul PSD - sa-l inlocuiasca pe Victor'', a incheiat Geoana.
Oferta PSD pentru euroalageri va fii coordonata de Adrian Severin
Liderul PSD a anuntat la conferinta de presa de astazi ca PSD va declansa ''in perioada urmatoare o forma de pre-campanie'' si ca ''cel care va coordona oferta politica si strategia partidului va fi Adrian Severin''. Potrivit lui Mircea Geoana, oferta partidului va fi, intr-o prima faza, dezbatuta spre validare in interiorul PSD, pentru ca apoi sa fie dezbatuta si cu publicul si electoratul, relateaza Rompres In cele din urma, a aratat Geoana, va avea loc reuniunea Consiliu National al PSD, in care va fi finalizata ordinea concreta pe lista candidatilor pentru PE.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-16&id=222400
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-19&id=224121
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Departamentul Politica Interna:
''In ceea ce priveste stabilirea listei de candidati pentru euroalegeri, sedinta PSD nu a avut nici-o finalitate. Partidul nu are nici in momentul de fata o lista exacta de nume, pentru ca exista mai multe curente si tot atatea optiuni. In schimb, Mircea Geoana a fost mult mai preocupat sa continue rafuiala cu Dancu si Nastase decat sa gestioneze campania pentru Parlamentul European, ce se apropie''.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 104  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-21
 18:46 
Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB  2007-07-19
4 comentarii
 17:30 
Panica in Manhatten  2007-07-19
 16:51 
Rusia va expulza patru diplomati britanici  2007-07-19
 16:21 
Stolojan a explicat la Parchet de ce avea nevoie Alro de contracte  2007-07-19
 15:25 
Lacatul Arhivelor PCR  2007-07-19
 15:19 
Presedintele Vladimir Voronin l-a inrolat pe Iisus in Partidul Comunist  2007-07-19
1 comentariu
 14:46 
SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo  2007-07-19
 14:43 
Domnul Brooks (Mr. Brooks)  2007-07-19
 14:04 
Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria  2007-07-19
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00835 sec.