Ziua Logo
  Nr. 3964 de luni, 25 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Asociatia 21 Decembrie ii acuza pe doi judecatori ai Curtii Constitutionale ca sunt oamenii lui Iliescu
Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90
 21 iunie, 17:24 
Curtea Constitutionala (Foto: Rompres)
Asociatia 21 Decembrie i-a acuzat, azi, pe judecatorii Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu de la Curtea Constitutionala (CC) de implicare in mineriada din iunie 1990, aratand ca sunt "oamenii lui Iliescu", acesta fiind motivul pentru care dosarele mineriadei si revolutiei au fost transferate procurorilor civili. Revolutionarii au lansat trei propuneri de pastrare a dosarelor la procurorii militari: o ordonanta de urgenta, trecerea in rezerva a procurorilor si mutarea lor cu tot cu dosare la instante civile sau anularea tuturor deciziilor CC sub conducerea lui Ioan Vida, in calitatea sa de presedinte exppirat. Doar cea din urma a primit raspuns: CC respinge acuzatiile presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, referitoare la expirarea mandatului de presedinte al institutiei al lui Ioan Vida, sustinand ca, procedural, acest lucru nu se poate intampla inainte de innoirea Curtii, care va avea loc pe 13 iulie.
Doi judecatori ai CC sunt "oamenii lui Iliescu"
Asociatia 21 Decembrie i-a acuzat, azi, pe judecatorii de la CC de implicare in mineriada din iunie 1990, aratand ca sunt "oamenii lui Iliescu", acesta fiind motivul pentru care dosarele mineriadei si revolutiei au fost transferate procurorilor civili.
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, a declarat, azi, in cadrul unei conferinte de presa, ca cei doi judecatori ai CC (Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu) sunt implicati in dosarul mineriadei si prin decizia de ieri a Curtii, de transferare a dosarelor revolutiei si mineriadei de la procurorii militari la cei civili, se doreste "impiedicarea solutionarii acestor cauze".
Potrivit lui Maries, judecatorul Nicolae Cochinescu, care in 1990 era adjunctul procurorului general al Romaniei, "a avut dispozitie sa redacteze scrisoarea citita in noaptea de 12 spre 13 iunie la televiziunea publica", prin care se cerea evacuarea Pietei Universitatii.
Totodata, Maries a spus ca judecatorul Petre Ninosu este autorul incendierii casei lui Cornelui Coposu, in noaptea de 14 iunie, precizand ca exista martori in aceste cazuri.
Doua solutii care sunt, de fapt, trei
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries
Asociatia 21 Decembrie, Liga Studentilor si Alianta Civica au indicat, in conferinta de presa, doua variante de anchetare in continuare a dosarelor revolutiei si mineriadei de catre procurori militari. Astfel, Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta cu articol unic prin care sa reconfirme legea data de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ca dosarele sa ramana pana la solutionare la procurorii militari. O a doua solutie data de cele trei organizatii ar fi trecerea in rezerva a militarilor care au facut ancheta si mutarea lor la o sectie civila, cu tot cu dosare. "Altfel, dosarele vor ajunge din nou la militieni", a precizat Maries.
Pe de alta parte, Maries a adaugat ca a depus, ieri, o plangere la Parchetul instantei supreme impotriva presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida, pentru uzurpare de calitati oficiale, mandatul acestuia expirand in data de 8 iunie. Din acest motiv, Asociatiei 21 Decembrie, Liga Studentilor si Alianta Civica cer ca Vida sa raspunda penal, sa fie trimis in judecata, iar deciziile Curtii Constitutionala pronuntate in intervalul 8-20 iunie sa fie anulate.
La randul sau, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesu, a spus ca a primit promisiuni din partea procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si a procurorului militar Dan Voinea, si in 12 februarie, si in 2 mai, ca aceste dosare vor fi solutionate cu maxima celeritate, dar pana in prezent nu a vazut nici-un rezultat.
Reprezentantii celor trei organizatii au stabilit o noua intalnire, joi, cu procurorul general si cu procurorul Dan Voinea.
CC raspunde revolutionarilor
Curtea Constitutionala respinge acuzatiile presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, referitoare la expirarea mandatului de presedinte al institutiei al lui Ioan Vida, sustinand ca, procedural, acest lucru nu se poate intampla inainte de innoirea Curtii, care va avea loc pe 13 iulie.
Ioan Vida a fost ales presedinte al Curtii Constitutionale la 8 iunie 2004, pentru o perioada de trei ani, tot la acea data innoindu-se si Curtea.
Potrivit articolului 7, alineatul 1 din Legea 47/1992, "Curtea Constitutionala are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de trei ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de cinci zile de la innoirea Curtii".
In 2007, Curtea nu se va innoi insa pe 8 iunie, ci pe 13 iulie, cand cei trei noi judecatori desemnati deja vor depune juramantul de credinta in fata presedintelui Romaniei si a presedintiilor Camerei Deputatilor si Senatului, pentru a-si putea incepe oficial mandatul.
Regula este ca innoirea Curtii Constitutionale are loc in iunie, dar, din cauza faptului ca, in 1998, Curtea Constitutionala s-a innoit cu trei judecatori pe 13 iulie, s-a creat o exceptie.
Kovesi: Dosarele Mineriadei si Revolutiei sunt o prioritate
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi (foto), a declarat astazi, la iesirea de la o sedinta a Consiliul Superior al Magistraturii, ca dosarele Mineriadei si Revolutiei sunt o prioritate pentru institutia pe care o conduce si ca acestea vor fi instrumentate de o echipa de procurori care se va ocupa exclusiv de ele. "In privinta dosarelor Minedriadei si Revolutiei nu va lucra un singur procuror, ci o echipa intreagacare se va ocupa strict de aceste cauze si va fi degrevata de altfel de sarcini", a adaugat Kovesi.
"Astept sa vad motivarea Curtii Constitutionale si publicarea acesteia in Monitorul Oficial", a declarat Kovesi.
Procurorul general a dispus ieri inventarierea dosarelor in care sunt implicati atat militari, cat si civili, in urma deciziei Curtii Constitutionale care a stabilit ca este neconstitutional ca magistratii militari sa instrumenteze cazuri in care sunt implicati si civili. Procurorul general al Romaniei precizeaza ca actele care au fost deja efectuate in aceste dosare vor ramane valabile. De asemenea, vor fi evaluate dosarele aflate in lucru, pentru a se stabili in ce conditii se va efectua disjungerea acestora.
Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional. Hotararea Curtii Constitutionale este, prin lege, definitiva si obligatorie de la publicarea in Monitorul Oficial.
Concret, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. In aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.
Efectele hotararii Curtii Constitutionale se vor rasfrange, astfel, asupra tuturor dosarelor in care sunt cercetate persoane civile de catre procurori militari. Hotararea va avea efecte si asupra derularii anchetei in dosarele mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care, printre alte persoane, este pus sub invinuire si fostul presedinte Ion Iliescu, precum si in cel al revolutiei.
Hotararea Curtii Constitutionale survine punerii sub invinuire a lui Ion Iliescu intr-un nou dosar, desprins din dosarul mineriadei, si in care fostul presedinte este urmarit penal alaturi de alti fosti ofiteri, pentru moartea a patru persoane, in 13-15 iunie 1990. Pentru mai multe detalii, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-21&id=222689
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, declara, dupa anuntarea deciziei CC, ca prin aceasta se incearca ingroaparea mai multor dosare in care sunt implicati oameni politici. Acesta adauga ca transferarea spre solutionare a acestor dosare la diverse parchete civile si sectii de politie ar afecta grav finalizarea lor intr-un timp scurt.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Anchete:
"Din pacate pentru mortii Revolutiei si urmasii acestora, nu se intrevad solutii viabile pentru surmontarea piedicilor puse de CC aflarii adevarului despre criminali. Propunerile revolutionarilor de a se emite Ordonante de urgenta sunt, din nefericire, greu de realizat. Prima propunere de revenire la legea initiala, declarata neconstitutionala, e irealizabila, deoarece hotararile CC sunt obligatorii. A doua propunere, de trecere in rezerva a procurorilor militari si transferarea lor cu tot cu dosare la parchetele civile, nu se poate realiza decat daca magistratii din respectivele dosare si-ar da acceptul, pentru ca, prin lege, magistratii nu pot fi mutati/promovati fara acceptul lor - in aceasta constand inamovabilitatea lor. Dar e greu de crezut ca un magistrat militar va accepta sa renunte la grad si la indemnizatia suplimentara primita de la Ministerul Apararii. Cat priveste plangerea impotriva lui Ioan Vida pentru ca a indeplinit o functie pe care nu o mai detinea, desi o consider corecta, nu cred ca s-a nascut vreun procuror care sa aiba curajul de a o solutiona."
A.Gh.  
 Afisari: 444  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Kovesi: Dosarele Mineriadei si Revolutiei sunt o prioritate   de georgems
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-25
 15:18 
Gwoemul/ The Host (Monstrul)  2007-06-21
 14:18 
UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional  2007-06-21
 13:46 
"Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor  2007-06-21
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Prostia-i la putere! (4714 afisari)
 Nevasta aspirator (3311 afisari)
 Basescu respinge santajul energetic (3244 afisari)
 Ucisa de urs (2619 afisari)
 Evadare din Auschwitz (2193 afisari)
 Elwood este cel mai urat caine din lume (853 afisari)
 Jurnalul Regelui Carol I (283 afisari)
 Hagi: Am semnat pe trei ani cu Steaua (119 afisari)
 Motiunea PD pe Sanatate respinsa cu 150 voturi "impotriva" (110 afisari)
 Basescu il intalneste iar pe Putin, la Istanbul (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01018 sec.