Ziua Logo
  Nr. 3974 de vineri, 6 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tabloul a fost achizitionat de precedentul proprietar cu 325$
Suma record pentru o pictura de Rafael
 6 iulie, 16:00 
Un tablou autentic semnat Rafael a fost vandut cu suma record de 18,5 milioane de lire sterline, la o licitatie a Casei Christie's, din Londra, titreaza bbc.com. Pretul tranzactiei a depa�it cu 15 milioane de lire sterline suma la care a fost evaluata initial lucrarea. Pictura il reprezinta pe Lorenzo de Medici, nume sonor al epocii Renasterii. Ea a apartinut, vreme de patru decenii, unei colectii particulare din Statele Unite.
Pana ieri, suma cu care a fost achizitionata lucrarea in cauza de precedentul sau proprietar, intr-o perioada cand existau inca dubii asupra originalitatii sale, a fost de nici mai mult nici mai putin decat 325$.
In legatura cu gradul de autenticitate a picturii, specialistii au stabilit ca aceasta este in mod cert un original, mai mult chiar, si una dintre cele mai importante lucrari ale perioadei renascentiste.
Oferta pentru tablou a depa�it cu 15 milioane de lire sterline suma la care a fost evaluat de specialisti, acesta fiind vandut in final pentru 18,5 milioane de lire sterline. "In colectii private nu sunt decat foarte putine oprere ale lui Rafael. Probabil ca nu vom mai avea ocazia sa vindem un alt Rafael foarte curand", a declarat Matthew Paton, purtator de cuvant al Christie's.
Povestea portretului
Lucrarea ce il infatiseaza pe Lorenzo de Medici, membru al celebrei familii de conducatori din Florenta, nu a mai fost expusa in public de peste 40 de ani, timp in care s-a aflat intr-o colectie particulara din Statele Unite.
Terminata in 1518, cu doi ani inainte de moartea pictorului renascentist, capodopera il prezinta pe Lorenzo de Medici imbracat intr-o haina din brocart, auriu si rosu, imbodobita pe margine cu blana. Realizat pe canava, tabloul s-a pastrat perfect.
Prima mentiune documentara a acestui portret dateaza din 1553, cand a fost inregistrat in inventarul colectiei lui Cosimo de Medici, Mare Duce al Toscanei. Dupa 1800 avea sa se regaseasca in posesia a doi dintre cei mai importanti colectionari ai secolului al XIX-lea: Lord Northwick (1769-1859), si Hollingworth Magniac (1786-1867), negustor indragostit de pictura.
In 1892, in cadrul unei licitatii organizate de Christie's pe parcursul a nu mai putin de 11 zile, portretul realizat de Rafael a fost achizitionat pentru o suma modica. In aceeasi perioada, mai multi istorici si colectionari au contestat vehement autenticitatea lucrarii, totul fiind lamurit abia dupa interventia lui Charles Robinson (1824-1913), unul dintre cei mai importanti specialisti in Renasterea italiana.
Lucrarea avea sa fie din nou vanduta la Christie's abia in noiembrie 1962, apoi, sase ani mai tarziu, a fost cumparata de Ira Spanierman, in cadrul unei licitatii organizate la New York.
Raffaello Sanzio, artist al Renasterii
Raffaello Sanzio (1483-1520), cunoscut mai mult sub numele de Rafael, a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Renasterii italiene si unul dintre cei mai talentati si originali artisti europeni.
Intre 1504 - 1508 traieste in Florenta, unde descopera fascinat creatiile unor artisti contemporani precum Leonardo da Vinci sau Michelangelo, care il vor inspira si influenta.
In 1508, cand devenise deja un artist cunoscut, este chemat la Roma de catre Papa Julius II, pentru a picta frescele uneia dintre camerele papale de la Vatican.
Rafael si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Roma, fiind sprijinit de Papa Julius al II-lea si de succesorul acestuia, Leo al X-lea, dar mai ales de familia Medici.
REACTII LA CALD
Mihaela SCHIOPU, director artistic:
"Sa-ti imaginezi ca ai putea avea taboul asta pe perete intr-o zi de toamna, ca deschizi usa unei camere si privesti-si nu stii unde sa te uiti mai intii, in pinza grea a hainei, sa te pierzi in cutele ei, sa-ti reamintesti cum de mult te fascinau catifelele pe care azi nu le mai vezi nicaieri, sa aluneci cu privirea pe linga blana pretioasa, sa urmaresti cu atentie firicelul din talie, sa-ti privesti mina, sa plutesti peste mineca celui din rama. Si fata misterioasa sa devina un dublu al tau, sa nu poti scapa de privirea putin trista, de zimbetul amar si incetosat, sa vrei sa-l incojuri pe acest domn care sade ingindurat in camera ta, sa-ti spui ca el stie mai multe despre timp, despre tacere, sa stii ca de sute de ani sta nemiscat in palate, intre pereti necunoscuti, iar acum e inchis in apartamentul tau. Si sa nu stii brusc daca iti trebuie aceasta melancolie, sa te-ndoiesti ca-ti face bine, dar sa nu te poti desprinde nicicum de faptura zidita in casa ta. Sa te uiti in jur, la sarmanele noastre mobile fara povesti, la hainele tale pe care le poti schimba cu orice pentru ca oricum, nu conteaza, sa te-ntrebi de ce nu mai avem palarii, ori caciuli cu brose, si sa stai asa, un omulet al nimanui, de imprumut, in fata unui basm.
Insa toate astea sint doar amagiri..."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-06
 17:36 
Autostrada accidentelor in lant
 16:07 
Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie
 16:01 
Comandantul Fortelor aliate din Europa, John Craddock, saluta contributia Romaniei la misiunile NATO
 15:47 
Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc
 15:17 
Nunta in gasca "Nevestelor disperate"
 Top afisari / comentarii 
 Despre principii (2631 afisari)
 Ucraina modifica granita cu Romania (2520 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (2245 afisari)
 Strategia nationala de politie politica (1994 afisari)
 Fenomene extreme la Londra (1822 afisari)
 Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc (318 afisari)
 Autostrada accidentelor in lant (194 afisari)
 Nunta in gasca "Nevestelor disperate" (76 afisari)
 Suma record pentru o pictura de Rafael (75 afisari)
 Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00752 sec.