Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii"
 4 iulie, 15:21 
Trec pe culoarea rosie a semaforului, participa la jafuri armate, fac trafic cu doguri, obstructioneaza anchetele politiei si scapa basma curata. Nu este vorba de tineri delincventi, aflati in libertate din cauza inchisorilor suprapopulate, ci de diplomati straini care isi reprezinta tarile prin ambasadele lor din Marea Britanie. Lista "rusinii" data publicitatii de Ministerul britanic de Externe, care cuprinde numele unor angajati ai ambasadelor din Londra implicati in comiterea de infractiuni sub protectia imunitatii diplomatice, include si oficiali romani, relateaza The Daily Mirror, in editia electronica. ''Diplomatii romani nu au creat probleme in strainatate, au existat doar probleme la consulate, tergiversari de eliberare de documente sau trafic de influenta'', a declarat pentru NewsIn ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu.
Potrivit publicatiei mentionate, 28 de diplomati acuzati de viol, jaf armat, vatamare corporala si trafic de droguri au fost expulzati din Marea Britanie. Secretarul de stat din ministerul britanic de Externe, Kim Howells, sustine ca cei mai multi infractori se regasesc in randul angajatilor ambasadei Arabiei Saudite la Londra, sapte dintre acestia fiind deja expulzati. Unul dintre acestia a fost acuzat de hartuirea sexuala a unei fetite de 11 ani.
Diplomati din cadrul a sase ambasade, intre care cele ale Tailandei, Pakistanului si Azerbaidjanului sunt suspectati de furt, in timp ce reprezentatii Kuweitului, Nigeriei, ai Coastei de Fildes sunt in vizorul autoritatilor britanice pentru presupuse atacuri soldate cu ranirea unor persoane.
Raportul dat publicitatii de Foreign Office releva ca mai multi demnitari aflati la volanul unor masini cu numere diplomatice au fost surprinsi depasind limita de viteza regulamentara. Diplomati germani ar fi fost surprinsi de sase ori in aceasta situatie. Un membru al personalului diplomatic al Emiratelor Arabe Unite nu ar fi oprit imediat dupa comiterea unui accident, in timp ce un diplomat argentinian ar fi condus in mod imprudent.
Cu toate acestea, tinandu-se cont de faptul ca impotriva oficialitatilor straine nu pot fi formulate capete de acuzare din cauza imunitatii diplomatice de care acestia se bucura, autoritatile locale nu au dreptul de a-i aresta. In multe cazuri, Foreign Office a intervenit, cerand ridicarea imunitatii pentru ca acestia sa poata fi trasi la raspundere conform legii. De cele mai multe ori insa, ambasadele au refuzat sa coopereze. Lista misiunilor diplomatice in componenta carora s-au regasit membrii care au comis diferite infractiuni in ultimii patru ani se doreste a fi o metoda de a convinge ambasadele sa se supuna legilor britanice.
Pe lista figureaza si Romania, alaturi de Franta, Belgia, Italia, Mongolia, Camerun, Ucraina si Rwanda, insa oficialii britanici nu au precizat identitatea diplomatilor sau natura delictelor.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Nu e un secret faptul ca imunitatea diplomatica "scuza" multe, in cazul multora. Remember Teo Peter... Insa cred ca asistam la primul "inventar" de acest gen dat publicitatii, care nu poate fi decat salutat''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-04
 16:58 
Premierul nu renunta la majorarea pensiilor
1 comentariu
 16:20 
Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala
 15:27 
Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei
1 comentariu
 15:26 
Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00658 sec.