Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu face planuri de bataie
Noul cod electoral si uninominalul, amanate din lipsa de cvorum
 9 iulie, 17:43 
Foto: Ioana CARLIG - ZIUA Foto
Comisia pentru elaborarea codului electoral va decide, maine, in ceea ce priveste insusirea proiectului initiat de ProDemocratia si sustinut de 114 deputati si senatori apartinand PNL, PD si PSD, dezbaterile anuntate pentru azi fiind anulate, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de sedinta.
Membrii comisiei au decis ca maine, la ora 10.00, sa se convoace o noua sedinta, in care sa se voteze principiile ce vor sta la baza noului proiect de lege si, daca se va ajunge la concluzia ca aceste principii se regasesc in proiectul Pro Democratia, atunci comisia sa voteze asupra insusirii acestui proiect. Tema referendumului pentru introducerea votului uninominal a fost readusa iarasi pe tapet de presedintele Traian Basescu, de data asta la pachet cu cel pentru schimbarea Constitutiei. Acesta s-a intalnit de curand cu lideri ai PD si PLD pentru a pune la punct un plan de bataie, informeaza Antena 3, citand un cotidian central. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu l-a sfatuit insa altfel.
"Partea rea este ca nu a fost cvorum, dar nu dintr-o miscare intentionata de blocare, ci pentru ca unele grupuri parlamentare au cerut timp de consultare. Vestea buna - se pare ca maine, daca vom reusi sa epuizam votul pe principiile care au mai ramas, comisia isi poate insusi proiectul Pro Democratia", a declarat, dupa sedinta, presedintele comisiei, deputatul liberal Mihai Voicu.
El a aratat ca, in cazul in care comisia isi va insusi proiectul ProDemocratia, acesta va ajunge in dezbaterea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Potrivit lui Voicu, senatorii vor putea aduce amendamente proiectului, urmand ca, din nou, comisia sa se reuneasca pentru a admite sau respinge, dupa caz, amendamentele senatorilor.
"Decizia de a se organiza o sesiune extraordinara la Senat pentru dezbaterea proiectului este o idee buna, dar tine de Biroul Permanent al Senatului", a mai spus Voicu.
Propunerea de a se vota, in cadrul comisiei, insusirea proiectului ProDemocratia a fost exprimata de deputatul UDMR Marton Arpad.
El a aratat ca, in conditiile in care PNL, PD si PSD detin majoritatea de 10 voturi, minim necesara pentru adoptarea principiilor, iar aceste principii se regasesc, practic, in proiectul ProDemocratia, atunci se pot incepe discutiile pe fond asupra acestui proiect.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a reafirmat, azi, ca social-democratii sustin introducerea votului uninominal, pozitia adoptata de unii dintre reprezentantii PSD in cadrul Comisiei de cod electoral fiind legata de aspecte tehnice ale unui astfel de tip de scrutin. Diaconescu a insistat ca social-democratii sustin, ca varianta de vot uninominal, una apropiata de modelul mixt german, luand ca punct de plecare in cadrul negocierilor din Comisia de cod electoral propunerea Asociatiei ProDemocratia, asupra careia sa se faca diferite amendamente.
La sedinta de azi a Comisiei pentru adoptarea Codului Electoral au fost prezenti, din cei 15 membri, doar Mihai Voicu (PNL), Valentin Iliescu (PD), Marton Arpad (UDMR), Florin Iordache (PSD), Verginia Verdinas (PRM) si Varujan Pampuccian (minoritati).
Pentru mai multe detalii privind continutul proiectului noului Cod electoral propus de Pro Democratial, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-05&id=221800
Basescu: Referendum comun pentru uninominal si Republica prezidentiala
Tema referendumului pentru introducerea votului uninominal revine in actualitate pentru presedintele Traian Basescu. Acesta s-a intalnit de curand cu lideri ai PD si PLD pentru a pune la punct un plan de bataie, informeaza Antena 3, citand un cotidian central.
La intalnire, Valeriu Stoica a lansat ideea ca pe buletinul de vot, pe langa intrebarea legata de votul uninominal, sa existe si o intrebare privind regimul constitutional al Romaniei. Astfel Basescu ar dori sa-i intrebe pe romani daca doresc o republica parlamentara, semiprezidenaiala sau prezidentiala, dupa modelul Frantei. Presedintele ar vrea ca un nou model de constitutie sa intre in vigoare pana in 2009, cand spera sa castige un nou mandat la Cotroceni. Presedintele vrea sa evite repetarea actualei situatii, cu un eventual premier ostil, pe care sa nu aiba mijloace sa-l controleze sau macar sa-l contracareze.
Totusi presedintele are o problema in cazul referendumului, ce i-a fost explicata de catre consilierul sau, Sebastian Lazaroiu. Fostul director al CURS l-a avertizat pe seful statului ca estimarile sociologilor arata ca in cazul unui referendum prezenta la urne va fi sub 40%. Or, o prezenta sub 50 % ar face ca referendumul sa nu fie valid, propunerea sa fie consideranta respinsa si, in final, sa se contabilizeze ca un esec al presedintelui. Acesta este si motivul pentru care presedintele nu se grabeste nici cu referendumul pentru introducerea votului uninominal. O varianta ar fi ca el sa fie organizat odata cu alegerile europarlamentare, in toamna.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"In acest moment, proiectul pentru uninominal pare a se fi impotmolit la Comisie, intrucat partenerii de discutii se afla pe pozitii divergente. UDMR pana astazi a fost impotriva variantei ProDemocratia, cand si-a schimbat radical pozitia. Democratii si liberalii sustin aceeasi varianta, iar PRM si PC sunt impotriva. Cel mai important actor in aceasta negociere, PSD-ul, este fracturat in doua tabere - pro si contra propunerii ProDemocratia. La finalul sedintei de astazi, singurul sustinator al variantei initiale ramasese Victor Ponta, restul partidului precizand ca initiativa Asociatiei civice amintite este doar o baza de negociere. In fond, social-democratii militeaza pentru modelul german: vot uninominal mixt. Cat despre presedinteleBasescu, el incearca sa cupleze modificarea Constitutiei la pachet cu votul uninominal sau cu europarlamentarele. Isi gandeste la cea mai buna solutie pentru a-si promova dorita republica prezidentiala pana in 2009".
A.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-10
 18:15 
Greenpeace acuza presiunile "iresponsabile" ale lui Basescu in masacrul din Retezat  2007-07-09
2 comentarii
 18:14 
Calcule optimiste pentru europarlamentare  2007-07-09
 18:03 
Boeing si-a lansat avionul ecologic: 787 Dreamliner  2007-07-09
 17:14 
Autostrada blestemata  2007-07-09
 15:07 
Giovanni Becali: Chivu vrea sa ramana la Roma si sa castige titlul  2007-07-09
1 comentariu
 14:08 
Bacalaureat 2007  2007-07-09
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.