Ziua Logo
  Nr. 3974 de vineri, 6 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ar putea sa dea nastere propriei surori
 3 iulie, 16:02 
Melanie Boivin (foto: BBC News)
Premiera in lumea medicala mondiala. O mama din Canada si-a congelat ovulele, pentru ca fata ei, in prezent in varsta de sapte ani, si care nu va putea avea niciodata copii pe cale naturala, sa le foloseasca cand va ajunge la varsta maturitatii. In cazul in care ar alege sa foloseasca ovulele si ar obtine toate aprobarile in vederea unui asemenea gest fara precedent, fata ar da nastere propriei surori sau frate. "Ceea ce ne-a facut sa credem ca am luat decizia cea mai buna, a fost faptul ca facem ceva pentru fata noastra. Am decis sa fac tot ce-mi sta in putere pentru copilul meu, a declarat mama, Melanie Boivin, in varsta de 35 de ani. Ea a tinut sa precizeze ca hotararea de a folosi ovulele congelate le va apartine, la momentul maturitatii, exclusiv fetei, Flavia, si partenerului sau de viata. Pusi in fata unui gest fara precedent, specialistii in psihiatrie afirma ca in cazul in care s-ar produce o asemenea inseminare artificiala, exista riscul ca nou-nascutul sa aiba probleme de identitate.
Metoda in cauza a fost prezentata in cadrul unei conferinte asupra fertilitatii, organizata la Lyon. La scurt timp au aparut primii oponenti ai procedurii, care s-au declarat profund ingrijorati. Cu toate acestea, medicii din cadrul McGill Reproductive Center din Montreal au declarat ca gestul de donare este unul facut din dragoste de mama, si ca hotararea daca aceste ovule vor fi folosite sau nu le apartine tinerei si viitorului sau partener de viata.
Flavie Boivin, fetita de sapte ani, nu va putea avea copii in mod natural pentru ca sufera de o anomalie cromozomiala, denumita Sindromul Turner. In disperare de cauza, si vrand sa-si ajute copila, mama sa, Melanie, un avocat in varsta de 35 de ani, s-a interesat in ce masura isi poate dona propriile ovule.
Dupa indelungi cautari, femeia l-a intalnit pe profesorul Seang Lin Tan, care, impreuna cu echipa sa de la Centrul Mc Gill, a dus la bun sfarsit un program aplicabil in cazul bolnavilor de cancer si al pacientilor care optau pentru intarzierea momentului in care vroiau sa aduca pe lume un copil.
Melanie Boivin a afirmat ca a luat decizia de comun acord cu sotul si tatal fetitei sale, Martin Cote, in varsta de 35 de ani, de profesie analist financiar.
Impactul emotional
"Am fost preocupati in legatura cu problemele de natura etica - m-as putea uita la acel copil ca la nepotul meu, sau ca la propriu-mi copil? Am fost ingrijorati, de asemenea, de impactul financiar, si de cel sentimental - atat asupra mea, cat si a intregii mele familii", au declarat cei doi soti.
Dupa un an intreg de intrebari si deliberari, cei doi s-a decis sa mearga pana la capat.
"Ceea ce ne-a dat asigurarea ca am luat decizia cea mai buna, a fost faptul ca facem ceva pentru fata noastra. Am decis sa fac tot ce-mi sta in putere pentru copilul meu, si cat mai repede, tinand cont de varsta mea", a spus Melanie.
"Mi-am spus mie insami ca daca ar fi avut nevoie de orice alt organ, cum ar fi un rinichi, m-as fi oferit, fara ezitare, sa ii dau unul de la mine. Tot asa am gandit si in cazul ovulelor", a continuat mama Flaviei.
Melanie a mai precizat ca adevarata mama a copilului care se va naste va fi fiica sa, cea care va avea grija de micut. "Nu vreau sa o oblig sa foloseasca ovulele, doresc doar sa ii ofer aceasta posibilitate".
Profesorul Tan a declarat ca a fost consultata parerea unei comisii independente de etica. "Comisia de etica a decis sa-si dea acordul, pe motiv ca gestul facut de mama catre fata sa este unul venit din dragoste. Este decizia fetei si a viitorului sau partener daca va folosi sau nu aceste ovule, in cursul anilor urmatori. De altfel, considerentele etice se modifica de la an la an, cine poate sti ce se va crede despre acest subiect peste 20 de ani", a sustinut Seang Lin Tan.
Probleme de identitate
Profesorul Tan a anuntat ca acesta este primul caz de donare de ovule de la mama la fiica, si ca pana la aceasta data au mai fost inregistrate donatii de la sora la sora.
Josephine Quintavalle, membra a unei organizatii non-profit din domeniu, "Comment on Reproductive Ethics", a declarat ca este alaturi de familia fetitei, dar ca nu poate fi de acord cu donarea de ovule de la mama catre fiica. "Bunastarea psihologica a copilului care se va naste trebuie sa constituie principala nostra grija. Un copil nascut in asemenea conditii ar fi frate sau sora vitrega cu mama care ii va da viata, si in acelasi timp descendent/urmas direct al bunicii donatoare", a afirmat Quintavalle.
In psihiatrie se intalnesc tot mai des cazuri de copii cu probleme de identitate, in special cazuri de asa-numita "dezorientare genealogica", conform acesteia.
"Trebuie sa incetam sa ne gandim la femei doar din punctul de vedere al functiei lor reproducatoare. Fata cuplului (Flavia-n.r.) ar putea sa traiasca o viata implinita si fericita si fara sa aiba proprii sai copii", a concluzionat Josephine Quintavalle.
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Lucruri pe care le consideram de domeniul stiintifico-fantastic au devenit posibile gratie/din cauza descoperirilor stiintifice. Maine-poimaine o sa vedem probabil si un tata insarcinat. Lasand gluma la o parte, poate ca, daca Dumnezeu te-a facut infertila, a facut-o spre binele tau. Fertilizarea in vitro este un procedeu extrem de invaziv si in care tehnica de laborator joaca un rol determinant. La urma urmei, exista intotdeauna posibilitatea adoptiei. Parerea mea!"
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
d-na Geica   de Arcturus
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-06
 16:44 
ULTIMA ORA: Un terminal al aeroportului Heathrow, evacuat dupa descoperirea unui colet suspect  2007-07-03
 16:28 
Mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume  2007-07-03
 16:27 
Ladislau Csendes, noul presedinte al CNSAS  2007-07-03
 16:09 
Consiliul National de Integritate si-a ales presedintele  2007-07-03
 Top afisari / comentarii 
 Despre principii (2631 afisari)
 Ucraina modifica granita cu Romania (2520 afisari)
 Aromanii sunt sau nu romani? (2245 afisari)
 Strategia nationala de politie politica (1994 afisari)
 Fenomene extreme la Londra (1822 afisari)
 Vaduva Neagra si Dragonul de mare pun pe jar litoralul romanesc (318 afisari)
 Autostrada accidentelor in lant (194 afisari)
 Nunta in gasca "Nevestelor disperate" (76 afisari)
 Suma record pentru o pictura de Rafael (75 afisari)
 Privatizarea Automobile Craiova ar putea fi incheiata pana la 1 septembrie (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00667 sec.