Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta
 5 iunie, 15:11 
George W. Bush (foto: EPA)
Presedintele american George W. Bush, a sosit ieri, la Praga, in prima etapa a turneului sau european. Pe fondul amenintarilor Rusiei ca va indrepta rachete asupra Europei daca Statelor Unite vor amplasa un scut antiracheta in Cehia si Polonia, Bush a dat asigurari, in cadrul unei conferinte pe tema democratiei si a apararii acesteia, ca Rusia nu mai este inamicul SUA: ''Razboiul Rece s-a incheiat. Inamicii nostrii sunt extremistii. Statele Unite au o relatie complexa cu Rusia, de aceea trebuie sa colaboram impotriva amenintarilor comune''. In plus, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui american, Stephen Hadley, sustine ca afirmatiile presedintelui Vladimir Putin ''nu avantajeaza relatiile bilaterale, deja tensionate''. Dealtfel, presa internationala considera ''penibila'' prezenta Rusiei in G8, aratand ca ''participarea la G8 confera o anumita credibilitate regimului Putin, pe care nu o mai merita. A venit vremea sa revenim la G7".
"Scutul antiracheta este un mijloc de aparare, nicidecum o amenintare", a aratat Bush, adaugand ca generalii rusi pot veni sa vada cum functioneaza. "Am discutat cu Cehia si cu Polonia, dar si cu NATO, despre faptul ca trebuie sa folosim cele mai noi tehnologii pentru a ne apara", spune acesta. Bush a mai declarat ca a purtat deja o serie de discutii cu Vladimir Putin despre scutul antiracheta, in incercarea de a-l convinge ca nu exista nici o amenintare. "Nu aveti de ce sa va temeti de un sistem antiracheta, de ce nu cooperati la un astfel de sistem, de ce nu participati?", a conchis presedintele american.
In turneul sau, G.W. Bush este asteptat sa critice Rusia si China pentru derapajele antidemocratice, intentionand sa vorbeasca despre dificultatile promovarii democratiei in tarile mari.
Va reamintim ca, intr-un interviu acordat mai multor publicatii occidentale, Vladimir Putin a amenintat ca va orienta noi rachete catre Europa in cazul in care SUA vor instala pe teritoriul acesteia elementele unui scut antiracheta.
Summit sub presiune
Subiectul controversat al sistemului american de aparare antiracheta planeaza asupra summit-ului G8 care va incepe maine in Germania, chiar daca el nu face parte oficial de pe agenda lucrarilor, relateaza Rompres. Analistii estimeaza ca scutul este doar una dintre chestiunile ce ar putea provoca dezbateri aprinse cand Putin se va intalni cu Bush, Merkel, Blair si cu ceilalti lideri prezenti la reuniune. In acest climat incordat, sefii de stat sau de guvern din G8 vor aborda si tema ajutorului pentru tarile africane, o alta prioritate a presedintiei germane.
La toata aceasta tensiune se adauga si teama de manifestatii violente, in conditiile in care sambata trecuta, in Germania, o mie de persoane au fost ranite in confruntari intre grupari extremiste si politie, pe fondul unui protest organizat de opozantii G8. Luni, 50 de politisti au fost raniti in confruntari similare, iar fortele de ordine au in atentie 2.500 de membri ai unor grupuri extremise potential violente.
Prezenta penibila
Prezenta Rusiei in cadrul G8 este din ce in ce mai "penibila", iar daca la summitul organizatiei nu ar fi fost invitat si presedintele Vladimir Putin, el ar fi fost principalul subiect al discutiilor, comenteaza Daily Telegraph, in editia electronica.
"Relatiile dintre Rusia si Occident trec prin cea mai tensionata perioada de dupa sfarsitul Razboiului Rece. Au existat mereu dispute despre extinderea NATO, despre abuzurile din Cecenia. De data aceasta insa disensiunile s-au accentuat. Rusia este furioasa in legatura cu scutul american antiracheta, iar presedintele Putin a mers pana acolo incat sa ameninte ca va indrepta rachetele spre orase europene. Kremlinul a folosit pretul la energie ca arma impotriva Ucrainei, Republicii Moldova, Romaniei si Bulgariei, a blocat importurile din Georgia, carnea din Polonia si chiar a atacat sistemele informatice din Estonia. In plus, mai este si scandalul asasinarii fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko", explica editorialisii britanici.
''De ce mai face parte Rusia din organizatia G8? Cu siguranta nu datorita economiei ci in speranta ca ar fi incurajat dezvoltarea democratiei. Cu toate acestea, Rusia prezinta toate semnalmentele unei democratii in stare incipienta (...) A venit vremea sa revenim la G7'', concluzioneaza publicatia britanica.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-05&id=221794
REACTII LA CALD
Ileana CORNEA, redactor Departament Politica Externa:
''Reuniunea G8 a celor sapte state puternic industrializate (Franta, Italia, Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Japonia plus Rusia) se deschide, azi, in localitatea germana Heiligendamm, intr-un climat de puternica tensiune, date fiind pozitiile divergente in privinta schimbarilor climatice, declaratiile polemice ale presedintelui rus Vladimir Putin in legatura cu planul american de instalare a unui scut antiracheta in Europa si a protestelor organizate pe marginea summit-ului. Acest summit va fi ultimul pentru presedintele rus, Vladimir Putin, si pentru premierul britanic, Tony Blair, dar va fi prima intalnire internationala pentru noul presedinte francez, Nicolas Sarkozy''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 142  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-07
 17:21 
Concurs pe capul lui Tariceanu  2007-06-05
3 comentarii
 15:43 
Piturca, la un zar de 6 - 6  2007-06-05
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00701 sec.