Ziua Logo
  Nr. 3939 de sambata, 26 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu
 25 mai, 15:44 
Mircea Geoana (foto: Lucian CURELARIU)
Presedintele Romaniei a invitat partidele parlamentare la consultari, la inceputul saptamanii viitoare. In timp ce PRM a refuzat din start, PSD, PNL, UDMR si, nesurprinzator, PD, si-au anuntat prezenta la Cotroceni. PC urmeaza sa analizeze propunerea presedintelui si sa stabileasca componenta si mandatul delegatiei. Din echipa social-democratilor va lipsi Ion Iliescu, acesta refuzand sa discute cu Basescu pana cand presedintele nu isi cere scuze in mod public pentru jignirile pe care i le-a adus in perioada campaniei pentru referendumul din 19 mai. Principalele teme de pe agenda consultarilor sunt modificarea Legii electorale pentru introducerea votului uninominal, revizuirea Constitutiei si formarea unei majoritati politice transparente care sa asigure buna guvernare pana la viitoarele alegeri.
''Vom participa si vom contribui la o discutie pe temele care tin exclusiv de atributiunile presedintelui Romaniei, inclusiv cu un material in care vom sintetiza punctul de vedere al PSD pe principalele teme de pe agenda publica si de pe agenda politica a momentului'', a declarat Mircea Geoana, preluat de Rompres. Liderul PSD a afirmat ca o parte dintre temele propuse de catre seful statului nu isi au rostul in acest moment, fiind chestiuni legate de Parlament, de Guvern, cum ar fi prioritatile legislative, sau de partidele parlamentare, adaugand insa ca presedintele are prerogative in ceea ce priveste legile sigurantei nationale, votul uninominal, procedurile legate de revizuirea Constitutiei sau legea lustratiei.
Geoana: Nu cred ca pentru primul-ministru guvernarea este un drept divin
Geoana a mai spus ca social-democratii sunt interesati de introducerea votului uninominal. Intrebat daca acesta ar putea fi introdus de la alegerile europarlamentare din acest an, liderul PSD a raspuns ca se poate da "o tenta de uninominal", adica exista posibilitatea ca la euroalegeri cetatenii sa aleaga ordinea pe listele partidelor.
Mircea Geoana a apreciat, de asemenea, ca degajarea unei majoritati parlamentare este o tema de actualitate si a subliniat ca si primul-ministru ar trebui sa fie interesat sa-si caute un sprijin parlamentar: ''Eu as spera ca si primul-ministru sa recunoasca un lucru evident: ca si domnia sa are obligatia sa-si caute un sprijin parlamentar. Nu cred ca pentru primul-ministru guvernarea este un drept divin, in sensul ca ai primit-o si poti s-o continui netulburat indiferent, daca ai sau nu ai sprijinul Parlamentului''. Liderul social-democrat a precizat ca inca nu a avut o discutie cu premierul Tariceanu pentru formarea unei majoritati parlamentare transparente, dar ca, asa cum a anuntat, PSD va avea discutii pe aceasta tema cu toate partidele parlamentare.
''E un semnal bun ca presedintele, dupa experienta suspendarii si a acestor doi ani si jumatate de mandat foarte agitati, intelege nevoia obligatorie de a discuta cu partidele parlamentare, cu acest infam Parlament'', a conchis liderul PSD.
Ioan Rus ameninta cu motiunea de cenzura
Liderul aripii de la Cluj din PSD, Ioan Rus, vorbeste insa despre iminenta unei motiuni de cenzura in cazul in care Tariceanu nu va da startul negocierilor cu partidul din care face parte si nu exclude o participare la guvernare.
Unii da, altii ba
''PNL este cel mai preocupat de crearea unei majoritati parlamentare stabile (...) La votul uninominal avem proiectul nostru de lege facut cu Pro Democratia, iar pentru alegerile europarlamentare exista un interes deosebit. Deci suntem pe temele noastre, cum sa nu mergem'', a afirmat Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca se va prezenta la consultarile de la Cotroceni unde va sustine organizarea de anticipate, in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European, relateaza RealitateaTV.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca partidul pe care il reprezinta va analiza la nivel conducerii centrale daca accepta invitatia sefului statului, de asemenea va stabili componenta si mandatul delegatiei, in cazul in care va decide sa participe la consultarile de la Cotroceni.
Kelemen Hunor, deputat UDMR, considera: "Eu cred ca nu avem motiv sa nu mergem, este o rela�ie institutionala. Sunt cam multe subiecte propuse, unele sunt mai importante, altele mai putin".
Liderul PRM, C.V. Tudor, a afirmat ca partidul pe care il conduce ramane consecvent in atitutinea pe care o adopta fata de Traian Basescu, aceea de a-l izola pe scena politica si, in consecinta, nu va participa la consultarile de la Palatul Cotroceni.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Presedintele Basescu isi onoreaza promisiunea facuta in timpul campaniei pentru referendum, aceea de a avea consultari cu partidele. Este evident ca scopul intalnirii de luni este de a configura o noua majoritate parlamentara care la acest moment pare dificil de realizat, avand in vedere interesele partizane ale tuturor actorilor politici. Practic, presedintele va trebui sa tina cont de importanta pe care PSD o are in ponderea Parlamentului. Recomandarea Bruxelles-ului pentru PSD, aceea de a nu colabora cu PD, este un obstacol pe care presedintele Basescu va trebui sa-l depaseasca la masa negocierilor''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cum impacam capra cu varza sau stanga cu dreapta   de JMJ
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-26
 15:49 
Ucraina, in prag de razboi civil  2007-05-25
 15:29 
  2007-05-25
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Polemica Antonescu (3029 afisari)
 Suparare la Palat! (2824 afisari)
 Hitler in intimitate (2787 afisari)
 Bodyguarzi platiti regeste (2662 afisari)
 Elogiul neputintei (si al discriminarii) (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00726 sec.