Ziua Logo
  Nr. 3974 de vineri, 6 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Decizia ii poate ajuta si pe Traian Basescu, Aurel Novac si Paul Teodoru, trimisi in judecata in Dosarul Flota
Curtea Constitutionala a decis ca ancheta in cazul Zambaccian a fost neconstitutionala
-- ULTIMA ORA: Instanta suprema urmeaza sa ia o hotarare cu privire la procesul lui Adrian Nastase, dupa ce decizia de azi, prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de fostul premier va fi motivata si publicata in Monitorul Oficial. Dupa indeplinirea acestor conditii legale si dupa reprimirea dosarului, Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa puna in aplicare decizia CC care este obligatorie si general valabila. Avocatul lui Adrian Nastase, Gheorghe Diaconescu, a explicat, conform Mediafax, ca judecatorii instantei supreme pot hotari ori incetarea procesului penal, ori trimiterea cauzei la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru indeplinirea conditiilor privind sesizarea legala care au determinat invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a articolului 23, alineatele 2 si 3 din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.
 5 iulie, 17:01 
Foto: Ioana CARLIG - ZIUA Foto
Curtea Constitutionala (CC) a admis, azi, exceptia de neconstitutionalitate a articolului 24 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala, invocata in dosarul Zambaccian, in care fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase, este judecat pentru fapte de coruptie. Magistratii instantei supreme au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului Zambaccian si au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul familiei Nastase, Gheorghe Diaconescu. Exceptiile invocate se refera la modul in care a fost intocmit si trimis la instanta rechizitoriul din dosarul Zambaccian. Potrivit Constitutiei, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului", pentru fapte comise in timpul mandatului. Decizia CC arunca in aer dosarul de coruptie intocmit de DNA si va crea un precedent, in momentul de fata procurorii fiind nevoiti sa reia cercetarile in toate dosarele in care au fost sau sunt invinuiti fosti ministri, si in cazul carora nu a fost dat avizul Camerei Deputatilor, al Senatului sau al Presedintelui. Practic, toate dosarele fostilor ministri vor fi lovite de nulitate absoluta si vor fi retrimise la Parchet.
Articolul in speta arata ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului, pentru infractiunilor comise in timpul exercitarii functiei, se efectueaza potrivit dreptului comun. Totodata, in articolul 24 se arata ca prevederile de ordin procedural nu se aplica fostilor membri ai Guvernului "in nici-o situatie".
In replica, avocatii fostului premier au aratat ca nu a existat un aviz special pentru cercetarea fostului premier Adrian Nastase, aviz ce este prevazut de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Potrivit avocatilor, rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale si ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, semnate de catre procurorii anticoruptie - care l-au trimis in judecata pe fostul premier Adrian Nastase, nu se puteau face decat cu acordul Camera Deputatilor, Senatului sau a presedintelui Romaniei. "Neexercitarea acestui drept de catre cele trei organisme impiedica efectiv procurorul sa inceapa urmarirea penala. Lipsa acestor conditii duce, practic, la anularea declansarii urmaririi penale, suspendarea urmaririi penale si, practic, anularea actului de sesizare a instantei", a declarat avocatul Diaconescu pentru NewsIn.
Articolul 109 din Constitutie arata ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului", pentru fapte comise in timpul mandatului.
In sedinta din 28 iunie, Curtea Constitutionala a luat intr-o prima discutie chestiunea, anuntand ca se pronunta astazi asupra criticilor aduse Legii 115.
Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase ar fi comis mai multe infractiuni de coruptie, antrenand si alte persoane.
In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, iar Irina Jianu (fosta sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpati pentru dare de mita.
Aceeasi exceptie de neconstitutionalitate a fost invocata si in dosarul lui Serban Mihailescu, fost membru al Guvernului, judecat in dosarul Zmabaccian pentru luare de mita si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Pentru mai multe detalii privind rechizitoriul intocmit de DNA, trimiterea in judecata etc, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-16&id=211260
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-14&id=211122
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Fostul lider PSD Adrian Nastase a mai reputat inca o victorie in incercarea de reabilitare a imaginii sale. Curtea Constitutionala a decis ca ancheta in cazul Zambaccian a fost neconstitutionala. In aceste conditii, e de asteptat ca Nastase sa inceapa o campanie discreta in partid de resensibilizare a sustinatorilor sai. La apropiatul Consiliu National al PSD, va fi rediscutata problema grupurilor din partid, ocazie cu care va iesi si Nastase in incercarea de a da o nota unitara in PSD."
 Afisari: 218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
se aia in ea de stigma bai dragane   de dan toader
Stigma ramane   de Radu Dragan
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-06
 17:00 
Tariceanu, infuriat ca Bucurestii arata ca o lada de gunoi  2007-07-05
 16:50 
Romania are nevoie de 45 de ani iar Bulgaria de 100 pentru a atinge standardele occidentale  2007-07-05
 16:36 
Concurs pentru Stradivariusul la care a cantat Ion Voicu  2007-07-05
 16:12 
Zwartboek / Black Book ( Lista Neagra)  2007-07-05
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Despre principii (2631 afisari)
 Ucraina modifica granita cu Romania (2520 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (2245 afisari)
 Strategia nationala de politie politica (1994 afisari)
 Fenomene extreme la Londra (1822 afisari)
 Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc (318 afisari)
 Autostrada accidentelor in lant (194 afisari)
 Nunta in gasca "Nevestelor disperate" (76 afisari)
 Suma record pentru o pictura de Rafael (75 afisari)
 Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00826 sec.