Ziua Logo
  Nr. 3983 de marti, 17 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia
 17 iulie, 16:43 
Marea Britanie a expulzat ieri patru diplomati rusi, despre care BBC crede ca ar fi ofiteri ai serviciilor ruse de spionaj. Londra a anuntat de asemenea ca doreste sa-si reanalizeze cooperarea cu Rusia intr-o serie de domenii cum ar fi acordarea vizelor, masura care nu se refera insa decat la oficialii rusi, neafectand turistii. Uniunea Europeana s-a grabit sa se declare solidara cu Marea Britanie. In schimb, presa rusa de astazi catalogeaza gestul Londrei drept o adevarata declaratie de razboi diplomatic la adresa Moscovei. Andrei Lugovoi (foto), marul discordiei in toata aceasta disputa diplomatica, sustine ca este complet neafectat de scandalul din jurul sau.
Decizia de expluzare a celor patru diplomati rusi a fost adoptata, potrivit ministrului englez de Externe, David Miliband, in replica la refuzul Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul uciderii fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko. Acesta a anuntat astazi intr-un interviu publicat in cotidianul Izvestia ca masurile anuntate de Marea Britanie nu il afecteaza: "Sunt dezolat ca aceasta istorie afecteaza viata cetatenilor rusi care n-au nici o legatura cu ea. In ce ma priveste, decizia Marii Britanii nu are nici un efect asupra vietii mele". Fost agent KGB la randul lui, devenit acum om de afaceri, Lugovoi sustine ca are afacerile lui in Rusia "si n-am nici o intentie de a pleca undeva, ma simt bine aici". Potrivit BBC, Andrei Lugovoi a sustinut ca acuzatiile care i se aduc au un "substrat politic". Premierul Gordon Brown s-a mentinut insa ferm pe pozitii, spunand ca Marea Britanie "nu-si va cere scuze" pentru expulzarea celor patru rusi.
Rusia clocoteste de manie
Presa rusa, in schimb, s-a aratat afectata de masurile Londrei. Kommersant a titrat astazi, potrivit Rompres, ca "Regatul Unit si Moscova sunt intr-un razboi diplomatic fara precedent". Analistii de la Moscova acuza Marea Britanie ca aplica un standard dublu, pedepsind Rusia pentru refuzul de a-l extrada pe Lugovoi, dar ignorand in acelasi timp nenumaratele cereri de extradare venite din partea rusilor. Cele mai sonore exemple de acest fel sunt cererile de extradare ale miliardarului Boris Berezovski sau ale rebelului cecen Ahmed Zakaev, ambii condamnati in Rusia.
Potrivit purtatorului de cuvant al MAE rus, Sergei Lavrov, seful diplomatiei ruse, l-ar fi avertizat luni seara pe omologul sau britanic ca "la Londra trebuie sa se stie bine ca actiunile provocatoare puse la cale de autoritatile britanice nu vor ramane fara raspuns si pot avea cele mai serioase consecinte pentru relatiile ruso-britanice''. Purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail Kamanin, a declarat astazi pentru agentia de presa ITAR-TASS, citata de Rompres, ca "pozitia Londrei este imorala" si ca "noi analizam cu atentie pozitia Londrei pentru a adopta un raspuns adecvat". Kamanin a adaugat ca ambasadorul Rusiei la Londra a primit deja de la Ministerul britanic de Externe nota oficiala de expulzare a dimplomatilor rusi.
Presedintele rus Vladimir Putin a simtit si el nevoia sa intervina, declarand prin intermediul purtatorului sau de cuvant ca "nu dorim sa fim provocati intr-un joc de ping-pong, desi evident ca partea rusa va oferi raspunsul potrivit".
UE - solidara cu Marea Britanie
Uniunea Europeana nu a ramas rece la tensionarea relatiilor ruso-britanice, declarandu-se ingrijorata de posibilele evolutii ce pot sa apara dupa expulzarea diplomatilor rusi din Marea Britanie. Ministrul portughez de Externe, tara care detine presedintia in exercitiu a UE, a declarat la Bruxelles ca Uniunea isi exprima solidaritatea cu Londra. Luis Amado a subliniat ca "este o problema bilaterala, dar UE trebuie, cu siguranta, sa se ingrijoreze de evolutiile in acest caz, iar noi, in calitate de Presedintie, vom fi atenti la ce se va intampla in viitor".
Ministrul portughez a tinut de asemenea sa precizeze ca situatia va fi evaluata la sfarsitul lunii octombrie, cand va avea loc un summit cu Rusia.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Otravirea fostului spion rus Alexandr Litvinenko a agravat vizibil relatiile dintre Londra si Moscova, inflamate deja de "cazul Berezovsky", dar se parea ca totul va ramane la foc mocnit. Razboiul diplomatic ruso- britanic, declansat luni de decizia Londrei de a expulza patru diplomati rusi va primi, cu siguranta, o replica pe masura din partea Moscovei. Lucru dovedit in ultima perioada de atacurile virulente, lansate de liderul de la Kremlin sau de alti oficiali rusi, la adresa Statelor Unite si a aliatilor lor".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 114  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
M.Britanie a luat o pozitie exemplara fata de Rusia.   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-17
 17:28 
Relansarea procesului "inchisorile CIA"
1 comentariu
 17:26 
Vasile Dancu a demisionat din functia de vicepresedinte al PSD
1 comentariu
 16:22 
Nor toxic la 160 de km de Romania
 15:53 
Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc
 15:52 
Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa disparitie a navei Prahova (3351 afisari)
 Nebunie la Interne (3059 afisari)
 Anticoruptia, repetabila mascarada (1798 afisari)
 Capitala, paralizata (1636 afisari)
 Revenirea Rusiei (1585 afisari)
 Nor toxic la 160 de km de Romania (185 afisari)
 Relansarea procesului "inchisorile CIA" (150 afisari)
 Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia (114 afisari)
 Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului (68 afisari)
 Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.