Ziua Logo
  Nr. 3974 de vineri, 6 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tariceanu: "Am primit (de la Remes - n.r.) o analiza de functionari de minister care nu au inteles nimic in aceasta chestiune"
Premierul nu renunta la majorarea pensiilor
-- ULTIMA ORA: Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, considera ca eventualul refuz al presedintelui Traian Basescu a a promulga lega de crestere a pensiilor, initiata de PSD, ar insemna "o incalcare grava a Constitutiei" si ar reprezenta "un motiv serios" pentru demiterea sefului statului.
 4 iulie, 16:58 
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, azi, dupa sedinta de Guvern, ca nu va renunta sub nicio forma la decizia de majorare a pensiilor, precizand ca aceasta nu va afecta stabilitatea macroeconomica si nu trebuie tratata ca o masura electorala. Seful Executivului a mentionat ca a discutat din nou cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si cu cel al Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, pe marginea acestui proiect. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat, azi, dupa sedinta, ca majorarea pensiilor a fost analizata atent si nu va afecta investitiile in educatie, sanatate, infrastructura si agricultura, sursele de finantare bazandu-se pe cresterea PIB, a numarului de salariati si a salariilor.
"Pentru agricultori, majorarea va intra in vigoare de la 1 septembrie, iar de la 1 ianuarie 2008, cealalta treapta de majorare. Si reducerea CAS ramane valabila. Sunt angajamente pe care mi le-am luat, inclusiv prin programul de guvernare", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu. Alte masuri: premierul a cerut Ministerului Agriculturii sa refaca strategia privind combaterea secetei, iar Guvernul introduce masuri pentru imbunatatirea serviciilor publice.
"Sa spui ca incercarea de a asigura pensionarilor un nivel de viata decent este o masura de stanga este cea mai mare stupizenie", a spus premierul Tariceanu. El a aratat ca un partid liberal intr-o tara europeana moderna guverneaza nu numai pentru intreprinzatori, ci pentru toate categoriile sociale. "Majorarea pensiilor nu este o masura de stanga. (...) Ce ati vrea sa faca un guvern liberal? Patru ani cat sta la guvernare sa nu majoreze pensiile ca sa nu fie cumva acuzat ca ia masuri de stanga? Este cea mai mare stupizenie care poate fi spusa in legatura cu politicile pe care orice Guvern trebuie sa le aiba in vedere", a spus Tariceanu, preluat de Mediafax.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca singurele sume transferate de la bugetul de stat vor proveni din TVA si accize, estimand o valoare de 400-500 milioane de euro. "Cheltuielile pentru educatie, sanatate si infrastructura vor creste intr-un ritm sporit. Ponderea acestora in PIB va fi mult mai mare fata de anul 2006", a spus Vosganian.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a explicat, la randul sau, ca veniturile bugetului asigurarilor sociale au crescut anual, de la 3,9 miliarde euro in 2004 la 5,7 miliarde euro in 2005 si, conform prognozei, la 6,7 miliarde euro. La acestea se adauga fonduri suplimentare de 1,4 - 1,5 miliarde euro, rezultate din cresterea veniturilor salariale, reflectata prin dublarea salariului mediu brut de la 200 euro in 2004, la 440 euro in 2007, si a numarului de angajati.
Ministrul a vorbit si de cresterea Produsului Intern Brut de la 116-120 miliarde euro, in 2007, la peste 130 miliarde euro, in 2008. "Cresterea pe totalul bugetului de asigurari este de 2,3-2,4 miliarde euro", a spus Pacuraru, relateaza Mediafax.
Vosganian: Diminuarea CAS va fi de 6%, pe parcursul anului viitor
Foto: Ioana CARLIG - ZIUA Foto
Contributiile de asigurari sociale vor fi diminuate pe parcursul anului viitor cu 6%, a declarat, azi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, dupa sedinta de Guvern.
Anterior, Vosganian declarase ca CAS ar putea fi redus cu 6%, anul viitor, daca bugetul pentru 2008 va putea suporta aceasta reducere. El a lasat atunci sa se inteleaga ca reducerea ar putea fi mai mica.
Vosganian nu a precizat, azi, daca scaderea cotei va fi aplicata la angajati sau angajatori.
Contributiile sociale sunt de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii.
Majorarea pensiilor nu va afecta proiectele de investitii, sustine Executivul
Majorarea pensiilor nu va afecta proiectele de investitii, a declarat, azii, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.
"Exista resursele necesare pentru sustinerea acestei masuri. Decizia privind majorarea pensiilor nu va afecta in nici un fel investitiile in domeniile prioritare stabilite, precum educatie, sanatate, infrastructura si agricultura", a spus Spataru. Aceasta a explicat ca principalele resurse financiare provin in principal din cresterea Produsului Intern Brut si a numarului de salariati.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca va cere Guvernului sa prezinte sursele de finantare din care va fi sustinuta cresterea pensiilor prevazuta de legea recent adoptata de Parlament.
Basescu a adaugat ca "prioritatea zero" asumata de actuala guvernare este cresterea alocarii bugetare pentru educatie si ca trebuie gasit un optim ce sa permita atat rezolvarea problemei pensiilor, cat si pe cea a educatiei.
Recent, Parlamentul a adoptat un proiect de modificare a Legii pensiilor ce prevede majorarea punctului de pensie de la 31 la suta, din salariu mediu brut pe economie, in 2007, la 37,5 la suta din salariul mediu brut pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2008. Potrivit lui Vosganian, pensia medie va creste cu 40 la suta in 2008 fata de 2007, iar in perioada 2004 - 2008 pensiile se dubleaza.
Efortul financiar necesar pentru majorarea pensiilor, anul viitor, este de circa doua miliarde de euro.
Premierul a cerut Ministerului Agriculturii sa refaca strategia privind combaterea secetei
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, ieri, la finalul sedintei de Guvern, ca a fost dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii a realizat schita Strategiei pentru combaterea secetei pe termen mediu si lung.
Primul-ministru a solicitat, in acest context, reprezentantilor Ministerului sa refaca documentul, astfel incat acesta sa poata fi discutat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.
"Am fost foarte dezamagit de documentul prezentat de Ministerul Agriculturii. Am primit o analiza de functionari de minister care nu au inteles nimic in aceasta chestiune", a aratat Tariceanu.
Potrivit acestuia, "este vorba despre o abordare multidisciplinara, impreuna cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Dezvoltarii, in principal, cu Ministerul Economiei si Finantelor".
"Am cerut obligatoriu sa fie implicat mediul academic, precum si Comisia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii si secetei", a precizat premierul.
El si-a manifestat speranta ca, pe baza documentului, saptamana viitoare, vor putea fi decise cateva lucruri concrete.
Guvernul introduce masuri pentru imbunatatirea serviciilor publice
Programul de lucru cu cetatenii al serviciilor publice va fi extins cu cateva ore zilnic, daca cererile acestora nu pot fi rezolvate in timpul programului normal, iar la ghisee vor fi amplasate anunturi privind reducerea termenelor de eliberare a unor documente, precum pasaportul si permisele auto. "Vrem sa redam demnitatea cetateanului, care sa nu mai fie obligat sa stea in fata ghiseului aplecat, in pozitia binecunoscuta. Vrem sa eliminam coruptia care caracterizeaza de multe ori aceste servicii", a spus premierul Tariceanu.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Orice crestere a pensiilor in an electoral este incadrata de adversarii politici ai celor care o opereaza in categoria masurilor populiste cu tinta electorala. Si partidul presedintelui Basescu (PD) a avut parte de astfel de acuzatii. Nu aceasta este problema, dupa cum nu conteaza daca cresterea pensiilor tradeaza reflexe de Stanga sau de Dreapta. Important este ca masurile de un asemenea impact social si economic sa fie tratate cu maxima responsabilitate, dupa evaluarea tuturor riscurilor. In cazul de fata, responsabilitatea revine Cabinetului Tariceanu, ministrilor care il compun, dar si parlamentarilor care au votat legea."
A.G.  
 Afisari: 202  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sobolanul curat neconstitutional   de Ion Caramache
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-06
 16:20 
Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala  2007-07-04
 15:27 
Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei  2007-07-04
1 comentariu
 15:26 
Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa  2007-07-04
 15:21 
Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii"  2007-07-04
 Top afisari / comentarii 
 Despre principii (2631 afisari)
 Ucraina modifica granita cu Romania (2520 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (2245 afisari)
 Strategia nationala de politie politica (1994 afisari)
 Fenomene extreme la Londra (1822 afisari)
 Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc (318 afisari)
 Autostrada accidentelor in lant (194 afisari)
 Nunta in gasca "Nevestelor disperate" (76 afisari)
 Suma record pentru o pictura de Rafael (75 afisari)
 Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.