Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In aceeasi zi in care a fost citat la Parchet pentru audieri in dosarul privatizarilor strategice
Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential
 11 iunie, 15:53 
Zsolt Nagy, la iesirea de la Parchet (foto: Lucian CURELARIU)
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de suspendare a lui Zsolt Nagy din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Motivul demersului oficial de astazi il constituie faptul ca Nagy "se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational", conform comunicatului emis de Presedintie. Documentul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei. Comunicarea deciziei de suspendare din functie se suprapune, practic, cu ora la care UDMR-istul Nagy s-a prezentat la Parchetul General, pentru noi audieri in dosarul privatizarilor strategice. Desi procurorii i-au comunicat ca este invinuit penal in acest dosar inca din urma cu aproximativ doua luni, ministrul Comunicatiilor a refuzat sa-si prezinte demisia, precizand ca se considera nevinovat. Decizia sefului statului a fost contestata de UDMR, pe motiv ca nu au aparut informatii noi legate de anchetarea lui Nagy Zsolt, si ca atare, decizia este "nepotrivita intr-un moment nepotrivit". La polul opus, presedintele democratilor, Emil Boc, a afirmat ca suspendarea este "in conformitate cu prevederile Constitutiei". Cu putin timp in urma, ministrul Comunicatiilor a declarat, la iesirea din sediul Parchetului, ca este nevinovat si dosarul sau, in care "nu exista probe, este doar o modalitate de santaj politic".
Traian Basescu a semnat decretul de suspendare a lui Zsolt Nagy din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, pe motiv ca Nagy "se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational".
Documentul, care a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei, poate fi accesat pe site-ul Presedintiei: http://www.presidency.ro/?_RIDadet&tbadate&ida8854&_PRIDa
Nagy: Decizia de suspendare este una politica
"Este o decizie politica, luata dupa momentul referendumului, cand UDMR a anuntat ca nu va sprijini motiunea de cenzura, deci ca nu se poate realiza obiectivul de daramare a guvernului cu sprijinul UDMR", au fost primele declaratii ale lui Nagy, la aflarea deciziei sefului statului.
Acesta a adaugat ca, pe perioada suspendarii, conducerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei ar putea fi asigurata de secretarul de stat Balint Marton Porcsalmi. "Premierul Tariceanu va decide cine va prelua conducerea Ministerului Comunicatiilor pe perioada cat voi fi suspendat. O solutie ar putea fi secretarul de stat, Balint Marton Porcsalmi", a precizat Nagy.
Marko Bela: UDMR il sustine in continuare pe Nagy Zsolt
Marko Bela (foto: Mircea PAUN)
"Daca presedintele vroia sa-l suspende putea sa o faca la vremea respectiva (in momentul in care au fost deschise cercetarile in cazul lui Nagy - n.r.). Nu intelegem de ce acum", a spus Marko Bela.
Decizia sefului statului este considerata una "nepotrivita intr-un moment nepotrivit". "Este o decizie nepotrivita intr-un moment nepotrivit. Dupa informatiile noastre, nu au aparut elemente noi in cazul Nagy Zsolt fata de acum cateva luni", a declarat presedintele UDMR, citat de Rompres.
"UDMR considera acuzatiile aduse ministrului ca fiind neintemeiate, Nagy Zsolt bucurandu-se in continuare de toata sustinerea formatiunii", a mai adaugat Marko Bela.
Emil Boc: Suspendarea lui Nagy Zsolt - in conformitate cu prevederile Constitutiei
Liderul democrat considera ca Traian Basescu a actionat conform prevederilor Constitutiei in momentul in care a decis sa-l suspende din functie pe ministrul Comunicatiilor. "Este un atribut al sefului statului sa ia o asemenea decizie in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei", a declarat Boc.
Ministrul suspendat, audiat la Parchet
Ministrul Comunicatiilor a sosit la Parchetul General, in jurul pranzului, pentru a fi audiat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in calitate de invinuit in dosarul privatizarilor strategice din Energie.
Ministrul Zsolt Nagy este banuit ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Este vorba despre informatii ce ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.
In acelasi dosar, fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, este acuzat de procurorii DIICOT ca ar fi servit interesele retelei lui Stamen Stantchev in mai multe cazuri, de la privatizari pana la contracte ieftine de energie, in cazul Alro Slatina.
La iesirea de la audieri, Nagy a declarat ziaristilor care l-au asteptat la iesirea de la Parchet si care i-au dat vestea privind decizia presedintelui Basescu de a-l suspenda din fotoliul ministerial, ca este "nevinovat" si dosarul sau, in care "nu exista probe, este doar o modalitate de santaj politic".
Nagy, urmarit penal din 27 aprilie
Procurorii Parchetului General au dispus, la 27 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, iar presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, a fost informat oficial, pe 4 mai, in legatura cu acest fapt, de catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi.
La randul sau, Nicolae Vacaroiu i-a solicitat Procurorului General sa-l informeze in cazul in care, in desfasurarea urmaririi penale apar elemente noi asupra activitatii infractionale a ministrului Nagy.
Conform Legii 115/1999, art. 20, in cazul in care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de un membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea lui din functie.
Pentru mai multe detalii despre invinuirile aduse ministrului suspendat, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-22&id=221021, http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-05&id=220091
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
"Basescu a facut exact ce a promis pe 8 mai, si anume ca atunci cand va incepe urmarirea penala impotriva ministrului Comunicatiilor, il va suspenda din functie. Trebuie avut in vedere faptul ca Nagy nu este membru al Parlamentului, si, facand abstractie de decizia Instantei, ar putea avea soarta fostului ministru liberal al Apararii, Teodor Atanasiu. Atunci, PNL a fost pus in situatia de a-l schimba".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-15
 15:59 
PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii  2007-06-11
1 comentariu
 15:58 
Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare  2007-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00668 sec.