Ziua Logo
  Nr. 3982 de luni, 16 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Problema euro - transata azi la Toulouse
 16 iulie, 17:04 
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, la sediul Airbus de la Toulouse (Foto: EPA)
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se intalnesc astazi la sediul Airbus de la Toulouse pentru a lua o serie de decizii privind grupul european EADS. Intalnirea se anunta deosebit de tensionata, dat fiind ca in relatiile franco-germane au aparut o serie de divergente grave legate de Banca Centrala Europeana (BCE) si de moneda unica europeana, euro. Cu putin inainte, Germania a anunta ca a renuntat la conducerea de varf a companiei aerospatiale EADS in schimbul postului de director executiv al Airbus, informeaza BBC sectia romana.
Euro tensioneaza relatiile franco-germane
Pe masura ce euro atinge niveluri record in raport cu dolarul american, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut tot mai insistent liderilor europeni sa se implice mai mult in modul in care Banca Centrala Europeana stabileste politicile monetare pentru cele 13 state membre ale zonei euro. Sarkozy s-a declarat ingrijorat de faptul ca aprecierea euro dauneaza exporturilor franceze - in special producatorului de avioane Airbus.
Reactia Berlinului, care nu priveste cu ochi buni intentia presedintelui francez de a se amesteca in politica monetara europeana, nu a intarziat sa apara.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat intr-un interviu acordat unui post national de radio ca nu este deloc de aceeasi parere cu presedintele Frantei in ceea ce priveste interventiile politice asupra deciziilor BCE si a subliniat ca independenta institutiei cu sediul la Frankfurt trebuie protejata, pentru ca aceasta sa poata controla eficient inflatia.
Interventionismul lui Sarkozy, criticat si de specialisti
Hans-Werner Sinn, un influent economist german si directorul celui mai important institut de conjunctura economica, a declarat la randul sau publicatiei VDI Nachrichten, ca Franta "duce de mult timp o politica interventionista in favoarea intreprinderilor sale" si "in detrimentul altor state". Exemplul dat de Sinn a fost chiar acela al Airbus. Desi s-a declarat pesimist in legatura cu sansele de reducere a influentei Frantei, Sinn a sustinut ca UE ar trebui sa impuna limite interventionismului francez: "Avem nevoie de reguli ale Uniunii Europene care sa stabileasca limite, care sa semnaleze ca nu trebuie intervenit, ci trebuie lasata piata libera".
Potrivit revistei revistei economice germane "Wirtschaftswoche", Cancelaria germana, Ministerul de Finante si cel al Economiei sunt la randul lor critice fata de pozitiile franceze, estimand ca presedintele Nicolas Sarkozy si guvernul sau incearca sa slabeasca eforturile Uniunii Europene vizand favorizarea concurentei.
Adancirea divergentelor franco-germane poate fi de altfel explicata, dincolo de aspectele politice, si de cultura de afaceri diferita a celor doua state. Companiile germane au atins in urma unor dureroase reforme economice un nivel de competitivitate mult superior celor franceze.
In timp ce Germania a devenit cel mai mare exportator din lume si are surplusuri comerciale considerabile, deficitul comercial al Frantei s-a ridicat anul trecut la nu mai putin de 27 miliarde de euro. Potrivit analistilor, afacerile germane din strainatate s-au diversificat cu mai mult succes decat cele franceze, reusind astfel sa se puna la adapost de fluctuatiile euro
O solutie de compromis pentru EADS
In privinta conducerii EADS, care urma sa fie principala tema de discutie a intalnirii franco-germane de astazi, se pare ca lucrurile deja s-au limpezit.
Cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a titrat in editia sa de astazi ca Berlinul este gata sa accepte un francez la conducerea EADS cu conditia ca presedintia Airbus sa fie asigurata de un german. Informatia a fost confirmata astazi de actualul copresedinte german al EADS, Thomas Enders, care a anuntat la Toulouse "un acord" privind structura de conducere a grupului european. Astfel, potrivit declaratiilor lui Enders, citate de AFP, AP si Reuters, el va fi presedinte al Airbus in timp ce francezul Louis Gallois va deveni unicul presedinte executiv al EADS. Referitor la aceast surprinzator compromis, Thomas Enders a declarat ca "Este o solutie echitabila. Nu exista invingator. Singurul invingator este EADS. Acum intreprinderea este dotata cu o structura clara de conducere".
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
"Pe baza aliantei franco-germane putem spune ca s-a creat si consolidat actuala Uniune Europeana; de altfel liantul dintre aceste doua puternice state europene constituie asa-numitul "motor franco-german" al Uniunii. Noul presedinte de dreapta al Frantei, Nicolas Sarkozy, a tinut sa reafirme optiunea strategica a Parisului cand, la doar cateva ore de la numirea sa, s-a deplasat la Berlin pentru a se intalni cu noua Doamna de Fier a Europei, cancelarul german Angela Merkel.
Schimbarile de la varful mega-concernului EADS, pe care cei doi lideri le avizeaza azi, par in favoarea Germaniei, care, incet, incet, tinde sa-si reatribuie rolul de prima putere europeana. Ramane de vazut daca muschii germani nu se vor umfla prea tare, precum s-a mai intamplat in istoria recenta a lumii. De data aceasta insa, fostul rival principal al Germaniei, Rusia, pare mult mai apropiat, ridicand semne de intrebare in cadrul Aliantei Nord-Atlantice si mai ales din partea tarilor UE care au patimit in urma Pactului Ribentropp-Molotov si a ocupatiei fostei URSS.
Daca dupa cel de-al doilea razboi mondial - dupa impartirea sferelor de influenta in Europa si lume - se putea vorbi de alianta votca-cola, cu un continut mai diluat de alcool, noua combinatie, dintre votca si bere poate da dureri de cap intregii Europe si mai mult decat atat."
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-16
 18:59 
Ping pong politic pe uninominal si somatii
 17:14 
Romania, fara marca inregistrata Dracula
 16:53 
Tonomat pentru inchiriat DVD-uri
 15:44 
Blocaj la Primaria Capitalei
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie (3948 afisari)
 Combinatorul Stolojan (3798 afisari)
 Periculosul Passaris ar putea evada (3283 afisari)
 Cneji si voievozi romani innobilati ungureste! (2934 afisari)
 La Sighet, Pintilie si-a descris "colaborarea" cu Securitatea (2372 afisari)
 Tonomat pentru inchiriat DVD-uri (104 afisari)
 Romania, fara marca inregistrata Dracula (95 afisari)
 Blocaj la Primaria Capitalei (87 afisari)
 Ping pong politic pe uninominal si somatii (63 afisari)
 Problema euro - transata azi la Toulouse (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00864 sec.