Ziua Logo
  Nr. 3982 de luni, 16 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ping pong politic pe uninominal si somatii
 16 iulie, 18:59 
Partidele politice au inceput saptamana aruncand sageti in toate partile, in diferite combinatii. Temele atacate sunt multe si generoase. Parlamentarii social-democrati din Comisia pentru elaborarea Codului electoral ar putea accepta si varianta Pro-Democratia, in cazul in care Partidul Social Democrat nu va obtine sprijin pentru propriul proiect privind introducerea votului uninominal, a declarat, azi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. PNL sprijina in continuare varianta ProDemocratia si incearca sa convinga PSD. Documentul privind sursele de finantare pentru majorarea pensiilor a fost finalizat, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu i-l va transmite, in cursul zilei de azi, presedintelui Traian Basescu, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Presedintele Basescu ceruse astazi Guvernului sa accelereze elaborarea documentatiei referitoare la resursele financiare pentru majorarea pensiilor, dupa ce atat liberalii cat si social-democratii l-au somat pe seful statului sa promulge actul normativ. Dupa PSD, si PD propune Guvernului si partidelor un "pact transpolitic" privind educatia. PSD critica Ministerul de Externe pentru modul in care a reactionat la decizia Rusiei de a se retrage din Tratatului Fortelor Conventionale in Europa si il cheama pe ministrul Cioroianu la audieri in Parlament. La toate acestea, se adauga, desigur, canicula. Si seceta.
PSD: Daca nu se adopta propunerea noastra la Comisia electorala, mergem pe varianta ProDemocratia
Cristian Diaconescu a precizat ca "nu PSD este cel care blocheaza lucrarile pe subiectul votului uninominal".
"Vom continua sa insistam pentru introducerea sistemului uninominal si pentru alegerile europarlamentare. PSD nu s-a razgandit in a sustine varianta Pro Democratia, dar am avut, initial, propria varianta. Daca aceasta varianta, mai radicala, a PSD, nu va fi sprijinita, nu avem nicio problema sa mergem si pe varianta Pro Democratia. Vom vedea la vot cum stau lucrurile", a mai spus purtatorul de cuvant al PSD, informeaza Rompres. Cristian Diaconescu a mentionat ca PSD va insista ca, macar la Senat, sa fie introdus sistemul pur de vot uninominal si sa fie eliminate redistribuirile.
PSD propune alegerea senatorilor prin vot uninominal in sens clasic, in timp ce solutia social-democratilor pentru alegerea parlamentarilor din Camera Deputatilor este sistemul de vot uninominal mixt, similar celui practicat in Germania. Potrivit propunerii pe care PSD o va sustine in Comisia pentru elaborarea Codului electoral, toti senatorii vor fi alesi prin vot direct al populatiei, in circumscriptii uninominale
Orban, surprins de eventuala razgandire a PSD
Partidul National Liberal va sprijini in continuare proiectul Pro Democratia privind votul uninominal, in conditiile in care atat liberalii, cat si democratii si social-democratii si-au dat acordul politic asupra acestei propuneri, a declarat, luni, vicepresedintele PNL Ludovic Orban.
El s-a declarat surprins de pozitia exprimata de PSD si a precizat ca liberalii nu inteleg de ce survin modificari fata de un proiect deja convenit.
"Atat timp cat cele trei partide importante - PNL, PD si PSD -, care asigura majoritatea pentru trecerea acestui proiect prin Parlament, si-au dat acordul, nu intelegem de ce sa survina alte modificari fata de ceea ce s-a convenit si ne exprimam convingerea ca partidele isi vor mentine acest acord si isi vor respecta cuvantul, astfel incat sa finalizam intr-un timp cat mai scurt adoptarea legii privind introducerea sistemului de vot uninominal.
Dupa PSD, si PD propune Guvernului si partidelor un "pact transpolitic" privind educatia
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
PD propune Guvernului si partidelor un pact transpolitic pe educatie, fundamentat pe raportul prezidential al comisiei conduse de Mircea Miclea, astfel incat, pana la sfarsitul anului, Parlamentul sa adopte legile necesare in domeniu, a anuntat, azi, liderul democrat Emil Boc (foto). Reamintim ca si presedintele PSD Mircea Geoana a propus partidelor parlamentare sa se intalneasca saptamana aceasta pentru a discuta pe tema unui pact politic national privind educatia.
Emil Boc a aratat ca PD propune acest pact, astfel incat, pana la sfarsitul anului, sa se voteze cele mai importante legi in domeniul educatiei si sa se implementeze masurile de care depinde functionarea normala a invatamantului romanesc.
Presedintele democrat a precizat ca Guvernul este "chemat" sa-si insuseasca solutiile Comisiei Miclea, iar partidelor li se propune sa gaseasca o solutie la problema educatiei.
Presedintele Traian Basescu a prezentat, joi, la Cotroceni, concluziile raportului despre educatie elaborat de comisia condusa de fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea.
In raportul Comisiei se arata ca mentinerea actualului sistem de invatamant," ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate", pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii.
Ministrul Cioroianu, chemat de PSD la audieri in Parlament
PSD critica Ministerul de Externe pentru modul in care a reactionat la decizia Rusiei de a se retrage din Tratatului Fortelor Conventionale in Europa. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, senatorul Cristian Diaconescu, cere audierea ministrului de Externe Adrian Cioroianu in Parlament. MAE si-a exprimat anterior "dezamagirea" privind retragerea Rusiei din Tratat in conditiile in care documentul era o garantie a securitatii si stabilitatii in Europa. Aceasta chiar daca oficiali de la Moscova dau asigurari ca Rusia nu reincepe cursa inarmarii.
Legea Pensiilor: PNL il someaza pe Basescu, presedintele cere explicatii, premierul ii trmite azi sursele de finantare
Documentul privind sursele de finantare pentru majorarea pensiilor a fost finalizat, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu i-l va transmite, astazi, presedintelui Traian Basescu, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Presedintele Traian Basescu a cerut astazi Guvernului sa accelereze elaborarea documentatiei referitoare la resursele financiare pentru majorarea pensiilor.
Reactia a venit dupa ce liberalii l-au somat pe seful statului sa promulge actul normativ. Reprezentantii PNL spus ca, daca seful statului va returna legea in Parlament, liberalii sunt gata sa convoace o sesiune extraordinara pentru a aproba actul normativ.
La sfarsitul saptamanii trecute, liderii PSD au anuntat si ei ca doresc sesiune extraordinara pentru legea pensiilor, daca aceasta se va intoarce la Parlament. Comitetul Executiv National PSD a reiterat, prin purtatorul sau de cuvant, azi, presedintelui solicitarea de a promulga Legea pensiilor. Noi consideram ca absenta dialogului dintre Cotroceni si Palatul Victoria este o fateta a scandalului care loveste in pensionari, a mai spus Cristian Diaconescu, informeaza Realitatea Tv.
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat, pentru NewsIn, ca seful statului invita Guvernul sa accelereze elaborarea documentatiei pentru sursele de finantare ale maririi pensiilor."Avand in vedere ca elaborarea documentatiei dureaza atat de mult, este evident ca, pana la interventia presedintelui, aceasta fundamentare nu exista" - a declarat Valeriu Turcan.
Seful statului a declarat in repetate randuri ca va promulga legea doar daca Guvernul va preciza sursele de finantare. Liberalii sustin insa ca fundamentarea proiectului este gata. "Fundamentarea cresterii pensiilor este facuta, nu stiu insa in ce masura a ajuns la chiriasul de la Cotroceni" - a declarat Ludovic Orban.
Proiectul privind majorarea pensiilor a ajuns la Presedintie, pentru promulgare, pe 6 iulie. Potrivit Constitutiei, presedintele are la dispozitie 20 de zile pentru a lua o decizie in privinta legii. Seful statului o poate promulga, o poate trimite spre reexaminare Parlamentului sau o poate trimite judecatorilor Curtii Constitutionale in baza unei sesizari privind neconstitutionalitatea.
Caldura mare
Premierul Tariceanu a cerut, azi, prefectilor si primarilor sa se implice mai eficient in aplicarea masurilor de combatere a efectelor caniculei si sa mentina starea de alerta, aratand ca prognoza meteo indica temperaturi foarte ridicate in tara, cu indicii ca situatia se va prelungi. De asemenea, premierul a negat informatiile din presa potrivit carora ar fi interzisa publicarea prognozelor meteorologice de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), precizand ca autoritatile sunt interesate ca astfel de date sa fie cunoscute pentru reducerea riscurilor de accidente.
Liderul democrat, Emil Boc, declarase anterior ca PD cere Guvernului activarea celulei de criza pentru combaterea efectelor secetei, iar deputatul democrat Valeriu Tabara a anuntat ca PD ar putea solicita o sedinta comuna extraordinara a Parlamentului pe acest subiect. El a sustinut ca una dintre "cele mai mai si mai grave erori" savarsite de premierul Tariceanu consta in faptul ca Guvernul nu a dezbatut pana acum problema secetei si a masurilor ce se impuneau. Emil Boc a aduagat ca democratii solicita Guvernului sa modifice, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea 381/2002, astfel incat despagubirile pentru seceta sa fie acordate nu doar celor asigurati, ci tuturor celor afectati de aceasta calamitate, informeaza Mediafax.
REACTII LA CALD
Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna:
"In cautarea unei solutii pentru relansarea PNL, partid care se zbate in sondajele de opinie in preajma a 10%, liderii liberali sunt gata sa sustina reorganizarea examenului de capacitate. Propunerea ii apartine secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, ministrul liberal al Educatiei, Cristian Adomnitei, nefiind de acord cu aceasta viziune pentru a "nu bulversa sistemul educational". Cu toate aceastea, premierul Tariceanu si liderii PNL au hotarat ca propunerea secretarului de stat sa se drezbata maine, in cadrul sedintei de Guvern"
A.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-16
 17:14 
Romania, fara marca inregistrata Dracula
 17:04 
Problema euro - transata azi la Toulouse
 16:53 
Tonomat pentru inchiriat DVD-uri
 15:44 
Blocaj la Primaria Capitalei
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie (3948 afisari)
 Combinatorul Stolojan (3798 afisari)
 Periculosul Passaris ar putea evada (3283 afisari)
 Cneji si voievozi romani innobilati ungureste! (2934 afisari)
 La Sighet, Pintilie si-a descris "colaborarea" cu Securitatea (2372 afisari)
 Tonomat pentru inchiriat DVD-uri (104 afisari)
 Romania, fara marca inregistrata Dracula (95 afisari)
 Blocaj la Primaria Capitalei (87 afisari)
 Ping pong politic pe uninominal si somatii (63 afisari)
 Problema euro - transata azi la Toulouse (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00866 sec.