Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
50 de cadre medicale au stat in sala de operatii aproape 12 ore
Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie
 7 iunie, 16:13 
foto: AP
Prima dintr-o serie de interventii chirurgicale in vederea separarii micutelor siameze romance s-a incheiat cu bine. Operatia de mare risc, dar absolut vitala, a implicat peste 50 de cadre medicale, medici si asistente, si a durat aproape 12 ore. Anastasia si Tatiana Dogaru, cele doua surori in varsta de trei ani, unite in zona craniului, se afla la terapie intensiva, sub observatia atenta a medicilor din localitatea americana Cleveland. Primul raport medical asupra starii de sanatate a fetelor si a modului cum a decurs aceasta interventie, va fi dat publicitatii in cursul zilei de maine. Potrivit ziarului local "The Colombus Dispatch", operatia a impresionat comunitatea locala, care si-a oferit sprijinul pentru familia micutelor.
Pe tot parcursul operatiei, fetitele in varsta de trei ani au fost atent supravegheate intr-o unitate pediatrica de terapie intensiva. Medicii au initiat seria de interventii de mare risc, ce se intind pe durata a sase luni, aceste operatii reprezentand unica sansa pentru ca cele doua fetite sa traiasca.
Conform lui Janice Guhl, purtatorul de cuvant al Spitalului Rainbow Babies and Children's Hospital, unde fetele au fost operate, primul buletin medical complet va fi facut public in cursul zilei de maine.
Procedura de separare, exersata pe un model 3D
Interventia a fost realizata pentru a dezlipi zona in care scalpul fetelor este unit. Procedura utilizata a oferit pentru prima data echipei medicale detalii importante despre starea in care se afla creierele fetelor.
Dr. Alan Cohen, seful clinicii pediatrice de neurochirurgie, si dr. Arun Gosain, seful clinicii de chirurgie plastica pediatrica, au declarat ca o echipa de 50 de specialisti a fost pregatita pentru interventia chirurgicala.
Chirurgii au explicat ca au inceput de la nivelul scalpului, cu o incizie in locul unde capetele fetelor se unesc. Specialistii au declarat ca intentioneaza sa indeparteze o bucata dreptunghiulara din osul cranian pe care il vor reinsera la sfarsitul operatiei.
Procedura le va permite neurochirurgilor sa vada pentru prima data cum arata creierele fetelor. Echipa medicala a exersat operatia, in zilele de sambata si duminica, pe un model 3D.
Cazurile de siamezi lipiti in regiunea capului sunt extrem de rare si apar o data la doua milioane si jumatate de nasteri. Procedura in cazul micutelor Tatiana si Anastasia este cu atat mai dificila, cu cat una dintre ele nu are functii renale, depinzand de rinichii celeilalte.
Conform oficialilor unitatii medicale din Cleveland, spitalul a angajat un fotograf si un cameraman care au filmat si fotografiat interventia, insa imaginile vor putea fi facute publice numai cu acordul parintilor celor doua micute.
Familia beneficiaza de sprijinul comunitatii locale
Operatia a impresionat comunitatea locala, iar cativa americani au asteptat rezultatul interventiei chirugicale si s-au rugat pentru sanatatea gemenelor.
"Le doresc numai bine, pentru ca va incepe o perioada grea pentru ele", a declarat Keith Garten, in varsta de 37 de ani, din Brecksvill, care a adaugat ca, atat el cat si familia sa, se vor ruga pentru reusita interventiei. "Ma rog pentru ele, Dumnezeu sa le binecuvanteze, pentru ca vor incepe un drum lung si extraordinar", a adaugat Garten, citat de agentiile internationale de stiri.
Nascute in Italia, intr-o familie de imigranti romani, Tatiana si Anastasia se afla de peste doi ani in Statele Unite. Tatal fetelor, Alin Dogaru, preot greco-catolic, si Claudia Dogaru, amandoi in varsta de 31 de ani, au declarat ca separarea fetelor este singura solutie si singura speranta pe care o au. Ei au ajuns in Cleveland in data de 6 aprilie, dupa doi ani si jumatate in care au stat in Dallas, intr-un centru special pentru siamezi.
REACTII LA CALD
Lenus CANTEMIR, editor:
"Si eu, ca si toata lumea, sper ca operatiile prin care trebuie sa treaca micutele Tatiana si Anastasia sa fie reusite, pentru ca sa fetitele sa poate creste sanatoase si sa se bucure de copilarie. Ma gandesc si la greutatile si la emotiile prin care au trecut si trec parintii, si, in ciuda acestora, reusesc sa fie increzatori in puterea si profesionalismul medicilor si in ajutorul divin. Nu in ultimul rand trebuie amintita sansa fetitelor de a ajunge intr-o clinica din strainatate, unde beneficiaza de asistenta medicala de ultima ora.
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-11
 16:29 
Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii  2007-06-07
 16:28 
Compromis pe schimbarile climaterice  2007-06-07
 14:56 
California Dreamin' (nesfarsit)  2007-06-07
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00773 sec.