Ziua Logo
  Nr. 3946 de luni, 4 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale
 29 mai, 16:00 
Mircea Geoana (foto:Mircea PAUN)
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a somat PD sa se decida daca opteaza pentru alegeri anticipate sau pentru votul uninominal. ''Fie doresc motiunea de cenzura in scopul anticipatelor, ceea ce inseamna ca facem anticipate eventual pe sistemul actual - pe liste, fie doresc sa participe alaturi de fortele care doresc votul uninominal'', a explicat liderul social-democratilor. Insa, in timp ce partidele dezbat de zor si nu par a ajunge la un consens, presa centrala vehiculeaza mai multe nume din PSD pentru functia de premier. Astfel, lupta pentru seful Executivului se da intre Geoana, Ioan Rus si Vasile Puscas, Cristian Diaconescu fiind favorit pentru fotoliul de la Externe, in timp ce Ilie Sarbu are sanse la sefia Serviciului de Informatii Externe. Numele lui Victor Ponta figureaza pentru functia de ministru al Justitiei, iar Vasile Dancu si Liviu Dragnea si-ar disputa portofoliul Internelor.
Mircea Geoana considera ca alegerea viitorilor parlamentari pe sistemul de vot uninominal presupune cel putin 12 luni de pregatire, acest aspect fiind discutat si sustinut si la consultarile de la Cotroceni, de catre presedintele Traian Basescu. ''Cei de la PD sa se hotarasca: fie doresc motiunea de cenzura in scopul anticipatelor, ceea ce inseamna ca facem anticipate eventual pe sistemul actual - pe liste, deci nu schimbam sistemul politic -, fie doresc sa participe alaturi de fortele care doresc votul uninominal - si noi, si cei de la PNL si domniile lor, pentru ca, fara unul dintre noi, nu avem majoritate in Parlament sa trecem o astfel de lege'', considera liderul PSD.
Totodata, social-democratul a declarat ca, in cadrul discutiilor cu celelalte partide politice in vederea identificarii unei formule parlamentare majoritare, PSD va solicita sprijin pentru promovarea unor proiecte sociale. Liderul PSD a evitat sa raspunda daca partidul pe care il conduce isi va asuma sau nu guvernarea, spunand ca discutiile despre ''formula de majoritate, despre cine formeaza Guvernul'' sunt premature in acest moment. Intrebat cand vor incepe aceste negocieri, el a raspuns: "Cat de curand".
Mircea Geoana a mai declarat ca este dezamagit de actiunile Ministerului Economiei si Finantelor si a sustinut ca ar trebui stopate privatizarile in domeniul energiei pana la stabilirea unei strategii in acest sector.
El a mentionat ca pozitia PSD ramane neschimbata: Romania are nevoie de un guvern stabil si eficient.
Voiculescu vrea anticipate
''Partidul Conservator a hotarat sa-i solicite lui Traian Basescu asumarea guvernarii in mod transparent, sa colaboreze cu primul-ministru, sa participe cat mai des la sedintele de guvern, sa fie solidar cu Guvernul, astfel incat sa nu mai dea vina pe nimeni", a declarat liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Acesta a subliniat ca "cea mai corecta solutie politica sunt alegerile anticipate", avand in vedere ca, in prezent, exista o situatie politica ce nu mai permite formarea unei majoritati parlamentare pe termen lung. "Asteptam ca Traian Basescu sa vina in fata Parlamentului cu primul-ministru de mana si sa-l gireze in fata poporului roman, ca dovada ca doreste armonie si colaborare", a adaugat liderul PC. Potrivit lui Voiculescu, PC nu va face parte dintr-un guvern pe care Traian Basescu si-l asuma, dar este obligatoriu ca presedintele sa-si asume Guvernul Romaniei. Totodata, PC doreste revenirea la rezultatele alegerilor din 2004 si, implicit, revenirea la guvernare dar nu va intra intr-un eventual guvern format de PSD.
Voiculescu a afirmat ca PC va decide daca va semna o motiune de cenzura initiata de PD la adresa Guvernului Tariceanu, numai dupa ce va vedea argumentele expuse.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''PSD nu este adeptul alegerilor anticipate avand in vedere ca un asemenea demers in acest moment ar pozitiona partidul undeva la un scor de maxim 20%, ceea ce ar fi catastrofal pentru actuala conducere. Astfel incat Mircea Geoana, impreuna cu echipa sa, doreste sa joace cat mai bine cartea politica, ei avansand ipoteza conform careia motiunea de cenzura ar exclude aplicarea votului uninominal''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 210  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Intai o lege corecta cu uninominale.   de Aladin
Anticipate sau uninominale   de Fox-NewZ
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-04
 16:00 
Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane  2007-05-29
2 comentarii
 16:00 
Cultura la romani, investitie nerentabila  2007-05-29
 Top afisari / comentarii 
 Ministrul mortii (2641 afisari)
 Cum iesi din ce-ai intrat (2209 afisari)
 "Politia politica o comite numai factorul de decizie politica" (2013 afisari)
 Ivantoc a fost batut si inainte de eliberare (1762 afisari)
 Tony Curtis se intoarce (1694 afisari)
 Tudor Petrov Popa, liber dupa 15 ani (529 afisari)
 Cu un pas mai aproape de votul uninominal (91 afisari)
 Motiunea la adresa Guvernului Tariceanu intra luni in dezbaterea Parlamentului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00814 sec.