Ziua Logo
  Nr. 3982 de luni, 16 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Blocaj la Primaria Capitalei
-- ULTIMA ORA: Inainte de a pleca, o saptamana, in concediu de odihna, dupa cum si-a informat consilierii municipali, Adriean Videanu a avut o intalnire cu omul de afaceri Costica Costanda, pentru a discuta despre schimbul de terenuri cu scopul protejarii Parcului Bordei. Costanda a declarat pentru Rompres ca a primit oferta primarului general, pe care "o va analiza si va lua, fara graba, o decizie". "Am toate actele in regula, am teren intabulat, asa ca nu pot sa renunt usor. Voi vedea, voi discuta cu avocatii mei, vom face ceva care sa fie avantajos si legal. Nu pot sta in dispute interminabile cu Primaria Capitalei", a spus Costica Costanda, refuzand sa ofere detalii despre oferta facuta de Videanu. Surse din Primarie, citate de Rompres, sustin ca terenul la schimb propus de Adriean Videanu ar fi terenul din spatele Palatului Victoria, unde se afla depoul RATB.
 16 iulie, 15:44 
Adriean Videanu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Teoretic, Primaria Capitalei este condusa de un reprezentant al Partidului Democrat (PD), in speta de Adriean Videanu. Practic, Bucurestii sunt condusi oficial, incepand de astazi, de un primar aflat in Opozitie, ale carui proiecte nu mai beneficiaza de sprijinul alesilor locali, impartiti in cinci tabere distincte. Insa niciuna dintre ele nu pare a fi suficient de puternica incat sa influenteze votul in Consiliu. "Domnule primar, nu mai sunteti primarul orasului, ci al unor grupuri de interese", au acuzat reprezentantii PNL in cadrul sedintei Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). "Nu vrem sa mai votam proiecte ce satisfac grupuri de interese", au continuat si social democratii, care il suspecteaza pe primarul general de "blat" in cazul unor interese imobiliare. Nemultumirea liberala si social democrata a pornit de la scandalul Bordei. Actualele divergente dintre consilieri risca sa conduca la un blocaj institutional al Primariei Capitalei, toate proiectele de hotarare initiate de Executiv fiind respinse de Consiliul General.
Sedinta de astazi a Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a fost marcata de tensiunile generate de consilierii din partea PNL si PSD. Nemultumirea liberalilor si a social democratilor a pornit de la scandalul Bordei. Cum reprezentantii PD in CGMB au refuzat sa aprobe un proiect de hotararea care l-ar mandata pe Videanu sa atace in instanta decizia Curtii de Apel in cazul Bordei, PNL si PSD au promis ca nu vor mai vota nici-un proiect initiat de Executiv.
"Domnule primar, nu mai sunteti primarul orasului, ci al unor grupuri de interese", au acuzat consilierii liberali.
"Nu vrem sa mai votam proiecte ce satisfac grupuri de interese", au continuat si social democratii, care il suspecteaza pe primarul general de interese cu investitori din zona imobiliara. "Am ajuns sa platim mai mult pe exproprieri decat pe lucrari?! Asta e furaciune!", a completat consilierul municipal Victor Stan (PSD), referindu-se la proiectele pentru extinderea unor artere de circulatie, in care valoarea lucrarilor era cu mult mai mica decat sumele alocate pentru expropieri.
Divergentele risca sa conduca la un blocaj institutional al Primariei Capitalei, toate proiectele de hotarare initiate de Executiv putand fi respinse de Consiliul General. Niciunul dintre partidele politice reprezentante in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu are posibilitatea de a obtine majoritatea pentru trecerea proiectelor.
Pozitia primarului Videanu
"Cei prezenti (la sedinta CGMB -n.r ) nu inteleg ratiunea unor proiecte care nu comporta o dezbatere politica. Am mizat pe rationalitatea consilierilor, de aceea am introdus pe ordinea de zi si le-am explicat, punct cu punct, semnificatia fiecarui proiect. Desi sunt de acord cu ele, nu le-au votat, doar din ratiuni politice. Este anormal dar, asta este!... Asta este calitatea oamenilor pe care ii avem (in CGMB - n.r)", a explicat primarul general Adriean Videanu votul negativ al consilierilor pentru preluarea unor terenuri de la Guvern - pentru a rezolva problema retrocedarilor pe Legea 10/2001 -, dar si extinderea unor artere principale in sudul si nordul Capitalei.
PD majoritar in CGMB
"Nu ma bazez pe voturile PSD si PNL in Consiliu, pentru ca majoritatea este data de PD. Insa, este perioada de vacanta, multi colegi lipsesc, motiv pentru care am incercat sa introduc pe ordinea de zi proiecte care nu comporta dezbatere politica. Insa, ne-am izbit de opozitia PNL si PSD", a mai spus Videanu.
Fara o majoritate confortabila, proiectele primarului general Videanu vor fi blocate de consilierii municipali, asa cum s-a intamplat atunci cand actualul sef al statului, Traian Basescu, era primar general.
Astfel, orice proiect de interes pentru oras cum ar fi bugetul orasului, proiecte de investitii, achizitii, schimburi de terenuri sau asocieri pentru derularea unor proiecte - necesita votul a doua treimi din numarul de consilieri, adica 37 de voturi.
"La proiectele de doua treimi - care, personal, mi se pare o prevedere aberanta - ne vom confrunta cu un blocaj deoarece, din pacate, consensul se realizeaza foarte greu. Nu este o problema numai a Bucurestiului, ci a intregii administratii locale din Romania. Din cauza votului cu doua treimi ne izbim de blocaje institutionale", a mai spus primarul Capitalei.
Structura Consiliului General al Primariei Capitalei
(foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Daca anul trecut, consilierii Aliantei DA aveau asigurata majoritatea confortabila in CGMB (35 de consilieri din 55), noua configuratie politica arata ca toate partidele reprezentate in Consiliul General sunt, practic, in Opozitie. Niciuna din cele cinci formatiuni politice - PD, PNL, PSD, PC si PRM - nu este reprezentata in CGMB de un numar suficient de membri care sa asigure o majoritate simpla, conform Mediafax.
In prezent, PD, reprezentat prin 21 de consilieri, comparativ cu situatia in urma votului din 2004, cand a obtinut 16 mandate. Urmatorul partid ca numar de reprezentanti din CGMB este PNL, cu 15 membri. Ii urmeaza PSD, care mai are 11 consilieri municipali. In ultimii doi ani, in Consiliul General a aparut si un grup de patru consilieri PC - rezultat in urma migratiei unor reprezentanti ai PSD. In afara de cei mentionati mai sus, in CGMB se regasesc si trei consilieri ai PRM si un independent.
Rectificare de buget
Bugetul municipalitatii a fost rectificat, astazi, de consilierii municipali, cu 234.900.000 lei, dupa ce fusese respins in cadrul sedintei de saptamana trecuta. Potrivit proiectului, au fost aprobate alocarea a 200 de milioane lei la bugetul local si retragerea a 435 milioane lei de la bugetul creditelor externe.
Printre serviciile care vor beneficia de suplimentarea fondurilor, in urma rectificarii, se numara: Administratia Monumentelor (4 milioane lei), Opera Comica pentru Copii (215.000 lei), Teatrul Metropolis (1,6 milioane lei) si Administratia Strazilor (15 milioane lei).
Prin acelasi proiect, de la RADET au fost retrase circa 9,8 milioane lei din bugetul local, reprezentand cheltuieli cu combustibili si energie.
De asemenea, programul "Reabilitarea statiei de epurare Glina" a fost diminuat cu 2,2 milioane lei, iar programul de contorizare a energiei termice din bugetul creditelor a fost diminuat cu 17,7 milioane lei.
REACTII LA CALD
Corina SCARLAT, redactor Departament Social:
"Pentru deblocarea situatiei din Primaria Capitalei trebuie gasita o cale de mijloc. Trebuie gasite proiecte, initiative si hotarari care sa intruneasca acceptul majoritatii Consiliului. La urma urmei, treaba lui este sa administreze si gestioneze problemele Capitalei. Altfel, o sa ramanem cu Bucurestii gauriti pe mai toate arterele..."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-16
 18:59 
Ping pong politic pe uninominal si somatii
 17:14 
Romania, fara marca inregistrata Dracula
 17:04 
Problema euro - transata azi la Toulouse
 16:53 
Tonomat pentru inchiriat DVD-uri
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera de la Cotroceni si frica de lustratie (3948 afisari)
 Combinatorul Stolojan (3798 afisari)
 Periculosul Passaris ar putea evada (3283 afisari)
 Cneji si voievozi romani innobilati ungureste! (2934 afisari)
 La Sighet, Pintilie si-a descris "colaborarea" cu Securitatea (2372 afisari)
 Tonomat pentru inchiriat DVD-uri (104 afisari)
 Romania, fara marca inregistrata Dracula (95 afisari)
 Blocaj la Primaria Capitalei (87 afisari)
 Ping pong politic pe uninominal si somatii (63 afisari)
 Problema euro - transata azi la Toulouse (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.