Ziua Logo
  Nr. 3949 de joi, 7 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Urmariti filmul eliberarii lui Tudor Petrov Popa, realizat de colegul nostru, Victor Roncea
Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani
 4 iunie, 16:24 
Tudor Petrov Popa si mama sa (foto: Rompres)
Tudor Petrov Popa, ultimul detinut politic din grupul Ilascu, a fost eliberat astazi, cu putin dupa ora 10.00, la punctul de granita de la Dubasari. Desi fusese anuntat initial ca va parasi inchisoarea la ora 16.00, gardienii i-au deschis poarta dimineata, probabil in speranta ca va fi intampinat de mai putini ziaristi. Eliberarea sa vine dupa 15 ani de detentie ilegala la care a fost condamnat de autoproclamatul regim transnistrean. "Sunt tot normal, nu m-au batut in inchisoare /../ Neamurile, Romania, conducerea Romaniei m-a sustinut mult. Cred ca suferinta noastra nu a fost degeaba. Noi am dorit ca tara sa fie integra, mare. Au fost unii care nu au dorit asta. Nu am castigat acum, vom castiga pe urma. Are sa vina timpul", au fost primele declaratii date de Petrov jurnalistilor care l-au asteptat. "Suntem pregatiti sa-i acordam intreg sprijinul pentru refacere si toata asistenta necesara in calitatea sa de cetatean roman", a declarat ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu. Diplomatul a povestit, in direct la postul Realitatea TV, diversiunea careia i-a cazut victima, in incercarea de a-l intampina pe Popa. Teodorescu a dezvaluit ca masinii in care se afla nu i s-a permis accesul spre locul eliberarii, fiind indreptata pe rute ocolitoare. In cele din urma, autovehicolul a reusit sa se reintegreze in coloana de masini care il insotea pe Petrov Popa in drumul spre Chisinau, oras in care locuieste sora acestuia. In acest timp, la Chisinau, au fost date publicitatii primele rezultate partiale ale scrutinului de ieri. Conform acestora, Partidul Comunistilor a inregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate intr-un scrutin national, dupa 1989, conform BBC Romania. Dupa centralizarea a 90% din voturile exprimate la alegerea consiliilor raionale �i a consiliilor municipale Chisinau si Balti, Partidul Comunistilor a obtinut 35,96 %, ceea ce reprezinta o scadere cu 12 procente fata de 2003.
Ultimul detinut al grupului Ilascu, Tudor Petrov-Popa, aflat in detentie de 15 ani, a fost eliberat, in aceasta dimineata, cu aproximativ sase ore inainte de ora anuntata oficial de autoritatile de la Tiraspol.
Intampinat de presa, acesta a tinut sa multumeasca pentru sustinerea primita in inchisoare atat din partea rudelor sale, cat si din partea conducerii Romaniei. "Neamurile, Romania, conducerea Romaniei m-a sustinut mult", a declarat Petrov Popa.
Mai mult, el a marturisit ca vrea sa vina in Romania, fara insa sa poata spune cand se va intampla acest lucru."Voi veni in Romania. Nu va pot spune cand, vreau sa ajung acasa acum", a spus Petrov Popa, declarand jurnalistilor ca este nerabdator sa-si reintalneasca rudele.
Alaturi de cei cativa membri ai familiei care l-au asteptat la Dubasari dupa iesirea din inchisoarea de maxima siguranta de la Hlinoaia, Tudor Petrov-Popa a plecat in directia casei surorii sale din Chisinau.
Ambasadorul roman la Chisinau, impiedicat sa-l intampine pe Popa
Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a declarat, in direct la Realitatea TV, ca masinii in care se afla nu i s-a permis accesul spre locul eliberarii, fiind indreptata pe rute ocolitoare.
"In timp ce ma indreptam catre podul de la Dubasari - eram de fapt si cu o masina din partea presei locale, care ne si arata drumul - la punctul de vama interna, din apropierea podului de pe Dubasari, politia ne-a orientat catre o ruta ocolitoare. Am mers pe acea ruta ocolitoare si am ajuns din nou la piciorul podului dinspre localitatea Criuleni, dar si acolo ni s-a blocat drumul, ni s-a spus ca nu se permite accesul pe pod. Dupa care m-am reintors la locul initial, la vama interna, deci la prima bariera din punct de vedere al celor care efectueaza primul control de la intrarea pe podul de la Dubasari, unde am parcat masina. Circulatia era oprita, atat pentru masina noastra, cat si pentru celelalte masini si acolo m-am intalnit cu coloana care venea dinspre podul de la Dubasari, in care se afla si domnul Tudor Petrov Popa. Coloana a oprit si am putut discuta cu domnul Petrov Popa, l-am salutat si i-am transmis toata disponibilitatea ambasadei Romaniei, a Guvernului Romaniei, pentru sustinere si sprijin in aceasta perioada cand fara indoiala va avea nevoie", a declarat Teodorescu.
Diplomatul a mai afirmat ca se va reintalni cu Tudor Petrov Popa la ambasada Romaniei de la Chisinau. "Suntem pregatiti sa-i acordam intreg sprijinul pentru refacere si toata asistenta necesara in calitatea sa de cetatean roman", a adaugat oficialul.
Grupul Ilascu liber in sfarsit
Eliberarea lui Popa vine la doua zile dupa ce si colegul sau de suferinta, Andrei Ivantoc, a fost pus in libertate. Spre deosebire de Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc a fost batut si umilit de militienii transnistreni.
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-04&id=221677
Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac au fost arestati, judecati si condamnati, in 1992, de regimul separatist de la Tiraspol, fiind acuzati de ''acte de terorism'' in razboiul de pe Nistru.
Rezultate partiale ale scrutinului din Republica Moldova
In Moldova au fost date publicitatii primele rezultate partiale ale scrutinului de ieri. Conform acestora, Partidul Comunistilor a inregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate intr-un scrutin national, dupa 1989, conform BBC Romania.
Dupa centralizarea a 90% din voturile exprimate la alegerea consiliilor raionale si a consiliilor municipale Chisinau si Balti, Partidul Comunistilor a obtinut 35,96 %, ceea ce reprezinta o scadere cu 12 procente fata de 2003.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Externe:
''Eliberarea lui Tudor Petrov dupa ispasirea unei pedepse ilegale are o singura semnificatie: reprezinta o sfidare a Transnistriei si a Moscovei fata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului care a cerut inca din 2004 eliberarea ultimilor detinuti politici din Europa. Sustinand si protejand un stat ilegal Moscova semnaleaza faptul ca in continuare considera sud-estul Europei ca fiind zona sa exclusiva de influenta. Curajul unor Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa sau Alexandru Lesco in fata colosului rus reprezinta un minim gest de demnitate platit cu ani grei de inchisoare''.
Cristina STEFAN  
 Afisari: 529  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de costantin
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-07
 16:23 
Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului  2007-06-04
 16:22 
Cu un pas mai aproape de votul uninominal  2007-06-04
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul absurd (3064 afisari)
 Sotia lui Goga, "Privighetoarea lui Hitler" (2245 afisari)
 Mita la OTV (2219 afisari)
 Cartitele de sub Inter (2060 afisari)
 Rusia il plesneste pe Melescanu (1991 afisari)
 California Dreamin' (nesfarsit) (162 afisari)
 Negocieri, nunti si sfaturi pentru copii (160 afisari)
 Compromis pe schimbarile climaterice (70 afisari)
 Siamezele romance au trecut cu bine de prima operatie (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00783 sec.