Ziua Logo
  Nr. 3943 de joi, 31 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Next (Capcana viitorului )
 31 mai, 15:33 
Afisul filmului
Distributia: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel
Montaj: Christian Wagner
Imagine: David Tattersall
Regia: Lee Tamahori
Philip K. Dick a devenit cunoscut in 1963 cand a castigat prestigosul premiu Hugo pentru SF. Avea 35 de ani. Insa nici chiar in cercurile iubitorilor de SF nu era foarte gustat deoarece in cartile lui personajele nu au aura eroica ci doar sunt victimele unei lumi care este invadata de tehnologie. Au mai trebuit sa treaca 19 ani pana cand vreun regizor sa fie interesat de cartile lui. In 1982, Ridley Scott realizeaza "Blade Runner" care va deveni cea mai cunoscuta ecranizare a unei carti de Philip K. Dick si in acelasi timp un film cult SF. De atunci, cartile lui Dick au devenit punctul de pornire pentru productii mai mult sau mai putin reusite in functie de scenaristii si regizorii care au lucrat la proiecte. Ar mai fi de amintit, printre titlurile bune, "Screamers" din 1995 si "Minority Reports" a lui Steven Spielberg. Principala dificultate in realizarea unei pelicule bune dupa o naratiune a scriitorului american nu consta in realizarea unui mediu plin cu gadgeturi si efecte speciale ci in crearea unei atmosfere speciale in care omul se simte alienat intr-o lume tot mai rece. De aceea, reusita tine mai mult de talentul regizoral decat de inginerii de efecte speciale.
"Next" porneste de la povestirea "The Golden Man" scrisa de Philip K. Dick in 1954. Aici, Nicolas Cage interpreteaza rolul lui Cris Johnson, un magician care apare intr-un varieteu din Las Vegas. El s-a nascut cu un dar care ii aduce numai necazuri. Cris Johnson poate sa vada viitorul pe termen scurt, adica ce o sa se intample in urmatoarele 2 minute. Puterea lui de clarviziune il ajuta sa castige la cazinourile din Las Vegas. Joaca pe sume mici sperand sa nu fie remarcat dar FBI-ul nu toaca degeaba banii contribuabililor si il depisteaza. Un iminent atentat cu bomba ii pune in actiune si singura scapare poate sa vina doar de la cineva care vede in viitor. Intre timp, Cris reuseste sa impiedice un criminal sa praduiasca un cazinou si cum ceilalalti nu stiu cum a ajuns pistolul jefuitorul in mana magianului incep sa il vaneze pe personajul nostru. Povestea se complica in momentul in care apare si femeia visurilor lui Cris Johnson. De cand era copil il obseda un chip de femeie pe care o intalneste in aceste momente de cumpana din viata lui. Actrita care interpreteaza acest rol feminin este Jessica Biel, care s-a specializat in ultima vreme pe roluri de iubita a magicienilor si iluzionistilor din diferite epoci.
Din pacate, "Next" foloseste numele lui Philip K. Dick doar ca si un abtibild pe care il ataseaza acestei productii. Povestirea "The Golden Man" este despre un viitor apocaliptic dominat de mutanti. Personajul Cris Johnson are pielea aurie, de unde si titlul, si poate vedea viitorul la fel ca un jucator de sah care poate sa distinga toate posibilitatile unei actiuni prezente. Scenariul a jumulit povestirea pentru a scoate la suprafa o idee fixa, draga americanilor. Oamenii rai vor sa detoneze o bomba atomica asupra cetatenilor americani de buna credinta. Aceste personaje negative vorbesc in film o multitudine de limbi printre care franceza si germana, ceea ce inseamna ca dusmanii sunt peste tot.
Regizorul Lee Tamahori a mai regizat in trecut filme cu buget mare. Poate daca ar fi inzestrat cu clarviziune, asemenea lui Cris Johnson, si ar fi stiut viitorul dinainte nu s-ar mai fi apucat de acest lungmetraj ce esueaza in masa actuala de filme proaste.
Filmografie Lee Tamahori:
Capcana viitorului (2007)
Next
Triplu X - 2 (2005)
XXX 2: The Next Level
Sa nu mori azi (2002)
Die Another Day (James Bond 20)
Reteaua paianjen (2001)
Along Came A Spider
Infruntarea (1997)
The Edge
Mulholland Falls (1996)
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-31
 17:13 
Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura
4 comentarii
 16:43 
Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara
 15:35 
Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure
 15:34 
Palme d' Or, mai important ca Oscarul
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Puterea secreta (6178 afisari)
 PIN: "Adevarul nespus despre UDMR" (3354 afisari)
 Efectele biciului (2504 afisari)
 Cati homosexuali are Rusia? (1986 afisari)
 Joaca de-a Dumnezeu (1977 afisari)
 Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura (339 afisari)
 Palme d' Or, mai important ca Oscarul (97 afisari)
 Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure (83 afisari)
 Next (Capcana viitorului ) (69 afisari)
 Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.