Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Politichia romaneasca da in clocot
Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii
 7 iunie, 16:29 
Emil Boc (PD), Calin Popescu Tariceanu (PNL), Cristian Diaconescu (PSD)
Agitatie mare pe scena politica romaneasca: negocieri, nunti, ''ghidusii'' si sfaturi pentru copii. Motiunea de cenzura intitulata ''Guvernul Tariceanu trebuie sa plece'', initiata de PD, a fost prezentat in plenul Parlamentului, cu o intarziere de o ora, dupa ce unii parlamentari au cerut amanarea citirii documentului, sustinand ca exista probleme cu semnaturile de sustinere. Intre timp, negocierile pentru gasirea unei formule de sustinere a guvernului continua. Presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca PNL nu este dispus sa ofere nimic social-democratilor, excluzand orice compromisuri cu PSD. ''Suntem gata sa trecem in opozitie, daca este cazul'', a subliniat Tariceanu. Asta cu putin inainte de intalnirea ce urma sa aiba loc cu reprezentantii PSD la o vila de protocol din cartierul Primaverii. In concluzie, oamenii lui Geoana s-au suparat si l-au anuntat pe premier ca nu se mai prezinta la discutii. Totusi, liderii PSD si PNL ar urma sa se intalneasca astazi, sustin unele surse politice, pentru ''a se informa reciproc cu privire la situatia politica prezenta''. Ramane sa asteptam deznodamantul negocierilor maine, cand PSD-ul a promis ca va anunta oficial cu cine intra-n joc. Tot astazi, premierul i-a trimis presedintelui o scrisoare deschisa prin care isi explica refuzul de a conduce delegatia PNL ce va participa la consultarile de la Cotroceni de maine, invocand faptul ca in spatele acestui demers se afla un joc politic bazat pe minciuna: ''O sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!''.
Radu Berceanu (foto: Lucian CURELARIU)
Initial, parlamentarii au votat cu 46 de voturi pentru si 15 abtineri amanarea citirii motiunii de cenzura a PD, in conditiile in care cvorumul anuntat la inceputul sedintei era de 283, in cele din urma ajungandu-se la concluzia ca textul poate fi totusi prezentat Parlamentului. Sedinta dedicata citirii motiunii de cenzura a fost prelungita prin noi probleme de procedura. Presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, a supus la vot propunerea colegului sau de partid, Gheorghe Funar, de a fi amanata prezentarea textului pana in momentul in care Parchetul se va proununta cu privire la posibilitatea falsului in semnaturi. ''Impresia mea este ca inteligenta domnului Funar este ori falsificata, ori scanata, iar aceste lucruri trebuie sa fie mai bine puse, pentru ca nu cred ca trebuie permis ca in Parlament sa faca cineva tot felul de ghidusii'', a comentat democratul Radu Berceanu.
In cele din urma, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a reusit sa dea citire motiunii ''Guvernul Tariceanu trebuie sa plece''.
Fara compromisuri si fara PSD in Guvern
"Nu avem intentia sa negociem nimic cu PSD. PNL nu este dispus sa faca compromsuri cu PSD. PNL ramane ancorat principiilor care i-au guvernat activitatea actualului Guvern", a declarat Calin Popescu Tariceanu. Acesta a adaugat ca orice negocieri cu PD sunt excluse: ''Cum va puteti imagina ca negociem cu PD si in acelasi timp depun motiune de cenzura. Cred ca au o problema de pozitionare si de sinceritate". Premierul a mentionat ca PNL se va intalni in aceasta dupa-amiaza cu PSD pentru a comunica pozitia partidului si pentru a afla cum se raporteaza social-democratii la aceasta situatie politica.
Presedintele liberalilor a adaugat ca motiunea PD este ''doar o parte a unui conflict politic care dureaza de foarte multa vreme, cinci luni, de la intrarea in UE. "Sunt mahnit si regret ca presedintele Romaniei este in spatele acestor jocuri distructive. Regret sincer ca Basescu nu isi foloseste energiile pentru a ajuta Romania, pentru a-i face pe romani sa simta ca au intrat in UE. Trebuie sa facem eforturi cu totii ca ei sa traiasca mai bine. Cred ca asta este problema esentiala a Romaniei si ceea ce trebuie sa facem cu totii. Convorbirile pe care presedintele le-a initiat au, de fapt, menirea sa rezolve o criza pe care tot el a declansat-o'', a conchis Tariceanu.
Dupa prezentarea motiunii de cenzura in Parlament, liberalii s-au intrunit in sedinta extraordinara a Biroului Politic, pentru a stabili cu ce mandat vor merge maine la consultarile de la Cotroceni.
Traian Basescu (ZIUA foto)
Draga Basescu
Redam integral textul scrisorii trimise de premierul Tariceanu presedintelui Romaniei:
''Am constatat cu amaraciune cum, in ultimele zile, sub pretextul unor negocieri cu partidele politice pentru depasirea unei crize politice pe care tot dumneavoastra a�i declansat-o, viata politica romaneasca a fost marcata de haos si instabilitate. Desi nu imi este greu sa inteleg care sunt motivele care va determina sa puneti atata energie in destabilizarea partidelor politice, nu imi explic lipsa totala de intelegere pe care o manifestati fata de promovarea intereselor reale ale Romaniei. In anul 2004 le-am promis romanilor ca o sa traiasca bine si am crezut in aceasta promisiune. Noi, cei din Partidul National Liberal, ne-am indeplinit promisiunea facuta milioanelor de romani care ne-au votat, performantele economice si imbunatatirea continua a traiului zilnic in ultimii doi ani fiind o realitate de necontestat si un merit al Guvernului Romaniei. Acum, cand Romania mai are atat de multe obiective de indeplinit in relatia cu Uniunea Europeana, cand putem asigura romanilor o viata la nivel european, incercarile dumneavoastra de destabilizare lovesc direct in interesele a 22 de milioane de oameni, oameni care asteapta de la noi dovezi de luciditate si clarviziune. Asa cum v-am spus de nenumarate ori, suntem intr-o perioada in care interesele oamenilor ar trebui puse inaintea intereselor politice. Suntem intr-o perioada in care ar trebui sa asigur�m stabilitate, nu dezordine si anarhie. Romanii asteapta ca institutiile statului sa le apere interesele, sa lucreze impreuna pentru viitorul copiilor lor. Va spun, din nou cu amaraciune, ca modul in care va promovati ambitiile politice in calitate de Presedinte al Romaniei nu aduce nimic bun romanilor. Este doar un episod dintr-o intriga meschina, menita sa va satisfaca setea de putere. Asa cum v-am mai spus, am constat cu surprindere cum in ultimii doi ani Traian Basescu s-a schimbat! Insa, din pacate, s-a schimbat in rau. Avand in vedere cele de mai sus, eu nu voi lua parte la acest joc politic bazat pe minciuna si dezinformare. Va informez ca declin invitatia dumneavoastra de a conduce delegatia Partidului National Liberal la consultarile pe care le-ati programat la Palatul Cotroceni, pentru data de 8 iunie 2007. Totusi, intrucat Partidul National Liberal a fost, este si ramane fidel principiilor democratice, care presupun respectul fata de institutiile statului si fata de normele de civilizatie ale politicii, le-am recomandat colegilor mei sa se prezinte la consultari. In final, ar trebui sa va amintesc, din nou, de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte si mi-e frica sa nu sparga prin casa lucrurile, sa nu faca diferite prostii: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!''
Ba tu esti copil!
Emil Boc, presedintele PD, considera ca, prin mesajul pe care l-a transmis presedintelui Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu s-a comportat el insusi ca un copil care nu stie ce este respectul si care este incapabil sa-si asume responsabilitatea faptelor sale, relateaza Rompres.''Este un gest pueril care demonstreaza lipsa de responsabilitate si lipsa respectului fata de institutiile democratice din partea premierului Tariceanu. Cred ca orice institutie din Romania trebuie respectata pentru ca ele sunt produsul vointei oamenilor, iar, prin ceea a spus, Tariceanu se descalifica si mai mult, atat in ochii opiniei publice, cat si ca persoana individuala''.
Cat despre motiunea PD, Boc a aratat ca o decizie a PSD de a nu sustine documentul democratilor si nici de a depune o motiune proprie, va duce la desavarsirea casatoriei politice, la care nasul va fi Viorel Hrebenciuc. ''Le uram succes. Important este ca toata lumea sa stie acest lucru si este momentul ca aceasta casatorie sa devina oficiala prin prezenta lor in Parlamentul Romaniei. Liderul democrat a adaugat ca PD nu va participa la aceasta nunta, ci va lasa cele doua partide sa isi poarte singure povara casniciei, deoarece urmeaza ca ele sa dea socoteala electoratului la alegeri.
Boc a amintit ca PD sustine in continuare formula unui guvern PD-PLD-PNL, dar fara Tariceanu si fara PSD.
Ultimele socoteli
Potrivit calculelor, motiunea "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece" nu are sanse sa primeasca votul Parlamentului, pentru ca nu este sustinuta de PNL, PSD si UDMR, partide care au impreuna 259 de voturi. Pe de alta parte, o motiune initiata de PSD ar avea mai multe sanse, mai ales daca PD ar sprijini demersul social-democrat, asa cum a anuntat presedintele PD, Emil Boc. Pentru a fi adoptata, motiunea are nevoie de 235 de voturi si ar avea ca efect demiterea Guvernului.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Cu o zi inainte de intalnirea de la Cotroceni, principalele partide parlamentare nu au ajuns la nici o intelegere privind crearea unei alte majoritati parlamentare. PSD nu si-a conturat inca nici un punct de vedere insa la bursa zvonurilor se vehiculeaza ideea unei intelegeri cu PD si cu presedintele Basescu. In acest fel se explica si esuarea negocierilor de astazi cu liberalii. De altfel, deputatul PSD Alin Teodorescu a dezvaluit ca liberalii doresc de la PSD doar sustinere parlamentara fara insa a oferi nici un minister in schimb. Pe de alta parte, liberalii sunt gata sa ofere PSD garantii palpabile pentru a obtine sustinerea lor in Parlament, insa numai dupa ce motiunea de cenzura va fi picata in plenul celor doua Camere. Garantiile se refera la sustinerea proiectelor PSD in cadrul unei platforme liberale care ar urma sa fie lansata saptamana viitoare. Democratii au pastrat astazi o tacere strategica, dupa intalnirea de ieri cu social-democratii, asteptand probabil rezultatul negocierilor PNL-PSD''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 160  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-11
 16:28 
Compromis pe schimbarile climaterice  2007-06-07
 16:13 
Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie  2007-06-07
 14:56 
California Dreamin' (nesfarsit)  2007-06-07
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00876 sec.