Ziua Logo
  Nr. 3969 de sambata, 30 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Frattini: Prin acest raport vrem sa dam sfaturi, si nu sa aratam pe cineva cu degetul
Raportul CE: Progresele in cazul Romaniei exista, dar sunt insuficiente
 27 iunie, 15:47 
Franco Frattini
"Romania si Bulgaria au facut progrese insuficiente in privinta combaterii coruptiei si risca sanctiuni pe viitor, daca nu respecta obiectivele formulate". Acestea sunt principalele concluzii ale Comisiei Europene (CE), care a facut publice astazi rapoartele privitoare la cele doua tari, cu avertizarea clara ca "nu este loc de autosuficienta", in pofida demersurilor concrete in ceea ce priveste remedierea deficientelor din Justitie si Afaceri interne. "Notam, cu deosebita satisfactie, ca in Romania s-a constituit Agentia Nationala pentru Integritate", a apreciat Franco Frattini, vicepresedintele CE. Comisia a subliniat ca este prea devreme atat pentru a decide aplicarea unor posibile sanctiuni, cat si pentru a inlatura aceasta amenintare care planeaza asupra celor doua state ce au aderat la UE la 1 ianuarie. In cadrul conferintei de presa in care a avut loc prezentarea raportului, Frattini a mai sustinut ca documentul in cauza nu este un act inchizitor, "prin care se arata cu degetul", ci vrea "oferirea unor sfaturi din partea UE". Vicepresedintele CE a declarat ca urmatorul raport despre progresele Romaniei si ale Bulgariei va fi intocmit peste 12 luni.
Reprezentatii CE au prezentat, in urma cu scurt timp, la Bruxelles, rapoartele privind respectarea angajamentelor asumate odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Cele doua rapoarte "prevad in mod clar ca ambele guverne au dat dovada de bune intentii si de hotarare in ceea ce priveste angajamentul pe care si l-au asumat in procesul reformei judiciare si in eliminarea coruptiei din sistem", a precizat Franco Frattini, adaugand ca "sunt in curs de adoptare acte legislative, precum si dispozitiile institutionale si constitutionale necesare".
Comisia a subliniat ca este prea devreme atat pentru a decide aplicarea unor posibile sanctiuni cat si pentru a inlatura aceasta amenintare ce planeaza asupra celor doua state care au aderat la UE la 1 ianuarie.
Lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si reformarea sistemului justitiei sunt principalele capitole la care Romania nu si-a indeplinit in totalitate obiectivele ca membru al Uniunii Europene. Cu toate acestea, tarii noastre i s-au recunoscut progrese in reforma judiciara, prin infiintarea Agentiei pentru Integritate Nationala (ANI). "Notam, cu deosebita satisfactie, ca in Romania s-a constituit Agentia Nationala pentru Integritate", a sustinut Franco Frattini.
Raportul pentru Bulgaria a criticat lipsa unor rezultate practice in ceea ce priveste combaterea crimei organizate. Asasinatele la comanda continua sa constituie o sursa majora de ingrijorare, mai ales uciderea unor politicieni locali, incepand din ianuarie. "Pana acum nu s-au inregistrat inculpari si condamnari", potrivit raportului.
Documentele intocmite de Comisa Europeana subliniaza ca este nevoie de "un angajament politic sustinut si de o punere in aplicare efectiva pentru a putea realiza integral obiectivele stabilite in momentul aderarii". Rapoartele prezinta o serie de masuri concrete de urmat, care includ planuri de actiune, stabilirea domeniilor catre care sa fie directionate fondurile disponibile, sprijinirea in continuare a consolidarii institutionale de catre Comisie, precum si acordarea de asistenta din partea celorlalte state membre.
Pentru detalii privind acest subiect, accesati site-ul ZIUA:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-08&id=221968
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-05&id=221797
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-31&id=221522
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-30&id=221471
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Raportul privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania dupa aderare" publicat ieri de Comisia Europeana este un raport critic care insa nu recomanda activarea clauzei de salvgardare in domeniul Justitiei - ceea ce ar fi insemnat ca hotararile instantelor din Romania sa nu fie recunoscute in Uniunea Europeana. Un raport critic si o indulgenta de inca sase luni acordata Romaniei pentru remedierea defectiunilor in Justitie - cam asa poate fi caracterizat actualul raport al Comisiei Europene".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-30
 17:03 
Tupeu iliescian  2007-06-27
7 comentarii
 17:02 
No comment!  2007-06-27
2 comentarii
 16:07 
Jocuri politice la CNA si TVR  2007-06-27
 15:59 
Dick Marty acuza "zidul tacerii" din jurul inchisorilor CIA  2007-06-27
 Top afisari / comentarii 
 "Tribunalul Poporului" si Procesul ziaristilor "nationalisti" (2150 afisari)
 Batalia pentru Marea Neagra (2121 afisari)
 Rusia vrea sa puna mana pe Polul Nord (2040 afisari)
 Japca "Sapca" (1684 afisari)
 Cod Rutier indulcit (1588 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00751 sec.