Ziua Logo
  Nr. 3943 de joi, 31 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Mungiu: Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu este o cronica a comunismului
Palme d' Or, mai important ca Oscarul
 31 mai, 15:34 
Cristian MUNGIU (Ioana Carlig, ZIUA foto)
"Multumesc celor care au facut filme inaintea mea si au luat premii inaintea mea, si care au sedimentat increderea in filmul romanesc". Asa a gasit de cuviinta sa inceapa, modest dar mandru de realizarile filmului sau, regizorul Cristian Mungiu, conferinta de presa organizata cu ocazia revenirii echipei castigatoare de la Cannes. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", productia recent recompensata cu trofeul Festivalului Filmului European, vorbeste despre "raspundere" si "decizii", despre "relatiile dintre oamenii care traiesc intr-o epoca", si nu despre "epoca in sine". In opinia lui Cristian Mungiu, cel care a transformat un caz real, despre care a auzit cand avea in jur de 20 de ani, intr-o productie pentru marele ecran, filmul nu este nicidecum o cronica a comunismului, asa cum s-au grabit unele voci sa o catalogheze. Lungmetrajul, produs de Mobra Film si a carui post-productie a fost facuta la Abis Film, companie afiliata Castel Film, va avea premiera romaneasca in deschiderea Festivalului International de Film "Transilvania", maine, 1 iunie, la Cluj. Filmul va fi distribuit in Franta, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, dar si in India, Islanda si toata America de Sud.
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", castigatorul trofeului Palme d'Or al editiei din acest an a Festivalului de la Cannes, este "o poveste despre relatiile dintre oamenii care traiesc intr-o epoca, in nici un caz o cronica a unei epoci", a tinut sa precizeze astazi scenaristul, producatorul si regizorul filmului, Cristian Mungiu. Recent intoarsa din Franta, echipa care a reprezentat meritoriu cinematografia romaneasca la prestigioasa manifestare a filmului european, a fost primita cu aplauze din partea celor prezenti in sala Institutul Francez din Bucuresti, unde a fost organizata o conferinta de presa.
Mungiu a afirmat ca pelicula "vorbeste despre raspundere si decizii", si ca nicaieri in film nu apare numele epocii in cauza, nu apare rostit cuvantul "tovaras", si nici alte elemente care sa faca referire directa la comunism.
Mungiu: Multumiri inaintasilor
"Am capitalizat o simpatie nascuta pentru filmul romanesc", a spus regizorul, care crede ca daca s-ar fi prezentat in 2002 la Cannes cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", sansele sa fie selectionat in competitia oficiala ar fi fost minime.
Mungiu a tinut astfel sa-si arate recunostinta fata de regizorii romani care au luat premii importante inaintea lui, pentru ca s-a permis "o sedimentare a increderii" in filmele romanesti, care a contribuit estential la reusita lui de la Festivalul de la Cannes.
Palm d'Or-ul bate Oscarul
Mungiu a subliniat ca premiile Oscar, desi mult mai mediatizate, nu sunt, in opinia sa, la fel de valoroase din punct de vedere profesional.
"Vine din setul de valori pe care-l avem fiecare in cinematografie (...) E normal ca intr-o tara care vede 95% filme americane, sa existe aceasta conotatie speciala a Oscarului. Pentru noi, care facem filme, Cannes inseamna respect profesional, respect pentru cinema. Respectul pe care l-am simtit acolo, la Cannes, pentru ceea ce am facut nu ni-l poate lua nimeni. Sa stai doua saptamani la festival, sa stai de vorba cu ziaristi, cronicari, si sa citesti ce scriu apoi ...e mai mult decat onorant si incantator. Adevarata confirmare e sa iei Palme dTOr".
Mungiu: Filmul meu n-ar fi aratat altfel daca as fi avut bani mai multi
Intrebat daca bugetul restrans alocat acestui film a reprezentat o piedica majora in calea producerii sale, Mungiu a raspuns: "Filmul meu n-ar fi aratat altfel daca ar fi avut mai multi bani, dar nici nu e normal ca pe termen lung sa facem bugete cu mai putini bani decat e necesar".
Prin aceasta, regizorul s-a referit la necesitatea unor onorarii pentru actori, regizori, scenaristi, producatori, la nivelul pe care il merita si a povestit ca printre compromisurile pe care a trebuit sa le faca in timpul productiei la "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost faptul ca a filmat in Bucuresti, desi actiunea e plasata in Moldova.
"Avem dreptul sa lucram mai confortabil", a punctat Mungiu. El s-a declarat doritor de "un pic mai multa raspundere" in felul in care sunt investiti banii adunati in Fondul cinematografic, fond aflat sub administratia Centrului National al Cinematografiei.
Subiectul, inspirat dintr-o intamplare din tineretea regizorului
Regizorul Mungiu si o parte din distributia filmului (Ioana Carlig, ZIUA foto)
O studenta care ramane insarcinata intr-o periada in care avortul era interzis, este ajutata de o prietena sa intrerupa sarcina nedorita. Intamplarea de la care pleaca subiectul peliculei care a captat atentia criticilor de la Cannes este una reala, pe care Mungiu o cunoaste de cand avea "20 si ceva de ani".
"Sper ca sensul moral va depasi contexul istoric", a mai spus regizorul.
"Am citit scenariul intr-o seara, l-am sunat pe Cristi si i-am spus ca o sa joc in film. Sunt mandra ca acest film s-a putut realiza in Romania si am putut face ceva pentru Romania", a declarat actrita Anamaria Marinca, favorita la premiul de interpretare feminina de la Cannes. Anamaria turneaza in aceasta perioada in Romania o miniserie pentru BBC, intitulata "The Last Enemy", pe paltourile de la Castel Film. Ea este, de altfel, castigatoarea unui premiu BAFTA pentru serialul "Sex Traffic".
"Cand am citit prima parte din scenariu am avut impresia ca o sa fie ceva despre droguri, dar cand am vazut tot scenariul, am fost inspaimantata ca era vorba despre avort. Dar m-am bazat pe Cristi", a povestit Laura Vasiliu.
Mungiu: "Lumea ma acuza in necunostinta de cauza"
Cristian Mungiu a spus ca ar vrea sa aiba mai mult timp sa constientizeze si sa se bucure de succesul filmului. "Lucrurile s-au intamplat mai repede decat am avut ragazul sa le asimilam", a sustinut Mungiu.
Regizorul recompensat la Cannes a declarat ca atmosfera de la festival a fost mult mai placuta decat cea de la intoarcerea in tara, unde a aflat ca a fost acuzat "pana si de plagiat".
Legat de afirmatiile prozatorului Dan Mihu, potrivit carora subiectul productiei "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar fi fost copiat dintr-un proiect de-al sau, Mungiu a precizat ca "fiecare are dreptul sa zica ce vrea" si ca se vorbeste in necunostinta de cauza pentru ca filmul nu a fost inca difuzat. Mungiu a propus ca aceasta discutie sa aiba loc dupa proiectarea filmului.
Cititi mai multe despre aceste acuzatii, accesand: http://www.ziua.net/news.php?id=517&data=2007-05-29
Premiile stranse de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" la Cannes
Pe langa trofeul Palme d'Or, filmul regizat de Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" , a castigat, la Cannes, premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI), dar si cel al Educatiei nationale, distinctie acordata anual unei pelicule pentru contributia pedagogica.
Pentru detalii despre succesul romanesc de la Festivalul European de Film, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/news.php?id=514&data=2007-05-28
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:
"Extraordinara bucurie de care vorbea Cristian Mungiu astazi in conferinta de presa de la institutul Francez nu se va risipi prea curand. Palme D'Or-ul pe care ei l-au adus in Romania confirma sperante si da sperante, in acelasi timp. Dar afirmatia lui Mungiu - "avem dreptul sa lucram mai confortabil" - aduce, din pacate, in discutie problema talentului insuficient sprijinit in Romania. Laudele primite acum, dupa primirea premiului nu tin loc de bani de productie si nici nu inlocuiesc ajutorul pe care regizorul si intreaga echipa ar fi trebuit sa-l primeasca la momentul potrivit".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Abia astept sa ia un roman Oscarul !   de the
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-31
 17:13 
Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura
4 comentarii
 16:43 
Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara
 15:35 
Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure
 15:33 
Next (Capcana viitorului )
 Top afisari / comentarii 
 Puterea secreta (6178 afisari)
 PIN: "Adevarul nespus despre UDMR" (3354 afisari)
 Efectele biciului (2504 afisari)
 Cati homosexuali are Rusia? (1986 afisari)
 Joaca de-a Dumnezeu (1977 afisari)
 Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura (339 afisari)
 Palme d' Or, mai important ca Oscarul (97 afisari)
 Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure (83 afisari)
 Next (Capcana viitorului ) (69 afisari)
 Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01156 sec.