Ziua Logo
  Nr. 3959 de marti, 19 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ministrul Apararii a dat explicatii Comisiei de Aparare din Senat despre afirmatia privind manevrele romano-ruse
Melescanu: Nu aveam cum sa propun asa ceva
 19 iunie, 18:33 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, azi, in fata senatorilor Comisiei de Aparare si a presei, ca nu a propus exercitii militare comune Romania-Rusia, existand posibilitatea unei neintelegeri din partea jurnalistului de la France Presse. "Nu am dat nici-un interviu. Am discutat pe scari, intr-adevar, cu un ziarist", a spus Melescanu, intrebat daca a afirmat ca va propune manevre militare Romania-Federatia Rusa. Ministrul Apararii a completat ca nu avanseaza ideea unei distorsionari deliberate a afirmatiilor sale de catre AFP, "dar posibilitatea unei neintelegeri de catre un jurnalist, chiar extrem de talentat, se intampla adeseori". "Nu aveam cum sa propun asa ceva. Nu se poate propune asa ceva", a insistat el, informeaza Mediafax.
Melescanu a mai spus ca o asemenea propunere nu ar fi putut fi avansata nici in cadrul Parteneriatului pentru Pace, pentru ca ar fi fost nevoie de acordul tuturor tarilor membre NATO.
"Asa cum spuneau si cei care au asistat la Adunarea Parlamentara a Uniunii Europei Occidentale, nu s-a pus niciodata o alta tema decat aceea a necesitatii transparentei si a dialogului si folosirii in acest scop a participarilor comune pe care le avem la diverse operatiuni, sub egida Parteneriatului pentru Pace, unde sunt implicate inclusiv exercitii si manevre, forte militare si din Federatia Rusa, si din Ucraina, si din Bulgaria, si din Turcia, si din alte tari", a sustinut ministrul, preluat de Mediafax.
Conform AFP, ministrul roman al Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, pe 5 iunie, ca Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune, pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile in relatiile cu Moscova, provocate de amplasarea de baze americane in cele doua tari.
Pentru mai multe detalii, accesati:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-06&id=221842
Ulterior, Melescanu si-a nuantat declaratiile, precizand ca a evocat numai posibilitatea desfasurarii unor exercitii in comun si participarea la actiuni in cadrul Parteneriatului pentru Pace impreuna cu fortele armate ale Bulgariei, Ucrainei, Rusiei si ale altor tari din regiunea Marii Negre, ceea ce, in opinia sa, ar reprezenta un bun prilej pentru ca eventualele probleme pe care le implica bazele militare puse la dispozitia Statelor Unite de catre Romania si Bulgaria sa se dovedeasca neintemeiate.
Potrivit ITAR-TASS, Vladimir Samanov, consilier al ministrului rus al Apararii, a declarat, pe 6 iunie, ca Moscova nu doreste sa participe la aplicatii militare comune cu Romania, invocand drept argument efectele nefaste ale colaborarii militare dintre URSS si Germania nazista.
"Ministrul roman al Apararii este, probabil, necunoscator al istoriei, daca face astfel de propuneri. Merita reamintit ca, in urma deciziei conducerii sovietice, in perioada interbelica armata noastra a participat la manevre militare comune cu Germania fascista. Toate acestea s-au sfarsit, dupa cum bine se stie, prin atacul perfid al Germaniei impotriva Uniunii Sovietice", a spus generalul Vladimir Samanov. Pentru mai multe detalii accesati:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-07&id=221890
Fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde le-a cerut, ieri, ministrilor Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu sa raspunda "afrontului" adus Romaniei de consilierului ministrului rus al Apararii, care a refuzat oferta desfasurarii unor manevre militare comune Romania-Rusia.
Frunzaverde s-a aratat mirat de faptul ca ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a fomulat o "propunere curioasa" de organizare a unor manevre militare comune intre armata Romaniei si armata Federatiei Ruse. Pentru mai multe detalii accesati: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-19&id=222526
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, se afla intr-o situatie dificila, iar declaratiile de azi certifica acest fapt. El este o persoana publica si nu isi poate permite sa faca, nici macar <<pe scari>>, declaratii <<caree ar putea fi intelese ca fiind>> despre o eventuala participare a Romaniei la eventuale manevre militare. Iar daca o face, ar trebui sa si le asume".
A.Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-19
 18:26 
A fost semnat protocolul polului de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP
 17:27 
Curtea Constitutionala decide maine daca ingroapa dosarele revolutiei si al mineriadei
 15:47 
Britney arata din nou ca nu are nimic de ascuns
 15:11 
Un Rege si doua domnii
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte nesimtit (4348 afisari)
 Tripla alianta (2881 afisari)
 Cantareata cheala se intoarce (2633 afisari)
 Razboiul lui Basescu cu presa (2188 afisari)
 Iliescu acuzat de moartea a patru oameni (2128 afisari)
 Britney arata din nou ca nu are nimic de ascuns (560 afisari)
 Melescanu: Nu aveam cum sa propun asa ceva (104 afisari)
 Un Rege si doua domnii (94 afisari)
 Curtea Constitutionala decide maine daca ingroapa dosarele revolutiei si al mineriadei (66 afisari)
 A fost semnat protocolul polului de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.