Ziua Logo
  Nr. 3959 de marti, 19 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Curtea Constitutionala decide maine daca ingroapa dosarele revolutiei si al mineriadei
 19 iunie, 17:27 
Curtea Costitutionala (Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto)
Curtea Constitutionala a amanat pentru maine decizia asupra chestiunii privind dubla subordonare a magistratilor militari fata de Executiv, ceea ce, in opinia unor avocati bucuresteni, ar afecta obiectivitatea procurorilor si judecatorilor militari. Ieri, Curtea a avut de solutionat aproximativ 90 de dosare, in majoritatera pronuntandu-se deja, iar in altele urmand a da o decizie maine. Daca decizia Curtii va fi acceptarea exceptiei de neconstitutionalitate, dosare grele, precum mineriada din '90 sau revolutia din decembrie 1989, vor fi practic ingropate.
Curtea Constitutionala a fost sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate privind prevederi ale Legii 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala. Potrivit legii, "cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare". Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata, in 12 iunie, in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in procesul cadrelor militare acuzate de fraudarea a sute de persoane fizice si a Bancii Internationale a Religiilor (BIR) cu peste 450.000 de lei. In acest caz au fost trimise in judecata noua persoane, dintre care sapte ofiteri in rezerva si doi civili, informeaza Mediafax.
In sustinerea exceptiei, avocatii partilor au invocat si o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a atras atentia asupra faptului ca procurorul militar nu poate indeplini criteriile de obiectivitate cerute de lege, fiind dublu subordonat, pe de o parte fata de Ministerul Public si Ministerul Justitiei, iar pe de alta parte, fata de Ministerul Apararii Nationale. In aceste conditii, avocatii au aratat ca procurorul militar ar putea fi influentat in luarea unei decizii in cursul urmarii penale de stimulentele finciare pe care le primeste potrivit Statutului cadrelor militare.
Pentru mai multe detalii accesati:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-18&id=222460
Cico Dumitrescu, audiat in dosarul mineriadei
Amiralul in rezerva Cico Dumitrescu, unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, s-a prezentat, azi, la Sectia Parchetelor Militare, pentru a fi audiat in dosarul mineriadei.
Amiralul este invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 din Bucuresti.
Cico Dumitrescu a fost consilier de stat la Presedintie, in timpul celui de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu.
Potrivit magistratilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
"Sunt convins ca maine judecatorii Curtii Constitutionale vor admite exceptia pentru ca aceasta decizie, indiferent de jurisprudenta CEDO, va fi luata politic. Ion Iliescu, cercetat in prezent de Sectia Parchetelor Militare pentru crimele din decembrie '89 si Mineriade va fi principalul beneficiar al declararii ca neconstitutionale a prevederilor din Codul de Procedura Penala care inca mai dau dreptul magistratilor militari sa ancheteze civili. Cinci din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale isi datoreaza ascensiunea la Instanta Constitutionala grupului Iliescu-PSD. In plus, Iliescu mai are o polita de asigurare: inca dinaintea alegerilor din 2004, cand a intervenit pe diferite cai in favoarea lui Basescu, in sensul ca fostul primar al Capitalei sa nu mai fie pus la zid de PSD. Poate tocmai din aceasta cauza, timp de doi ani jumate, de la venirea lui Basescu la putere, nici macar nu a dat declaratii de invinuit in dosar, vizitele sale la Parchet pe temele Dosarelor Revolutiei si Mineriadelor constituind simple discutii libere cu procurorul de caz, acelasi procuror care la ordinul sau din 24 decembrie 1989 a intocmit pe genunchi rechizitoriul sotilor Ceausescu."
A.Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-19
 18:33 
Melescanu: Nu aveam cum sa propun asa ceva
 18:26 
A fost semnat protocolul polului de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP
 15:47 
Britney arata din nou ca nu are nimic de ascuns
 15:11 
Un Rege si doua domnii
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte nesimtit (4348 afisari)
 Tripla alianta (2881 afisari)
 Cantareata cheala se intoarce (2633 afisari)
 Razboiul lui Basescu cu presa (2188 afisari)
 Iliescu acuzat de moartea a patru oameni (2128 afisari)
 Britney arata din nou ca nu are nimic de ascuns (560 afisari)
 Melescanu: Nu aveam cum sa propun asa ceva (104 afisari)
 Un Rege si doua domnii (94 afisari)
 Curtea Constitutionala decide maine daca ingroapa dosarele revolutiei si al mineriadei (66 afisari)
 A fost semnat protocolul polului de centru-dreapta PNL-PNTCD-AP (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.