Ziua Logo
  Nr. 3971 de marti, 3 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
La science des reves ( Arta Viselor)
 28 iunie, 15:13 
Poster film
Distributia: Gael Garc�a Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat
Montaj: Jean-Louis Bompoint
Imagine: Juliette Welfling
Regia: Michael Gondry
Marea majoritate a regizorilor de videoclipuri muzicale au tendinta ca, atunci cand fac marele pas spre lungmetraj, sa construiasca ceva nou, complet diferit de ceea ce faceau inainte. Michael Gondry a incalcat aceasta regula si de la primele lui videoclipuri se intrevedea un univers foarte original, desprins parca din visele regizorului francez. In "Human Behaviour" al lui Bjork construieste o fabula in care animalele, reprezantate aici prin ursi de plus, se razbuna pe oamenii care le-au ocupat padurea.Decorul este voit rudimentar si multe actiuni ale personajelor par fara noima, dar videoclipul a prins la public si Bjork a devinit un star chiar daca muzica ei este dificil de ascultat. De atunci, Michael Gondry si-a dezvaluit viziunea proprie asupra lumii in videoclipurile celor de la Radiohead, White Stripes sau Beck, daca e sa amintim doar cativa artisti care au fost sedusi de acest suprarealist contemporan.
Poate de aceea trecerea la filmele pentru marele ecran a fost fireasca pentru Michael Gondry, deoarece el nu s-a bazat pe artificiile de montaj care dau un ritm alert specific videoclipurilor. In toate lung metrajele sale de pana acum, personajele sunt in cautarea a ceva care le domina subconstientul si care, pana la urma, iese la suprafata. Personajele din "Human Nature" vor sa inteleaga care este adevarata lor natura si ce inseamna de fapt sa fii uman. In "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", personajul interpretat de Jim Carrey isi recupereaza memoria pierduta in urma unei operatii experimentale pe creier, cu ajutorul iubirii.
"La science des reves" merge in aceeasi directie, ba chiar Gondry impinge aici lucrurile mult mai departe. Stephane, jucat de actorul mexican Gael Garc�a Bernal, este un tanar grafician care se intoarce in Paris. Mama lui ii gaseste de lucru intr-un atelier unde sunt produse calendare. Rutina muncii sale si izolarea in care traieste il fac sa evadeze intr-o lume imaginara pe care si-a construit-o singur. Treptat, aceasta proiectie tinde sa ia locul realitatii si Stephane nu mai stie exact ce se intampla cu adevarat in viata sa. Vecina de apartament devine eroina fantasmagoriilor sale si chiar cand cei doi ajung sa fie prieteni apropiati, Stephane nu isi poate trai viata fara escapade in imaginar. Pentru multi care nu gusta ce Gondry a facut pana acum, filmul pare o aiureala dar, daca privesti fara prejudecati, poti patrunde intr-o lume asemanatoare cu cea din Alice in tara minunilor, in care poti calari caluti de plus.
In aceasta pelicula regizorul francez a reciclat multe din elementele ce se gasesc in videclipurile sale. Decorurile ce imbraca universul halucinant al lui Stephane sunt foarte simple, din carton sau vata, parca realizate de un copil sau poate chiar aceasta e una dintre cheile de intelegere a filmului. Intr-o lume a adultilor, singurul refugiu este cel al copilariei pierdute.
Filmografie Michael Gondry :
Human Nature (2001)
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
The Science of Sleep (2006)
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-03
 18:46 
CSAT: Efectivele militare dislocabile in 2008 in strainatate, mai mari decat in 2007 cu 346 de militari  2007-06-28
 16:09 
"Dumnezeu are grija ca totul sa se intample cu un scop"  2007-06-28
 15:29 
Sanatatea, respinsa de senatori. Agricultura, votata de deputati  2007-06-28
 15:23 
Presa britanica critica dur raportul de monitorizare in cazul Romaniei si Bulgariei  2007-06-28
 14:28 
Rasvan Popescu, ales presedinte CNA  2007-06-28
 Top afisari / comentarii 
 Moartea mega-spionului Mossad (4030 afisari)
 De ce Tariceanu nu merge la Washington (3299 afisari)
 Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase (2794 afisari)
 America amenintata de un alt 9/11 (2320 afisari)
 "Tigareta III" (2223 afisari)
 ULTIMA ORA: Un terminal al aeroportului Heathrow, evacuat dupa descoperirea unui colet suspect (187 afisari)
 Mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume (83 afisari)
 Ar putea sa dea nastere propriei surori (71 afisari)
 Consiliul National de Integritate si-a ales presedintele (62 afisari)
 Ladislau Csendes, noul presedinte al CNSAS (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00586 sec.