Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tariceanu nu demisioneaza, ci vrea sa indeplineasca in continuare programul de guvernare
Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura
-- ULTIMA ORA: In cadrul unei conferinte de presa, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca semnatura presedintelui executiv al PLD, Gheorghe Flutur, aparea de doua ori pe tabelul motiunii de cenzura depuse astazi, in urma unei erori a secretariatului PD. Emil Boc a mai adaugat ca PD are totusi cele 116 semnaturi necesare pentru depunerea motiunii, fiind omisa in varianta de astazi cea a lui Nati Meir. Presedintele PD a mai adaugat ca motiunea va fi redepusa maine, sau cel tarziu luni. Reamintim ca Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor isi anuntase, anterior, decizia de a restitui motiunea pentru ca nu intrunea numarul necesar de semnaturi.
 31 mai, 17:13 
Emil Boc a oferit trei motive pentru care PD a depus aceasta motiune:
1. Premierul Tariceanu trebuie sa isi asume esecul referendumului
2. Este necesara limpezirea apelor secenei politice romanesti si stabilirea partidelor care se afla la putere si a celor care sunt in opozitie
3. Guvernul Tariceanu II este cel mai neperformant guvern din cate a avut Romania.
Motiunea "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece"
Nici n-au apucat sa se stinga bine ecourile discursului sustinut, ieri, in plenul Parlamentului de presedintele Basescu, in care acesta a cerut demisia Guvernului si alegeri anticipate, ca partidul Democrat a si depus, astazi, motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece".
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, astazi, ca intentioneaza sa indeplineasca in continuare programul de guvernare si a pledat in acest sens pentru un "efort national", raspunzand astfel solutiei propuse, ieri, de Basescu.
Intrebat de presa daca va discuta cu reprezentantii partidelor parlamentare despre majoritatea politica, premierul a precizat ca singurul punct de pe agenda consultarilor se refera la data de organizarea a alegerilor pentru Parlamentul European. Pe de alta parte, premierul a confirmat, azi ca se va intalni cu presedintele PSD Mircea Geoana, precizand totodata ca data acestei intrevederi nu a fost inca stabilita. Comentand actuale zbatere de pe scena politica intr-un interviu acordat BBC, cunoscuta disidenta anticomunista, Doina Cornea, isi declara nemultumirea fata de lipsa de simt critic manifestata de intelectuali importanti ai Romaniei fata de unele tendinte de rau augur ale presedintelui Basescu.
Senatorul democrat Radu Berceanu declara, ieri, ca motiunea de cenzura a PD a fost finalizata si ca au fost stranse semnaturile necesare. Senatorul a aratat ca la votul motiunii de cenzura se va putea stii cine este in opozitie sau la "pro-guvernare".
"Depunerea motiunii de cenzura este legata de termenele procedurale din Parlament: ori maine (azi - n.r.), ori luni. Depinde de felul in care credem ca se vor desfasura acele termene din regulamentul celor doua Camere", a anuntat, ieri, Berceanu, informeaza Realitatea Tv.
Intrebat daca s-au strans semnaturile necesare, senatorul PD a aratat o copie a textului motiunii, precizand: "Da, motiunea este asta. Semnaturile exista".
El a refuzat sa spuna ce parlamentari au semnat alaturi de PD si PLD. Berceanu nu a vrut nici sa dea detalii din textul motiunii. Senatorul a aratat ca la votul motiunii de cenzura se va putea stii cine este in opozitie sau la "pro-guvernare".
Liderul PD, Emil Boc, a reluat ideea declarand ca motiunea va clarifica cine este la putere si cine este in opozitie in Romania. Presedintele democrat a sustinut ca premierul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa isi asume esecul de la referendumul privind demiterea presedintelui, in conditiile in care cabinetul sau este sustinut doar de 15-16% din Parlament, adica de membrii PNL.
Victor Ponta, vicepresedinte PSD, a comentat: "Daca dansii vor sa faca o motiune a la Moise, sa desparta apele, sa demita doar ministrii, dar sefii PD de judet sa ramana in functie, nu avem ce vota, e chiar o cacialma".
Tariceanu nu demisioneaza, ci vrea sa indeplineasca in continuare programul de guvernare
Foto: Ioana CARLIG - ZIUA Foto
Intrebat de presa daca va demisiona din functia de prim-ministru, Tariceanu a aratat ca, in calitate de sef al Guvernului, are preocupari legate de indeplinirea programului de guvernare.
"Rezultatele obtinute de doi ani de Romania, fie reusita aderarii la UE, fie rezultatele economice care plaseaza tara in randul celor mai performante state, sunt suportul cel mai bun ca sa fac eforturi in continuare si sa incerc sa indeplinesc tot ceea ce ne-am propus prin programul de guvernare. Romania trebuie sa inteleaga ca este un moment al efortului national si in acest sens Guvernul va cauta sa dea intreg suportul ca romanii sa aiba maine o viata mai buna", a spus Tariceanu.
Reamintim ca presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, in fata Parlamentului, ca, in actualul context, "exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate". El a adaugat ca a constatat, dupa consultarile cu partidele politice, care au avut loc luni la Cotroceni, ca majoritatea formatiunilor politice nu considera alegerile anticipate o solutie acceptabila.
Tariceanu a refuzat totodata sa comenteze discursul din Parlament al presedintelui Traian Basescu, aratand ca nu doreste sa creeze noi conflicte si tensiuni la nivel institutional.
Tariceanu precizeaza ca se va consulta cu partidele parlamentare doar pentru data alegerilor PE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, azi, ca se va consulta cu partidele parlamentare doar pentru stabilirea datei de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European, informeaza Realitatea Tv.
Intrebat de presa daca va discuta cu reprezentantii partidelor parlamentare despre majoritatea politica, premierul a precizat ca singurul punct de pe agenda consultarilor se refera la data de organizarea a alegerilor pentru Parlamentul European.
Tariceanu a anuntat, marti, ca va organiza o consultare comuna cu partidele parlamentare, probabil saptamana viitoare, si nu intrevederi separate cu fiecare partid.
El a aratat atunci ca este necesar ca data de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European sa fie stabilita pe baza unei consultari intre Guvern si partidele parlamentare.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat azi ca se va intalni cu presedintele PSD Mircea Geoana, precizand totodata ca data acestei intrevederi nu a fost inca stabilita.
Doina Cornea: Eu constat ca presedintele Basescu merge din rau in mai rau
Rugata sa comenteze, intr-un interviu pentru BBC, ultima sa aparitie publica, la vremea campaniei electorale pentru referendumul din 19 mai, cand doamna Doina Cornea parea "mai degraba tematoare de pericolul unor derapaje din partea lui Traian Basescu, decat de ceea ce se invoca in contrapartida - oligarhii, mogulii de presa", aceasta raspunde:
"Acest regim ticalosit ma sperie in general, dar a fost prezentat foarte unilateral. Asta mie imi este foarte suspect. Totul se oprea la domnul Dinu Patriciu, de parca ar fi singurul care ar merita, nici nu stiu...Cat e el de cinstit, de necinstit, justitia nu s-a pronuntat. Ori dansul sa fie singurul oligarh in tara aceasta si singurul om necinstit? De ce nu a citat si din cealalta parte oligarhii? Din PD, ca nu imi inchipui ca nu sunt si acolo oameni de afaceri foarte puternici. Eu cred ca domnul presedinte nici nu a inteles bine la inceput acest cuvant. Intradevar, eu ma temeam mai mult de niste manifestari ale domnului presedinte Basescu, pe care de-a lungul timpului, cel putin de un an, un an si jumatate, eu le tot observ si le descriu in presa, le evoc. Pentru ca eu cred ca un presedinte trebuie din cand in cand corectat. Noi l-am creat pe Ceausescu. Cred ca sunteti de acord. L-am creat nu suta la suta, dar l-am creat partial. Intelectualii si oamenii care au tot aplaudat. Si acum suntem pe cale sa-l deservim pe presedintele Basescu, neaducand o critica la felul lui de a guverna si de a fi. Eu constat ca merge din rau in mai rau."
Referitor la discursul lui Basescu de la Sibiu, de sarbatoarea Rusaliilor, si cu precaderea la fraza presedintelui: "Va garantez ca ce s-a intamplat pe 19 mai a demonstrat ca viata mea nu mai este a mea, ci a dvs, si trebuie sa va servesc atat timp cat sunt pe pamant", doamna Cornea declara: "Cuvintele acestea imi provoaca un fel de sila, pentru ca eu le-am auzit rostite si de Ceausescu, si de legionari. Legionarii care foloseau religia, credinta in scopuri politice. Pai asta a facut si domnul Basescu. Eu nu vreau sa-l fac legionar, pentru ca sunt convinsa ca nu exista nici o atitudine a dansului...A fost comunist, a fost pe urma PD-ist si acum e crestin-democrat, cu PD-ul impreuna. Deci nu are tangente, ca ideologie. Dar ca metoda se foloseste si dansul de naivitatea si credinta oamenilor, de Dumnezeu - valoarea suprema a crestinilor - in scopuri demagogice, in scopul de a castiga simpatia electoratului. Ati mai spus ceva ce ma sperie, eu nu stiam in intregime citatul. Se considera alesul lui Dumnezeu. Adica poporul roman si Dumnezeul l-au pus? Asta numai din gura lui Gigi Becali m-as astepta sa aud. Si o sa slujeasca poporul - si asta e echivoc - toata viata, el care este republican? Si ce ma mai nelinisteste foarte tare in privinta caracterului demagogic, acum a descoperit domnul Traian Basescu, aproape la sfarsit de mandat, ca a fost ales ca sa slujeasca poporul roman? Ieri si-a dat seama, la Sibiu, nu?"
Interviul integral poate fi citit si ascultat accesand:
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070530_interviul_zilei.shtml
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Motiunea de cenzura a PD-ului pare a fi sortita esecului intrucat Tariceanu a anuntat ca se va intalni intr-un timp foarte scurt cu liderul PSD, Mircea Geoana.
De altfel, chiar democratii au recunoscut inainte de depunerea motiunii, ca nu au inca numarul total de semnaturi. In acest caz demersul PD e unul singur: acela de a vizualiza mai clar colaborarea politica dintre PSD si PNL.
Solicitarea de transparenta ii apartine presedintelui Basescu, care doreste demonizarea colaborarii dintre liberali si social-democrati si captarea de capital electoral pentru PD".
A.Gh.  
 Afisari: 339  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Doamna Cornea.   de Aladin
Doinea Cornea   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-04
 16:43 
Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara  2007-05-31
 15:35 
Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure  2007-05-31
 15:34 
Palme d' Or, mai important ca Oscarul  2007-05-31
1 comentariu
 15:33 
Next (Capcana viitorului )  2007-05-31
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.