Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dubla subordonare a magistratilor militari, in discutia Curtii Constitutionale * Decizia se amana
Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90
-- ULTIMA ORA: Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, acesta urmand sa fie citat pentru audiere la Sectia Parchetelor Militare, potrivit unor surse judicare, informeaza Mediafax.
 18 iunie, 17:13 
ZIUA Foto
Ancheta este parte din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane, in Piata Universitatii. Cercetarile in cazul lui Ion Iliescu vizeaza forma de participatie la infractiunea de omor.
In timpul mineriadei din iunie 1990, au fost omorate sase persoane, ancheta in care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizand doar patru dintre ele, contextul mortii celorlate doua persoane fiind anchetat in dosarul principal privind mineriada.
Chitac audiat, azi, timp de opt ore
Fostul ministru de Interne Mihai Chitac s-a prezentat, azi, la Sectia Parchetelor Militare, unde a dat o declaratie de invinuit in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Generalul in rezerva a fost audiat timp de opt ore si jumatate de procurorul militar Dan Voinea.
Initial, in aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.
Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 2000, dar in 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala.
In urma declaratiilor existente la dosar, procurorii militari l-au pus sub invinuire si pe fostul presedinte Ion Iliescu, el urmand sa fie citat pentru audiere la Sectia Parchetelor Militare.
Curtea intarzie sa se pronunte
Curtea Constitutionala urma sa stabileasca, azi, daca dosarele aflate in sarcina procurorilor militari pot fi solutionate cu obiectivitate de acestia. In urma deciziei Curtii, instantele si parchetele militare se vor conforma fie in sensul continuarii solutionarii dosarelor ce le-au fost repartizate, fie a le transfera colegilor civili. Curtea a fost sesizata de avocatii bucuresteni asupra faptului ca procurorii militari sunt dublu subordonati Executivului - atat ministerului Justitiei, cat si celui al Apararii - ceea ce ar insemna o incalcare a drepturilor omului. Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, dar si oficialilor europeni, in care cer ca dosarele Revolutiei si ale Mineriadei din 1990 sa ramana la procurorii militari, apreciind ca trecerea respectivelor dosare la parchetele civile ar tergiversa nepermis de mult judecarea cauzelor.
Exceptia de neconstitutionalitate pe acest criteriu a fost mentionata in procese in care erau implicati militari sau ofiteri de politie. In sustinerea exceptiei, avocatii partilor au invocat si o decizie a Curtii Europene de Drepturilor Omului - Massoui impotriva Romaniei - prin care s-a atras atentia asupra faptului ca procurorul militar nu poate indeplini criteriile de obiectivitate cerute de lege, fiind dublu subordonat, pe de o parte fata de Ministerul Public si Ministerul Justitiei, iar pe de alta parte, fata de Ministerul Apararii Nationale. In aceste conditii, avocatii au aratat ca procurorul militar ar putea fi influentat in luarea unei decizii in cursul urmarii penale de stimulentele finciare pe care le primeste potrivit statutului cadrelor militare.
Pe de alta parte, Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au anuntat, ieri, ca au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, si comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, in care cer sa se implice pentru ca dosarele revolutiei si mineriadei din 1990 sa ramana la procurorii militari.
Foto document de la Revolutie (decembrie, 1989)
Din 1997, dosarele Revolutiei si Mineriadelor se afla la generalul magistrat Dan Voinea, sef al Sectiei Parchetelor Militare, care pe parcursul schimbarilor politice a ramas in functie. El a anuntat ca a finalizat cauze, fara sa le trimita instantelor sau a informat asupra declansarii urmariri penale impotriva unor persoane importante, fara ca demersurile sale sa se concretizeze.
De altfel, surse oficiale sustin ca in amalgamul de petitii, plangeri si de dosare incepute, singura persoana care ar putea clarifica aceste cazuri privind Revolutia din '89 sau Mineriada din '90 a ramas procurorul militar Dan Voinea, motiv pentru care nu i se iau aceste anchete.
Pentru mai multe detalii, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-18&id=222460
A.Gh.  
 Afisari: 556  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Iliescu mai trebuie cercetet si pentru o parte din mortii din decembrie `89   de castrulroman
Iliescu   de doctorul
Deci sub conducerea procuraturii republicane vor reincepe mineriadele in tara romaneasca ?   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-18
 16:19 
Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD
 16:02 
Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului
1 comentariu
 15:07 
Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00715 sec.