Ziua Logo
  Nr. 3939 de sambata, 26 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa doua zile
Basescu o roaga pe ziarista de la Antena 1 sa-i accepte scuzele
-- ULTIMA ORA: Aproximativ 20 de membri ai Asociatiei Romani Criss au manifestat, azi, in fata Palatului Cotroceni, imbracati cu tricouri pe care scria "Tigan imputit", inarmati cu sapun si sampon. Acestia ii cer presedintelui sa ceara scuze publice comunitatii rome.
 21 mai, 17:06 
Secventa din inregistrarea facuta cu telefonul mobil de Andreea Pana
Presedintele suspendat Traian Basescu "o roaga pe doamna Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata" si regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica provocand un "nemeritat prejudiciu moral" acesteia. De asemenea, formula mentionata, utilizata sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica, nu reprezinta in nici un caz atitudinea presedintelui Basescu fata de comunitatea roma din tara noastra. "Expresia nepotrivita"este: "Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?", sau, mai degraba: "Cat era de agresiva tiganca asta imputita.."?!
Purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, Valeriu Turcan, a remis, astazi, presei, un comunicat pe care il prezentam integral:
"Presedintele Traian Basescu regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, desfasurata in autoturismul pe care il conducea, a devenit publica, provocand un nemeritat prejudiciu moral dnei Andreea Pana, reporter la postul de televiziune Antena 1.
In acest context, presedintele o roaga pe dna Andreea Pana sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata.
Formula mentionata, utilizata sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica, nu reprezinta in nici un caz atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de comunitatea roma din tara noastra, careia ii respecta identitatea si ii apreciaza aportul la viata democratica a societatii romanesti".
In ziua referendumului, Traian Basescu si sotia sa s-au dus la un hypermarket bucurestean, pentru cumparaturi. Presedintele a fost urmarit de presa insa, cum in magazin filmatul este interzis, operatorii au ramas in parcare.
Andreea Pana, reporter al Antenei 1, a intrat in hypermarket si l-a filmat pe Basescu cu telefonul mobil. Acelasi lucru l-au facut si alti cumparatori aflati in preajma presedintelui. Un gest care initial nu l-a iritat pe seful statului. Mai mult, chiar a intrat in dialog cu reporterul. Era foarte calm si relaxat.
La iesirea din magazin insa, deranjat de intrebarile insistente, Basescu i-a smuls telefonul Andreei Pana din mana si l-a bagat in buzunar, fara insa sa-l opreasca. Discutia pe care a avut-o cu sotia despre reporterul Antenei 1 a fost astfel inregistrata.
Telefonul a fost ulterior verificat de SPP-isti, iar discutia care o privea pe Andreea a fost stearsa, dar doar din memoria aparatului, nu si a cardului. Dupa ce aparatul a fost returnat unei echipe a Antena 1, filmul a fost recuperat de pe card de catre specialistii postului de televiziune.
Basescu: "(...) da' trebuia sa i se intample odata..."
Presa a redat discutiile purtate de presedinte cu reporterul si apoi cu sotia sa, dupa cum urmeaza:
Discutie reporter - Traian Basescu
Andreea Pana: M-am gandit la o intrebare inteligenta. Ce procent aveti pentru diseara... pentru maine?
Presedintele Traian Basescu: Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?
La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi... Care va fi rezultatul?"
(In acest moment presedintele Basescu ii smulge telefonul din mana reporterului Antenei 1 si il baga in buzunar, fara sa stie ca aparatul inca inregistreaza - n.r.). La iesirea din hypermarket, discutiile au continuat.
Reporter: "Domnule presedinte, dati-mi telefonul!".
Presedinte: "Nu-ti dau nimic! Luni sa ma cauti la Cotroceni"...
Reporter: "Domnule presedinte, asta e furt!".
Presedinte: "Nu, ti l-am luat doar!"...
Reporter: "Domnule presedinte, pot sa fac plangere la Politie ca presedintele Romaniei mi-a furat telefonul... in public".
Presedinte: "Hai sa te vedem!".
Basescu pleaca si incepe o discutie cu sotia sa, in masina.
Discutie Traian Basescu - Maria Basescu
Maria Basescu: I-l dai?
Traian Basescu: Da.
N.red. - presedintele ii saluta pe ziaristi, apoi continua discutia cu sotia sa in masina.
Traian Basescu: La revedere!... Cat era de agresiva tiganca asta imputita... nu stiu, Maria... da'... trebuia sa i se intample odata...
Maria Basescu: Tot mai sunt si la iesire...
Traian Basescu: Sa fie... uite-i..."
Agentia de Monitorizare a Presei solicita scuzele presedintelui, iar CDCN i-a chemat la audieri pe cei doi
Ieri, Agentia de Monitorizare a Presei a condamnat "gestul incalificabil" al presedintelui Basescu de a "confisca" telefonul mobil al unei jurnaliste si i-a cerut acestuia sa ii prezinte scuze ziaristei respective si sa isi controleze mai bine reactiile in relatia cu presa.
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va trimite citatii presedintelui Traian Basescu si jurnalistei postului Antena 1 careia i-a luat telefonul, pentru a-i audia in legatura cu acest aspect, precum si pentru modul in care i s-a adresat seful statului.
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat cu privire la incidentul de sambata dupa-amiaza, cand Traian Basescu, presedintele Romaniei, a smuls telefonul unei jurnaliste a postului Antena 3, care-l filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul "pasarica". De asemenea, Colegiul Director a fost sesizat si cu privire la aspectele referitoare la considerarea jurnalistei drept "tiganca imputita", se arata intr-un comunicat de azi al CNCD. "Conform procedurii legale, Colegiul Director a stabilit data audierii partilor pentru 23 mai 2007, orele 10:00, urmand sa trimita citatii in cursul zilei de astazi".
"Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a promovat constant un comportament si limbaj nondiscriminatoriu, facand apel catre personalitati si persoane publice pentru promovarea tolerantei si neutilizarea stereotipurilor, in special in anul 2007, declarat de Comisia Europeana ca fiind Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti. Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a condamnat public derapajele de la acest tip de comportament si limbaj", se arata in incheierea comunicatului.
De amintit ca nu e prima data cand presedintele Basescu se adreseaza ziaristilor folosind expresii prea putin elegante. Pentru mai multe detalii privind incidentul din 2006, in urma caruia Traian Basescu l-a numit "gaozar" pe un jurnalist de la "Curentul", accesati: http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-10-07&id=208708
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Scuzele presedintelui Traian Basescu vin suficient de tarziu incat evenimentul sa fie taxat la cu totul alte dimensiuni, atat de mass-media cat si de societatea civila. Smulgerea telefonului jurnalistei de catre presedintele Basescu imbraca si aspectele unei infractiuni, trecand peste grobianismul gestului in sine. Chiar in aceste circumstante, reactia ulterioara a presedintelui a dovedit neprofesionalism. Incidentul s-ar fi putut rezolova cu suficienta eleganta daca, imediat, seful statului i-ar fi trimis ziaristei telefonul, insotit de scuzele sale sincere si, de ce nu, de un buchet de flori. Acum, insa, totul s-a transformat intr-un bulgare de zapada care, finalmente, va lovi puternic in profilul si asa sifonat al presedintelui Basescu. In fond, el a avut comportamentul unui barcagiu si nicidecum al unui comandant de nava."
A.Gh.  
 Afisari: 1553  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Sa vedem, cat poate fi umflat tzantzarul asta mioritic ?   de Europeanul mioritic
am auzit ca nu ar fi tiganca   de dan toader
STIRILE PRO TV S-AU DESCALIFICAT DEFINITIV !   de Daniel O
Pubertate!   de Christof Baiersdorf
BAIA DE MULTIME   de George de Ro
Cohiba   de mirapo
Scuzele transmise de Marinar este o lalaiala tipica personajului! "Mai Pasarica "   de mikele durul
Presedintele "Mai Pasarica " a revenit cu votul a 33% din alegatori probabil de ...   de mikele durul
BAHTO DE LO DELO   de texanu
Aceasta nu este atitudine de sef de stat ci de golan portuar...   de teddy bear
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-26
 16:45 
Efectul referendumului asupra partidelor  2007-05-21
 15:42 
Liberation: Popeye se intoarce, The Times: Basescu vrea un nou rol pentru Macovei  2007-05-21
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Polemica Antonescu (3029 afisari)
 Suparare la Palat! (2824 afisari)
 Hitler in intimitate (2787 afisari)
 Bodyguarzi platiti regeste (2662 afisari)
 Elogiul neputintei (si al discriminarii) (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.