Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presedintele se adreseaza Parlamentului pentru a saptea oara de la preluarea functiei
Basescu la ''trei-doi-doi''
-- ULTIMA ORA: Traian Basescu cere demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate
 30 mai, 16:39 
Traian Basescu (ZIUA foto)
Presedintele Traian Basescu a agitat inca si mai tare apele, declarand, azi, in fata Parlamentului, ca, in actualul context, "exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate". Presedintele Romaniei a spus c� "intr-un stat in care lucrurile decurg normal un rezultat ca cel obtinut la referendumul din 19 mai ar fi atras demisia Guvernului". Mircea Geoana, liderul PSD, a reactionat la discursul presedintelui, calificandu-l drept unul cu accente importante de razbunare si vendeta politica. "Poate ca presedintele doreste ca PD sa intre la guvernare", a concluzionat liderul social-democratilor.
In discursul sau tinut in fata Parlamentului, Basescu a precizat ca a constatat dupa consultarile cu partidele politice, care au avut loc luni la Cotroceni, ca majoritatea formatiunilor politice nu considera alegerile anticipate o solutie acceptabila.
Basescu a mentionat ca intelege ca pentru aceste partide intalnirea cu electoratul este, in acest moment, inoportuna. El a criticat liderii acestor partide pentru faptul ca, desi au inregistrat un esec la referendum, vorbesc despre o reconciliere cu presedintele.
Traian Basescu le-a recomandat acestora sa se reconcilieze in primul rand cu propriul electorat.
Seful statului a mai spus ca, indiferent ce solutie va adopta Parlamentul pentru iesirea din actuala situatie, el va ramane un sustinator al ideii anticipatelor, acestea fiind, in opinia sa, singura modalitate prin care optiunile electoratului sa fie reprezentate corespunzator in Legislativ.
El i-a acuzat pe cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea sa ca decizia lor "a costat bani publici" si a generat deturnarea activitatii institutiilor.
Traian Basescu a afirmat, de asemenea, ca "s-au inlocuit printr-un abuz de putere al Guvernului alegerile pentru Parlamentul European cu referendumul pentru demiterea presedintelui".
Presedintele Traian Basescu a prezentat astazi, de la ora 16.00, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, concluziile consultarilor cu partidele parlamentare. Analistii politici sustineau inaintea discursului ca seful statului va pleda pentru constituirea unei majoritati parlamentare transparente care sa sustina un guvern provizoriu a carui misiune va fi gestionarea guvernarii, dar numai pana la alegerile legislative de anul viitor.
La finalul consultarilor de luni de la Cotroceni, liderii politici s-au declarat de acord cu introducerea votului uninominal, cu adoptarea unei legi a lustratiei si cu ideea revizuirii Constitutiei. Partidele nu au cazut insa de acord in privinta solutiilor pentru stabilitatea politica: PD vrea motiune de cenzura si alegeri anticipate, solutie despre care PSD, prin vocea liderului Mircea Geoana, sustine ca nu mai este de actualitate. La randul lor, conservatorii si UDMR se pronunta cu retinere fata de varianta alegerilor anticipate.
In aceste conditii, Basescu era asteptat sa solicite adoptarea de urgenta a votului uninominal si constituirea Parlamentului in Adunare Constituanta pentru a se trece la modificarea Constitutiei. Totodata, se specula ca presedintele va pleda si in favoarea Legii lustratiei. Potrivit unor surse de la Cotroceni, seful statului ar fi dorit un guvern provizoriu care sa organizeze alegerile legislative de anul viitor si sa stabileasca o data clara pentru alegerile europarlamentare. Totusi, existenta unui guvern provizoriu ar depinde, printre altele, si de sansele de reusita ale motiunii PD impotriva Cabinetului Tariceanu. Depunerea unei motiuni necesita 117 semnaturi in timp ce PD si PLD numara doar 102 parlamentari, cele doua grupuri parlamentare cautand sprijin la independenti si la minoritatile nationale.
Europa de Est abunda in crize politice
Revista germana Der Spiegel noteaza ca, la aproape doua decenii de la caderea comunismului, tarile est-europene inca se mai lupta sa instaureze democratii stabile, referendumul pentru demiterea presedintelui fiind doar cel mai recent capitol din evenimentele care au tulburat politica romaneasca dupa aderarea tarii la UE. Publicatia aminteste ca trei sferturi dintre parlamentari au votat in favoarea inlaturarii lui Basescu din functie, dar presedintele a supravietuit referendumului. Europei de Est ii lipseste o societate civila activa si cultura dialogului, conchide Der Spiegel, care analizeaza si situatia din Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia.
Dupa ora 16:00, ZIUA online va tine la curent cu cele mai noi informatii despre acest subiect. Pentru stiri in timp real puteti descarca gratuit aplicatia Z-NEWS, disponibila la adresa http://www.ziua.ro/z-news.php.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Presedintele a solicitat demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate, fapt care a starnit nedumerirea partidelor care au participat la negocierile de la Cotroceni. PSD astepta un mesaj conciliant si o invitatie constructiva, pe de alta parte PNL si UDMR considera ca presedintele forteaza iarasi limitele Constitutiei, in timp ce PD si PLD aplauda interventia liderului de la Cotroceni. In aceste circumstante, reconcilierea pare un obiectiv tot mai indepartat, iar linistea pe care o invoca majoritatea partidelor nu va fi dobandita prea curand."
A.E.  
 Afisari: 563  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Basescu deja a uitat ce vrea: in loc de vot uninominal vrea anticipate   de AdiM
cine s-a asteptat   de cosor ion
Mmai da-l incolo pe Basescu   de warry
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-04
 16:38 
Surface, calculatorul fara mouse si tastatura  2007-05-30
1 comentariu
 16:22 
Si totusi, Verestoy a fost la sedinta  2007-05-30
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00832 sec.