Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane
 29 mai, 16:00 
Rusia a efectuat un prim test de lansare a unor noi rachete balistice intercontinentale cu focoase multiple, care au capacitatea de a depasi sistemele de aparare antiracheta, a anuntat Ministerul rus al Apararii, citat de agentia Interfax, informeaza BBC. Autoritatile de la Moscova au afirmat ca planurile americane de instalare, in estul Europei, a elementelor unui sistem antiracheta reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei. Tot astazi, presedintele Social Democratilor germani (SPD) a facut apel la reinnoirea angajamentului privind dezarmarea globala si a declarat ca SUA trebuie sa ia in considerare posibilitatea abandonarii proiectului scutului antiracheta din Europa Centrala, relateaza Reuters.
Rusia a testat pentru prima data un nou tip de racheta balistica intercontinentala cu focoase multiple, care poate evita sistemele antiracheta. Rachetele RS-24 pot fi echipate cu pana la zece focoase diferite, a precizat Ministerul rus al Apararii, informeaza BBC.
Statele Unite vor sa instaleze zece interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Cehia, in cadrul proiectului scutului antiracheta. Washingtonul a adus in discutie amenintari provenind din Orientul Mijlociu si mai ales din Iran, pentru a justifica extinderea acestui scut.
Acest sistem "trebuie in primul rand sa serveasca drept aparare fata de o eventuala nebunie din partea a doua state, care poate vor iesi de pe calea pe care o urmeaza acum sau poate nu. Nu avem nicio certitudine", a spus presedintele american, referindu-se la Iran si Coreea de Nord.
George W. Bush se va deplasa in Cehia la 5 iunie si la 8 iunie in Polonia, cu ocazia participarii la summitul G8 din Germania.
Extinderea scutului in tari din fosta sfera de influenta a URSS a provocat nemultumirea Rusiei, care o considera o amenintare pentru securitatea sa.
Mai mult, presedintele polonez Lech Kaczynski a declarat in presa ceha, ieri, ca tara sa exclude o discutie despre scutul antiracheta cu Rusia, care se opune acestui proiect, relateaza AFP.
"Nu vom discuta cu rusii. Este o chestiune intre noi si americani", a spus presedintele. "Convingerea Rusiei ca exista un pericol pentru ea este absolut falsa", a subliniat el.
Social-democratii germani: SUA trebuie sa aiba in vedere o renuntare la scutul antiracheta in Europa
Liderul social-democratilor germani a cerut, azi, un angajament reinnoit pentru dezarmarea globala si a spus ca Statele Unite ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea renuntarii la planul scutului antiracheta in Europa, relateaza Reuters.
Kurt Beck - al carui partid, SPD, este membru al amplei coalitii a cancelarului Angela Merkel - a scris intr-un editorial in International Herald Tribune ca planurile americane de amplasare a elementelor scutului in Polonia si Cehia nu ar contracara o amenintare reala. "Procesul de consultari din NATO si din Consiliul NATO-Rusia trebuie extins", a spus Beck, probabil candidat al SPD pentru functia de cancelar. "Asta inseamna nu numai informarea membrilor acestor organizatii despre planurile cuiva, ci existenta variantei de a se renunta la planuri, daca este necesar", a subliniat politicianul.
"Trebuie sa aiba loc consultari comune privitoare la necesitatea reala a unui astfel de scut antiracheta", a subliniat el in editorialul publicat doar cu o saptamana inainte de summitul G8 din Germania. El a mai scris ca relatiile dintre Rusia si Occident au fost grav afectate de planul scutului antiracheta.
Liderii lumii ar trebui sa reinnoiasca angajamentul privitor la dezarmare, a spus Beck. "Politica dezarmarii trebuie sa redevina urgent un principiu esential in relatiile internationale", a spus Beck.
Beck nu a iesit prea mult in evidenta in domeniul afacerilor externe de cand a devenit liderul SPD in urma cu un an, iar acest editorial este considerat un semn ca incearca sa devina cunoscut, comenteaza NewsIn.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Rusia si Statele Unite au intrat intr-un nou <<Razboi Rece>> varianta actualizata. Modelul stirilor amenintatoare de genul celei cu testarea unei noi rachete balistice intercontinentale capabile sa depaseasca orice scut anti-racheta face parte din retorica anilor '60, din perioada crizei rachetelor din Cuba. Doar ca atuncii sovieticii aveau rachete in coasta americanilor - acum americanii au rachete in coasta rusilor. Se anunta o noua cursa a inarmarilor in care americanii si rusii se vor ameninta reciproc care dintre ei are racheta mai mare."
A.Gh.  
 Afisari: 209  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Retorica aceea, d-le Damian, ne-a umplut nadragii de frica si era-era sa inceapa razboiul :-)   de Spargel
Intrebare   de Catalin Bucuta
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-04
 16:00 
PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale  2007-05-29
2 comentarii
 16:00 
Cultura la romani, investitie nerentabila  2007-05-29
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00790 sec.