Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Kremlinul exclude orice participare la manevre comune cu Romania si avertizeaza
Romania a devenit tinta rachetelor rusesti
 6 iunie, 15:44 
''Rusia nu intentioneaza sa participe la nici un fel de manevre comune cu Romania dar isi va atinti rachetele asupra bazelor SUA din aceasta tara''. Declaratia apartine generalului Vladimir Samanov, consilierului ministrului Apararii de la Moscova, si vine in urma stirii difuzate de France Presse in care era citata o declaratie a ministrului roman al Apararii, Teodor Melescanu, potrivit careia Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Informatia a fost dezmintita de ministrul roman. In Germania, incepe astazi summit-ul G8, reuniune despre care presa internationala a scris ca este cea mai tensionata de la sfarsitul Razboiului Rece, controversa internationala legata de amplasarea scutului american antiracheta in Europa de Est si amenintarea incalzirii globale fiind principalele teme de discutie.
''Ministrul roman al Apararii se pare ca nu cunoaste bine istoria, daca a facut o astfel de propunere. As vrea sa amintesc ca, la decizia conducerii sovietice in perioada dinaintea celei de-al doilea razboi mondial, armata sovietica a participat activ la manevre comune cu fortele armate ale Germaniei fasciste. Cum s-a terminat aceasta cooperare, o stim cu totii - cu un atac barbar al Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice si un razboi sangeros'', a afirmat generalul Samanov, relateaza ITAR-TASS, preluat de Rompres.
''Aplicatiile militare reprezinta gradul suprem de pregatire militara a fortelor armate pe timp de pace. Pentru desfasurarea lor este nevoie de un nivel inalt de incredere intre tarile participante la manevre. Despre ce fel de incredere poate fi vorba in cazul dat, cand SUA vorbesc de amplasarea unor facilitati militare in Romania si Bulgaria, care, de fapt, vor fi transformate in doua-trei saptamani in baze militare in adevaratul sens al cuvantului'', a mentionat consilierul ministrului rus al Apararii, indicand ca o ''dovada in acest sens este operatiunea SUA impotriva Irakului''.
''A desfasura pe teritoriul Romaniei si Bulgariei manevre comune este cel putin bizar, iar, dintr-un alt unghi de vedere, este chiar iresponsabil'', a conchis responsabilul rus.
Totodata, Samanov nu a exclus posibilitatea ca Statele Unite sa nu se limiteze la instalarea de baze doar in Romania si Bulgaria, ci sa caute sa-si amplaseze facilitati militare in Georgia si Ucraina: ''Noi nu excludem aceasta posibilitate, dar as vrea sa reiau aici declaratia facuta anterior de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care a spus ca rachetele rusesti vor fi indreptate asupra unor obiective din Europa, care, in opinia militarilor nostri, prezinta un pericol potential la adresa securitatii Rusiei''.
Vladimir Putin (foto: EPA)
G8 sub semnul tensiunii intre SUA si Rusia
Summit-ul tarilor puternic industrializate se deschide sub semnul tensiunii intre SUA si Rusia, care risca sa arunce in plan secund dezbaterile asupra incalzirii climatice, relateaza Rompres. Presedintele american George W. Bush a ridicat marti tonul la adresa administratiei ruse, reprosandu-i ca face sa ''deraieze reformele de natura sa permita preluarea puterii de catre popor, cu consecinte tulburatoare pentru evolutia democratica a tarii''.
In afara chestiunii evolutiei democratice din Rusia, disputa dintre George Bush si Vladimir Putin priveste mai ales proiectul american de desfasurare a scutului antiracheta in Europa de Est, respins categoric de Moscova. Statele Unite trebuie sa convinga ca sistemul este un mijloc de aparare, si nu o amenin�are la adresa Rusiei, asa cum sustine Kremlinul.
Dar scutul are tot mai mul�i oponenti, chiar in tarile unde acesta urmeaza sa fie amplasat. Construirea mega-radarului din Cehia poate fi aprobata doar prin referendum, iar cele mai recente sondaje arata ca proiectul va esua. Analistii sunt de parere ca un mesaj asemanator ar putea veni si din Polonia, dupa incheierea summit-ul G8. Protestele antiscut au ajuns si in strada. De saptamana trecuta, mii de oameni demonstreaza la Rostock impotriva proiectului american, iar desele confruntari violente cu fortele de ordine s-au soldat cu peste o mie de raniti si zeci de arestati.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-06&id=221842
http://www.ziua.ro/news.php?data=2007-06-05&id=534
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Reactia generalului Vladimir Samanov la ideea ministrului Melescanu de organizarea a unor manevre militare comune ruso-romane constituie o urecheala strasnica administrata oficialului roman. Apropierea trupelor americane de granitele Rusiei este de natura sa irite la maximum militarii de la Moscova - ceva absolut de inteles. Occidentul semnifica pentru rusi inamicul absolut - cel putin asa au fost educati zeci de ani in URSS - in vreme ce pentru romani Occidentul inseamna libertate''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 525  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-11
 15:43 
Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta  2007-06-06
1 comentariu
 15:42 
Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD  2007-06-06
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00739 sec.