Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Consultari degeaba la Cotroceni
 8 iunie, 15:17 
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
ULTIMA ORA
Seful statului a declarat, la finalul consultarilor, ca il ingrijoreaza ''functionarea Guvernului Romaniei'' si a invocat Constitutia in sprijinul demararii actualelor negocieri. Executivul nu este specific unei democratii din cel putin trei motive: ''Nu este eficient, are o legitimitate indoielnica si sustinerea parlamentara este netransparenta''. Basescu considera ca PNL prefera sa ramana in situatia de a fi santajat de PSD si sub influenta lui Patriciu, Hrebenciuc si Fenechiu. "Primul ministru a fost unul dintre acei lideri politici care s-au asezat alaturi de C. V. Tudor, Attila Verestoy si Ion Iliescu perntru demiterea mea. Cine ar trebui sa plece acum? Este o intrebare retorica, la care nu astept raspuns".
Ca sa-si explice ingrijorarea la adresa Guvernului, presedintele a evocat cateva capitole din motiune de cenzura depusa de PD. ''A fost incapabil sa faca fata fenomenului de seceta, a fost imobil si nu a ac�ionat la timp. Oamenii mor din lipsa de medicamente si din lipsa de asistenta. Ma deranjeaza incoerenta Ministerului de Externe care ne face de ras pe plan international''.
Traian Basescu a tinut sa respinga zvonurile conform carora presedintele nu se lasa pana nu darama guvernul: ''As vrea sa fac publica stenograma de astazi de la consultarile cu PNL, ca sa se vada care este modalitatea lor de lucru: minciuna si dezinformarea constanta''.
---
Consultarile organizate de presedintele Traian Basescu la Cotroceni pentru identificarea unui nou premier si formarea unui Guvern PNL-PD-PLD s-au incheiat fara ca partidele sa gaseasca o solutie pentru iesirea din criza. PSD nu sprijina formula propusa de seful statului apreciind ca aceasta guvernare de dreapta si-a aratat epuizarea si limitele, democratii sunt porta-vocea sefului statului si il acuza pe Tariceanu de distrugerea aliantei, in timp ce liberalii considera neconstitutional demersul presedintelui sustinand ca, ''in spatele acestei diversiuni, sta intentia lui Basescu de a aduce PSD la guvernare''. Conservatorii il vad pe Ion Tiriac premier, iar UDMR nu vede rostul unei noi formule de guvernare din moment ce exista un Executiv. Si, nu in ultimul rand, reprezentantii PLD spun ca orice Guvern nou, cu premier nou, sustinut de Parlament, este mai bun decat Cabinetul Tariceanu II. PRM nu a onorat invitatia presedintelui.
"Pozitia PSD a fost exprimata clar: este responsabilitatea presedintelui si a premierului de a gasi o solutie pentru actuala criza politica" - a declarat Titus Corlatean, secretarul general al PSD, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu. Pe de alta parte, el a apreciat ca runda de consultari este doar o etapa in depasirea actualei crize: ''Senzatia noastra este legata de faptul ca Basescu nu are o solutie la acest moment, iar formula pe care a propus-o nu este doar nerealista, dar am pus si sub semnul intrebarii seriozitatea acesteia''. ''Consideram ca orice discutie legata de o formula de majoritate parlamentara care sa sprijine un guvern solid trebuie sa aiba in vedere identificarea unor solutii la cinci teme esentiale: situatia dramatica din agricultura, nivelul de trai al pensionarilor, situatia dramatica din sanatate, absorbtia fondurilor europene structurale, garantarea unei Justitii independente'', a subliniat Corlatean.
Secretarul general al PSD a mai adaugat ca partidul sau este in continuare deschis la gasirea unor solutii: "Dincolo de rafuiala politica, de batalia pentru putere, sunt importante prioritatile societatii romanesti."
Crin Antonescu (ZIUA foto)
Presedintele piroman
Crin Antonescu a declarat, in urma consultarilor, ca PNL refuza orice negociere cu Traian Basescu. ''Constitutia Romaniei confera presedintelui prerogativa si obligatia de a initia consultari referitoare la alegerea unui premier si formarea unei majoritati care sa sustina un guvern, in cazul in care au loc alegeri generale sau in cazul in care guvernul a demisionat sau a fost demis. Cum nu ne aflam in nici una dintre situatii, presedintele doreste sa dea jos un guvern investit de Parlamentul roman, iar PNL nu doreste sa ia parte la acest gen de consultari'', considera vicepresedintele liberal.
El l-a catalogat pe Traian Basescu drept piroman, fiind un presedinte care ''in loc sa-si exercite prerogativele, creeaza crize dupa care doreste sa le rezolve. Ca un piroman, da foc si apoi striga dupa pompieri. Nu ne este foarte clar in ce consta criza, in afara de faptul ca Basescu zice ca e criza''. ''Basescu vrea cu orice pret inlaturarea Guvernului Tariceanu'', a subliniat Antonescu.
''In concluzie, intentia presedintelui, din spatele acestei diversiuni, este de a aduce PSD la guvernare si de a-si oferi toate scuzele pentru acest lucru'', a conchis liberalul.
In ceea ce priveste negocierile cu PSD, Crin Antonescu a declarat ca liberalii s-ar mai putea intalni cu partidul lui Geoana pentru discutii, subliniind ca, daca social-democratii au interesul de a pastra sistemul constitutional din Romania, nu ar trebui sa-i faca jocul lui Traian Basescu.
PD este de acord
"Este propunerea cea mai apropiata de ceea ce au votat romanii in 2004", a spus Emil Boc, explicand ca votul acordat atunci presedintelui Traian Basescu a dat de fapt girul unei guvernari a Aliantei DA. Presedintele PD a mentionat insa ca are si doua conditii: ''Nu dorim ca premierul Tariceanu sa mai faca parte din viitorul Executiv si de asemenea ca PSD sa nu participe la viitoarea guvernare''. El a explicat ca PD nu doreste sa colaboreze cu social-democratii intr-o eventuala viitoare guvernare, pentru ca nu ar fi respectat votul pe care romanii l-au dat in 2004.
Liderul democratilor spera ca luni vom avea o prima clarificare a scenei politice romanesti: dac� PSD-ul nu voteaza motiunea de cenzura si nu va initia o motiune proprie, inseamna ca PSD si PNL au ajuns la o intelegere.
Ion Tiriac premier
Conservatorii i-au propus presedintelui sustinerea unui guvern de tehnocrati, condus de omul de afaceri Ion Tiriac, a declarat deputatul PC Sergiu Andon. El a recunoscut ca formatiunea sa politica nu a avut nici o discutie cu Tiriac in acest sens, dar a pledat pentru eficacitatea unei astfel de formule si a conturat profilul managerial si moral al omului de afaceri. ''Nu este o solutie noua, este o reluare a propunerii pe care PC a formulat-o si la consultarile precedente, dar impresia mea este ca acum a fost discutata mai detalitat si cu mai multe argumente. Este vorba de solutia Guvernului de tehnocrati care sa fie condus de un om cu realizari certe sub aspectul experientei de a conduce, de a progresa, de a crea prosperitate'', a declarat Andon.
Theodor Stolojan (ZIUA foto)
PLD zice ca are resurse
''Guvernul Tariceanu este cel mai slab pregatit profesional si dependent de aranjamente, iar solutia corecta pentru iesirea din situatia actuala ar fi alegerile anticipate, a declarat, presedintele PLD, Theodor Stolojan. ''Din pacate, PNL si PSD nu doresc alegeri anticipate, la fel ca si celelalte partide care au determinat acea coalitie pentru suspendarea presedintelui. In consecinta, PLD considera ca sunt doua solutii pentru a iesi din aceasta stare care aduce prejudicii Romaniei pe plan intern si extern: demisia guvernului Tariceanu si motiunea de cenzura'', a afirmat Stolojan.
Liderul liberal-democrat sustine ca premierul Tariceanu ''nu intelege ca taraste Romania intr-o fundatura, ci traieste cu iluzia unor succese economice, fara sa-si dea seama ca acestea se afla pe fundalul unor dezechilibre majore care se adancesc''.
Theodor Stolojan a subliniat ca in ipoteza in care motiunea de cenzura depusa de PD va fi adoptata, PLD are resursele necesare pentru a participa la formarea unui guvern impreuna cu PD, ''si chiar cu PNL, fara grupul Tariceanu - un grup care este dependent de oligarhii care il sustin''.
UDMR: Avem un guvern
"UDMR nu va vota motiunea PD", a declarat reprezentantul UDMR, Hunor Kelemen, in urma consultarilor de la Cotroceni. "In momentul acesta avem un guvern si avem si o coalitie, despre alta formula nu putem vorbi inca. O alta formula nu ar avea majoritate". Hunor a afirmat ca formula PNL-PD-PLD propusa de Basescu reface intr-o alta forma Alianta DA, insa UDMR lipseste din aceasta varianta de constructie guvernamentala.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Consultarile pentru noua majoritate parlamentara s-au dovedit a fi doar un joc de imagine lansat de Cotroceni in folosul direct al sefului statului. Pentru iesirea din criza, presedintele trebuia sa propuna negocieri reale si nu de fatada. In fond, tema consultarilor a ascuns, de fapt, o mare doza de populism: seful statului a indicat si formula PD-PNL-PLD, o constructie de altfel imposibila. Calmarea crizei presupune o arhitectura complexa a negocierilor, pe toate fronturile, si nu una restrictiva asa cum a propus liderul de la Cotroceni.
Pe de alta parte, PD nici nu a luat in seama varianta Cotrocenilor, Boc confirmand astazi acest lucru. Apoi, presedintele a negat din capul locului cooptarea PSD in ecuatia noii majoritati parlamentare. Cu atatea interdicitii si obstacole de insurmontat, stabilite de liderul maxim de la Bucuresti, era normal ca negocierile sa esueze.
Pe parcursul celor doua saptamani de negocieri, expunerea presedintelui la public a fost sistematica iar acum nu-i mai ramane de facut decat sa iasa la ora 16:30 si sa constate in fata natiunii ca ''eforturile'' sale pentru rezolvarea crizei sunt ''blocate'' de ''indaratnicia'' clasei politice. De fapt, mare frana a rezolvarii crizei este presedintele insusi''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 275  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
psihopatul   de Sobru
pentru D-l.Adrian   de cosor ion
PSD in dilema   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-11
 15:15 
Raportul "Inchisori CIA in Romania" - adoptat de Comisia juridica a Consiliului Europei  2007-06-08
1 comentariu
 15:14 
Procesul agentilor CIA a inceput in Italia  2007-06-08
 15:13 
Adrian Pintea a incetat din viata  2007-06-08
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00860 sec.