Ziua Logo
  Nr. 3968 de vineri, 29 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presa britanica critica dur raportul de monitorizare in cazul Romaniei si Bulgariei
 28 iunie, 15:23 
"Cati politicieni bulgari trebuie ucisi astfel incat Comisia Europeana sa publice un raport cu adevarat critic?" se intreaba, in editia de astazi, jurnalistii britanici de la "The Times". Raportul de monitorizare pentru Romania si Bulgaria, facut public ieri de Comisia Europeana (CE), a fost comentat in termeni duri si in paginile cotidianului "The Independent". Cele doua publicatii din Marea Britanie il considera "remarcabil prin blandetea sa deliberata", si asta in conditiile in care, sustin acestea, cele doua state proaspat membre UE nu si-au indeplinit angajamentele, la sase luni de la aderare.
The Times: Raportul CE, remarcabil prin blandetea deliberata
"The Times" sustine ca raportul Comisiei Europene de ieri este "remarcabil prin blandetea sa deliberata", si ca decizia Comisiei Europene de a nu arata cu degetul, ci de a incuraja reformele in cele doua tari, este surprinzatoare, daca se ia in considerare "catalogul criminalitatii" din cele doua tari, in special din Bulgaria. Ziarul considera ca atitudinea CE releva dilema actuala a Uniunii Europene, care a admis cele doua tari inainte sa fie pregatite in vreun fel de aderare.
Cu toate acestea, publicatia precizeaza ca Romania sta mai bine decat Bulgaria, unde conform unei statistici oficiale, "mai mult de 155 de asasinate la comanda au fost comise in public din 2000". Comentatorii "The Times" au concluzionat -"coruptia este preferabila nesfarsitelor crime in randul personalitatilor din Bulgaria".
"Pe ce isi intemeiaza Comisia indulgenta manifestata in privinta Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI-n.r.) ? /.../ In timpul negocierilor de aderare, Romania a spus lucrurile corecte, dar a facut foarte putine si inca se intampla asa". "Judecatorii acestei tari (Romaniei - n.r.) sunt platiti prea prost pentru a putea ignora mita, iar instantele tergiverseaza punerea sub acuzare a celor puternici", titreaza "The Times" in editia sa de astazi.
The Independent: Tonul CE a fost diluat
La randul sau, "The Independent" noteaza ca versiunea finala a rapoartelor a omis un avertisment cum ca "nu exista loc pentru complezenta" in vreuna dintre cele doua tari, iar comisarul Frattini s-a simtit nevoit sa apere documentele in fata acuzatiilor ca tonul CE a fost diluat.
"Bulgaria are cea mai ridicata rata a crimei organizate. Peste 150 de oameni au fost asasinati intre 2000 si 2006. Si lucrurile nu stau mai bine dincolo de granita, in Romania. Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de spalare de bani si luare de mita, desi a negat toate acuzatiile", mai noteaza cotidianul amintit.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
" Deja clasicul scepticism britanic fata de Uniunea Europeana se manifesta din plin in presa de la Londra in ceea ce priveste rapoartele de monitorizare post-aderare ale Romaniei si Bulgariei. Presa engleza a desfasurat pana acum mai multe campanii agresive la adresa Bulgariei si Romaniei. Pe de alta parte intr-adevar, rapoartele prezentate la Bruxelles sunt cat se poate de critice la adresa Romaniei si Bulgariei, de data asta mergand la amanunt, spre desoebire de rapoartele de tara dinainte de aderare."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-29
 18:46 
CSAT: Efectivele militare dislocabile in 2008 in strainatate, mai mari decat in 2007 cu 346 de militari  2007-06-28
 16:09 
"Dumnezeu are grija ca totul sa se intample cu un scop"  2007-06-28
 15:29 
Sanatatea, respinsa de senatori. Agricultura, votata de deputati  2007-06-28
 15:13 
La science des reves ( Arta Viselor)  2007-06-28
 14:28 
Rasvan Popescu, ales presedinte CNA  2007-06-28
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu se ieftineste nimic? (3134 afisari)
 Cand oligarhii se bat pentru sefia evreimii (2562 afisari)
 Intelectualii si puterea (1969 afisari)
 Presedintele Basescu si placerea lui cu intelectualii (1908 afisari)
 Tudor Eliad a trecut in lumea celor drepti (1459 afisari)
 A treia alerta terorista la Londra (134 afisari)
 Rachetele iraniene pot lovi teritoriul Romaniei (76 afisari)
 Chiuariu respinge afirmatiile privind eliminarea din raport a datelor pozitive despre DNA (54 afisari)
 Adolescentii, victime ale violentei online (50 afisari)
 Presedintele autosuspendat al Israelului, Moshe Katsav, a demisionat oficial (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00848 sec.