Ziua Logo
  Nr. 3972 de miercuri, 4 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cand Putin da flori, Bush zambeste
 2 iulie, 16:21 
foto: EPA
Postura relaxanta pentru cei doi sefi de stat ai celor mai mari puteri mondiale: presedintele american, George W. Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au avut, ieri, o discutie "amicala", la resedinta de vara a familiei Bush de la Kennebunkport. Imbracati la costum, dar fara cravata, liderii de la Washingtin si Kremlin au avut, timp de doua ore, o intalnire intr-un context "deloc oficial, o ambianta conviviala". O premiera o constituie locul ales pentru aceasta reuniune, fiind vorba de intaia data cand Bush invita un lider strain la vila tatalui sau, fapt comentat de analisti ca un semn de respect al presedintelui american fata de Putin. La intalnire au luat parte si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat american, Condoleezza Rice. In cursul zilei de astazi, se asteapta ca Bush si Putin sa revina la un ton protocolar al discutiilor, avand programate pe agenda de lucru chestiuni ca plasarea scutului american antiracheta in Europa Centrala, statutul provinciei sarbe Kosovo si dosarul nuclear iranian.
Putin, un oaspete plin de curtoazie
Putin a ajuns in statul Maine, in cursul zilei de ieri. Liderul rus a sosit la Kennebunport cu elicopterul prezidential american, insotit de fostul presedinte, George Bush senior. Cei doi au sosit apoi cu o masina la vila familiei Bush unde presedintele SUA isi petrecea vacantele in copilarie.
Putin a oferit buchete de flori atat fostei prime doamne a Americii, Barbara Bush, dar si actualei, Laura, pe care le-a imbratisat si le-a sarutat pe obraz.
Timp de cateva minute, Putin, Bush-tatal si Bush-fiul i-au salutat si s-au intretinut cu jurnalistii prezenti. Dupa cateva fotografii, Bush si-a chemat colaboratorul apropiat, secretarul de stat, Condoleezza Rice. Aceasta a fost salutata calduros de Putin, dar nu a primit flori.
foto: EPA
Intalnirea, povestita de partea rusa
Intalnirea celor doi lideri mondiali a durat circa "doua ore, intr-un context deloc oficial, o ambianta conviviala" in care a fost abordata, cu "umor", problema succesiunii prezidentiale, anul 2008 fiind unul electoral atat in SUA, cat si in Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul rus a participat la intalnire, alaturi de secretarul de stat american, Condoleezza Rice. "Discutia a fost realmente amicala. Am vorbit despre dezvoltarea situatiei din Statele Unite si Rusia si despre modul in care evolueaza sistemele democratice din cele doua tari, intr-un mod concret si cu umor", a spus Lavrov. "Cei doi presedinti inteleg foarte bine" ca "relatiile dintre Moscova si Washington" nu trebuie sa devina "ostatice" ale campaniilor electorale, a adaugat el, facand aluzie la alegerile prezidentiale din Statele Unite, din 2008.
"Astazi (ieri - n.red.) nu ne-am referit la problemele concrete, ci ne-am concentrat pe filosofia momentului", a afirmat consilierul presedintelui rus pentru Afaceri Externe, Serghei Prihodko.
Agenda dificila
In cursul acestei zile, cei doi lideri vor aborda chestiunile de mare interes, cum ar fi plasarea scutului american antiracheta in Europa Centrala, statutul provinciei sarbe Kosovo si dosarul nuclear iranian.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-02&id=223247
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Daca ieri cei doi lideri au avut o intalnire informala, in cursul acestei zile se asteapta ca Bush si Putin sa ia in discutie problemele cu adevarat de interes, fiind cunoscut faptul ca relatiile oficiale dintre Moscova si Washington trec printr-o perioada extrem de delicata. Dintre subiectele de pe agenda de lucru a intrunirii, amintim chestiunea scutului anti-racheta pe care Pentagonul doreste sa-l instaleze in Europa Centrala, statutul provinciei sarbe Kosovo si dosarul nuclear iranian".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce ofticat e preaiubitul de aceste imagini !   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-04
 17:37 
Ciuvica cere DIICOT date despre implicarea lui Blaga si Frunzaverde in dosarul Clisura  2007-07-02
 15:24 
Sedinta cu scandal pentru alegerea sefului CNI  2007-07-02
1 comentariu
 15:23 
Piranha cei fiorosi sunt de fapt niste fricosi  2007-07-02
 15:23 
Nu mai are voie sa circule cu autobuzul pentru ca da sfaturi despre contraceptie  2007-07-02
 Top afisari / comentarii 
 Basescu acuza complotul Hrebenciuc-Olteanu-Verestoy si vrea Guvern&premier PD (2884 afisari)
 Grupul-varza de la Cluj (2135 afisari)
 Cea mai scumpa camera de hotel din lume (1912 afisari)
 Cacealmaua Vampirului (1847 afisari)
 Bill Gates detronat (1649 afisari)
 Pavarotti pregateste un album de muzica religioasa (258 afisari)
 Premierul nu renunta la majorarea pensiilor (202 afisari)
 Voronin si Putin se plang unul altuia de atitudinea Romaniei (114 afisari)
 Ziua Americii, sarbatorita cu fast in Capitala (106 afisari)
 Diplomatii romani din Marea Britanie au ajuns pe ''Lista rusinii" (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00732 sec.