Ziua Logo
  Nr. 3979 de joi, 12 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Parchetul General cauta solutii pentru dosarele Revolutiei si Mineriadei
Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul
 12 iulie, 17:33 
Ion Iliescu, la Parchet (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
In timp ce, oficial, mai marii din Parchetul General nu au luat nici o decizie privitoare la cine va instrumenta de acum incolo dosarele Revolutiei si Mineriadei din 1990, Ion Iliescu declara sus si tare ca singurul sau judecator este poporul roman. Neoficial, exista tot felul de teorii. Seful Parchetelor Militare, Dan Voinea, ar putea fi detasat pentru a finaliza ancheta in cazul Revolutiei si al Mineriadei din '90, conform ziarului "Cotidianul". Desi Curtea Constitutionala (CC) a decis pe 20 iunie, prin admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate, ca dosarele penale in care sunt implicati militari alaturi de civili nu mai pot fi instrumentate de procurorii militari si nici judecate de instante militare. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) cere procurorului general al Romaniei trimiterea dosarelor mineriadei din iunie 1990 la Sectia Civila a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ). Reclamat de catre societatea civila forurilor europene si ambasadorului SUA, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, azi, pentru Rompres, ca nu are de ce sa dea explicatii unui "frustrat precum vicepresedintele Aliantei Civice" (Sorin Iliesiu - n.r.).
Ion Iliescu: Singurul meu judecator este poporul roman
Reactia fostului sef de stat vine ca urmare a unei scrisori trimise azi de un numar de reprezentanti ai societatii civile presedintelui Traian Basescu, primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu si unor reprezentanti ai forurilor internationale, prin care reclama faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu incearca sa faca presiuni asupra Justitiei in dosarele in care este invinuit - Revolutia Romana si Mineriada din 13-15 iunie 1990.
"Sorin Iliesiu este un frustrat care, ca si altii, nu s-a remarcat cu nimic, nici inainte de Revolutie, in perioada lui Ceausescu, nici dupa Revolutie. Nu am de ce sa dau explicatii unui astfel de om. Ce vrea sa spuna acum? Eu mi-am facut datoria fata de tara si nu dau socoteala unui astfel de om", a afirmat Ion Iliescu.
Fostul presedinte al Romaniei a mentionat ca unicul sau judecator este poporul roman, iar electoratul s-a pronuntat de trei ori prin alegeri.
In scrisoarea deschisa, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, ii adreseaza totodata o serie de intrebari lui Ion Iliescu. Pentru mai multe detalii, accesati: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-12&id=223805
Gelu Voican Voiculescu, audiat in dosarul Mineriadei
Imagine de arhiva de la Revolutia romana din decembrie 1989. In prim plan, Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu.
Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat, astazi, la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
In acest dosar, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugere. In dosar mai sunt invinuiti Virgil Magureanu - primul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) - si fostul premier Petre Roman.
Decizia CC consfinteste plecarea dosarelor Revolutiei si mineriadelor spre sectiile civile ale Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta nu inseamna insa ca ele vor pleca de la procurorul Dan Voinea, intrucit surse judiciare au declarat pentru Cotidianul ca se va constitui un colectiv mixt, cu anchetatori militari detasati la sectia civila unde vor ajunge dosarele, pentru ca aceste cazuri sa nu fie tergiversate. Aceasta e doar o ipoteza. Pana nu va fi publicata in Monitorul Oficial argumentatia CC la decizia data in 20 iunie, nu se va sti nimic sigur.
Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor cere urgentarea aplicarii deciziei CC
Presedintele AVMR, Viorel Ene, il someaza pe procurorul general Laura Codruta Kovesi sa trimita dosarele referitoare la mineriada din iunie 1990 la Sectia Civila a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit deciziei Curtii Constitutionale din 20 iunie, precizeaza un comunicat remis Agentiei ROMPRES. Victimele "mineriadelor" se pregatesc de procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a anuntat sursa citata.
Pentru rezolvarea dosarelor trebuie ca generalul Dan Voinea sa fie demis sau ca oameni nepatati ori care nu au fost partasi la acte ilegale sau imorale din timpul "Revolutiei" sa se ocupe de dosarul Mineriada-iunie 1990, este de parere Viorel Ene.
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Antifrauda:
"Pana in momentul publicarii acestui material, Parchetul General nu a iesit cu un punct de vedere oficial in legatura cu decizia Curtii Constitutionale legata de dosarele Mineriadei si Revolutiei si nici daca generalul Voinea ar putea fi detasat la o instanta civila pentru a lucra in continuare la aceste cazuri. Oficialii Parchetului General asteapta publicarea motivarii Curtii in Monitorul Oficial."
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Afirmatia lui Ion Iliescu ca "singurul lui judecator este poporul roman" imi aminteste de cuvintele lui Nicolae Ceausescu la procesul de la Targoviste, care spunea ca nu da socoteala decat in fata Marii Adunari Nationale. Cred ca principala problema a lui Ion Iliescu este istoria. Ion Iliescu a fost educat la Moscova unde a invatat - mai bine zis i-a intrat in sange - ca singurul lucru care conteaza in aceasta lume este puterea. Iar Ion Iliescu a trebuit sa astepte foarte multi ani pana sa puna mana pe putere in contextul tulbure al schimbarilor din 1989. Adevarul despre decembrie 1989 si despre anii imediat urmatori iese greu la iveala - iar Ion Iliescu nu este in cea mai favorabila pozitie, asa cum isi doreste el sa intre in cartile de istorie. Ion Iliescu va ramane in istoria romanilor ca instrument al URSS in cadrul destramarii controlate a blocului comunist si nimic mai mult. Iar daca procesul mineriadelor va merge pana la capat este posibil sa se demonstreze vinovatia lui Ion Iliescu in ceea ce priveste oamenii ucisi in 1990."
A.G.  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
poporul care se documenteaza deja il numeste criminal   de marin2
Boala presedintilor   de George de Ro
krimele kalaului Iliesku   de Radu Dragan
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-12
 17:30 
Nicolae Mischie, condamnat la patru ani de inchisoare, urmeaza recursul
 17:23 
Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii
 15:44 
UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare
 15:27 
Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr.
 14:33 
The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra)
 Top afisari / comentarii 
 Povestiri din bordelurile naziste (4954 afisari)
 Cacealmaua lui Basescu (4193 afisari)
 Persoanele cu alunite traiesc mai mult (3462 afisari)
 Dezonoarea parintelui Necula (3334 afisari)
 De la Ion Coja citire... (2269 afisari)
 Motivele divortului dintre Maria Marinescu si Tiriac Jr. (595 afisari)
 Asemeni lui Ceausescu, Iliescu pretinde ca singurul sau judecator este poporul (363 afisari)
 The Transformers (Transformers - Razboiul lor in lumea noastra) (229 afisari)
 UE acorda Romaniei 19 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltare (85 afisari)
 Presedintele Basescu deplange situatia elevilor, a prescolarilor si a cercetarii (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01029 sec.