Ziua Logo
  Nr. 3956 de vineri, 15 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Bush paraseste G8 pentru a face o vizita in peninsula
Procesul agentilor CIA a inceput in Italia
 8 iunie, 15:14 
Bush si sotia sa parasesc Germania (Foto: EPA)
In ziua in care elvetianul Dick Marty, raportor al Consiliului Europei si puternic critic al activitatilor secrete ale CIA, in principal al "extradarii extraordinare" a suspectilor de terorism, isi exprima convingerea ca are dovezi despre existenta unor inchisori secrete ale CIA in Polonia si Romania, in Italia incepe, in contumacie si cu doar cateva ore inainte de vizita presedintelui George W. Bush, procesul a 26 de cetateni americani, considerati agenti CIA, si a sase cetateni italieni, acuzati de rapirea unui imam la Milano, informeaza BBC.
Cetatenii americani, considerati agenti CIA, au fost acuzati de rapirea, in 2003 la Milano, a unui musulman care se afla pe lista suspectilor de terorism a Washingtonului si care a fost transferat in Egipt, unde sustine ca a fost torturat in timpul interogatoriului.
Spionii italieni, printre care si fostul director al agentiei de informatii SISMI, sunt acuzati de sprijin acordat cetatenilor americani in realizarea asa-numitelor extradari extraordinare.
Asa cum era de asteptat, nici unul dintre acuzati nu a comparut in fata tribunalului si doar un agent italian a fost prezent.
"Exercit aceasta meserie de 33 de ani, am facut-o intotdeauna cu fruntea sus si deschis", a declarat agentul SISMI Luciano di Gregori. "Nu am nimic de ascuns", a adaugat el.
Washingtonul a anuntat ca va respinge orice cerere formulata de Italia pentru extradarea acuzatilor.
Procurorul Armando Spataro a declarat ca acest caz este important, deoarece va reflecta nevoia de lupta impotriva terorismului "prin respectarea in intregime a legilor democratiilor occidentale". "Vrem pedepsirea teroristilor, dar in salile de tribunal. Si nu vrem sa oferim inamicilor nostri orice motiv pentru recrutarea altor membri ai organizatiilor lor", a explicat el.
Premierul italian din acea perioada, Silvio Berlusconi, si alti critici au declarat ca procesul este o eroare care ar putea expune secrete de spionaj international si ar putea da batai de cap Romei.
"Din cate am observat, vizita lui Bush constituie o responsabilitate pentru el si pentru Prodi. Si faptul ca acest proces este cu o zi inainte, intareste acest lucru", a explicat James Walston, presedintele Departamentului pentru relatii internationale din cadrul Universitatii Americane din Roma.
"Oricare care ar fi meritele acestui caz, el va aminti lumii (...) ca se pare ca agentii secreti americani rapesc musulmani in Italia. Astfel incat exista o mare problema pentru administratia americana", a adaugat el.
Unul dintre martorii surpriza in acest caz va fi Philip Morse - unul dintre actionarii echipei americane de baseball Boston Red Sox. CIA ar fi folosit avionul particular al cestuia pentru a-l scoate pe Abu Omar din Italia, sustine corespondentul BBC la Roma.
Bush urmeaza sa paraseasca Germania, unde a participat la summit-ul celor mai puternic industrializate tari, in aceasta dupa-amiaza, pentru a ajunge in Polonia, iar in cursul serii, in Italia.
Concluziile summit-ului G8
Un acord fara caracter coercitiv privind clima, care recunoaste necesitatea reducerii "substantiale" a emisiilor poluante ce intensifica procesul de incalzire globala, a fost incheiat in cadrul summitului G8, relateaza AFP.
Statele Unite au reusit sa blocheze orice obiectiv in ceea ce priveste perioada destinata reducerii emisiilor de gaz cu efect de sera.
Un consilier de la Casa Alba, Steve Hadley, a salutat de altfel "o zi foarte buna" si "un document de consens pentru inregistrarea de progrese", justificand absenta unui calendar prin faptul ca "toti factorii-cheie nu se afla acolo".
Angela Merkel, care miza pe o angajare a G8 pentru reducerea cu 50 la suta a emisiilor mondiale pana in 2050, a mentionat "un mare succes", desi nu a obtinut decat o angajare a celor opt state de a "analiza serios" aceasta propunere.
Participantii la reuniunea din Heiligendamm au anuntat, de asemenea, un program pe termen de doi ani ce se va concentra asupra eficientei energetice, libertatii investitiilor, promovarea si protejarea inovatiei, precum si asupra strategiei de dezvoltare, in special in Africa.
Liderii G8 vor sa colaboreze indeaproape in aceste domenii cu China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud, ai caror reprezentanti au fost invitati sa participe la discutiile din ultima zi a summitului.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Politica Externa:
"Judecarea agentilor CIA implicati in rapirea imamului egiptean Abu Omar, proces de la care insa, asa cum era de asteptat, cei 26 de americani vor lipsi, Washingtonul refuzand sa ii extradeze, va reaprinde printre italieni sentimentele anti americane. Sentimente alimentate si de refuzul constant al SUA de a il extrada pe militarul american vinovat de uciderea, in 2005, a agentului secret italian Nicola Calipari, care o escorta pe jurnalista Giuliana Sgrena, luata ostatica la Bagdad. De altfel, italienii au anuntat ca il vor astepta pe presedintele Bush, care urmeaza sa soseasca in aceasta seara la Roma, cu ample proteste".
A.G.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-15
 15:17 
Consultari degeaba la Cotroceni  2007-06-08
5 comentarii
 15:15 
Raportul "Inchisori CIA in Romania" - adoptat de Comisia juridica a Consiliului Europei  2007-06-08
1 comentariu
 15:13 
Adrian Pintea a incetat din viata  2007-06-08
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Papagalul (5343 afisari)
 Crescatoria de papagali (4421 afisari)
 Abuz DNA la Curtea de Conturi (2499 afisari)
 Regii asfaltului prinsi la furat (2259 afisari)
 PNG s-a dezumflat sub 5% (2142 afisari)
 Mineriada, varianta Iliescu (326 afisari)
 Geoana: Daca nu se rezolva criza, PSD nu are retinere pentru motiune de cenzura sau anticipate (124 afisari)
 Razboi civil in Gaza (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.