Ziua Logo
  Nr. 3939 de sambata, 26 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Demisii din PSD, liberalii nu dezerteaza, iar PD revine la guvernare doar dupa alegeri
Efectul referendumului asupra partidelor
 21 mai, 16:45 
Ion Stan (ZIUA foto)
Principalele formatiuni politice si-au chemat astazi conducerile la sedinta, in vederea analizei rezultatului scrutinului din 19 mai. Demisii si invinuiri in tabara social-democrata, initiatoarea demersului privind suspendarea lui Traian Basescu. Asumarea, in continuare, a actului guvernarii, si ca urmare, refuzul de a trece in opozitie, in tabara liberala. Acestea ar fi efectele imediate ale referendumului de sambata. Ion Stan si-a anuntat, in aceasta dimineata, demisia din functia de vicepresedintele al PSD, asumandu-si, astfel, esecul demersului de demitere a sefului statului. I-a urmat Vasile Puscas, care a demisionat din functia de vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor. O serie de alti lideri social-democrati, printre care Victor Ponta si Liviu Dragnea, cer sa se ia masuri in vederea sanctionarii responsabililor pentru rezultatul negativ obtinut de PSD. In acest timp, liberalii au respins propunerea exprimata de Ludovic Orban, potrivit careia PNL ar trebui sa treaca in opozitie. "Vom ramane la guvernare si nu se pune problema sa dezertam", a declarat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. "PD revine la guvernare numai dupa alegeri, anticipate sau la termen", a precizat democratul Emil Boc, care a adaugat ca pentru perioada imediat urmatoare, prioritatea PD este reformarea clasei politice. "Trebuie sa cautam un mod de convietuire intre Guvern, Parlament si Presedintie", a sustinut, la randul sau, presedintele UDMR, Marko Bela.
Ion Stan - prima demisie in PSD, pe fondul esecului la referendum
Ion Stan si-a anuntat astazi demisia din functia de vicepresedinte al PSD si de lider al filialei de Dambovita. Motivul - esecul suferit la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. "Avand in vedere esecul organizatiei PSD Dambovita la referendum, consider ca este moral sa-mi asum acest esec", a declarat Ion Stan. Acesta a precizat ca-si va continua activitatea de simplu membru de partid.
Alte pozitii ale membrilor PSD
Victor Ponta, Sorin Oprescu si Liviu Dragnea au adus in discutie, la randul lor, chestiunile privind identificarea si pedepsirea celor vinovati pentru esecul din 19 mai, o dovada in plus ca tensiunea pe tema esecului inregistrat de PSD la referendum a cuprins intreaga formatiune. "Exista o doza de raspundere pe care ne-o vom asuma cu totii in proportiile cuvenite", a sustinut liderul PSD, Mircea Geoana, ca posibil raspuns la cele exprimate de membrii formatiunii pe care o conduce.
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a cerut conducerii partidului sa isi asume raspunderea pentru esec: "Am fost tradati de aliati, in special de PNL, si am fost condusi de generali slabi". El a evitat sa precizeze cine din conducerea PSD se face vinovat de infrangere si s-a limitat sa spuna ca in partid exista oameni capabili sa conduca.
"Raspunderea trebuie asumata! Cu multa demnitate si hotarare. Vorbim de raspundere colectiva, dar nu putem sa mergem la nesfarsit in niste actiuni care nu sunt ale noastre... Cei care le initiaza, sa-si asume raspunderea politica", a precizat, la randul sau, social-democratul Liviu Dragnea.
Dragnea, vicepresedinte al PSD si lider al organizatiei PSD Teleorman, cea care a inregistrat cel mai bun scor in favoarea demiterii lui Traian Basescu, a amenintat ca se va autosuspenda din functia de vicepresedinte al partidului in semn de protest fata de rezultatele slabe obtinute de social-democrati la referendum.
"Eu, maine, o sa ma autosuspend din functia de vicepresedinte si daca intr-o saptamana patru persoane din conducerea partidului nu isi asuma raspunderea pentru aceste doua aventuri in care au tarat partidul, eu intr-o saptamana demisionez", a declarat acesta.
Tariceanu: Nu se pune problema sa dezertam
Tariceanu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
"In 2004, PNL si-a asumat guvernarea, am demonstrat ca ne putem onora angajamentele. Vom ramane la guvernare si nu se pune problema sa dezertam", a afirmat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a declarat la sfarsitul Biroului Politic al partidului de astazi ca propunerea lui Orban a fost respinsa cu o larga majoritate. Conform acestuia, 31 de membri au votat impotriva iesirii de la guvernare, in timp ce "pentru" au fost doar 2 voturi.
In ceea ce priveste o eventuala sanctiune legata de propunerea inaintata de Ludovic Orban, Tariceanu a declarat ca intr-un partid democratic nu se pun in discutie sanctiuni pentru astfel de afirmatii. "Nu mi se pare normal ca discutiile sa se faca prin intermediul media, dar nu vor exista sanctiuni".
Liderul PNL a tinut sa adauge ca votul la referendum a fost strict pe tema demiterii presedintelui, si nu unul bazat pe subiecte adiacente, "asa cum s-a incercat sa se speculeze".
El a anuntat ca Partidul Liberal nu va face alte aliante politice pentru o majoritate, insa in perioada urmatoare liberalii vor incepe discutii pentru a se realiza reunificarea fortelor de centru-dreapta.
"Strategia noastra (in campanie- n.red.) a fost ca Guvernul sa functioneze in continuare, chiar daca presedintele era suspendat. Probabil ca unii se asteptau la o implicare mai puternica a PNL, dar nu cred ca Romania isi permitea sa se confrunte cu o situatie ca cea din Ucraina", a mai spus Tariceanu.
Boc: PD revine la guvernare numai dupa alegeri, anticipate sau la termen
"Este responsablitatea premierului sa-si duca obligatiile asumate la bun sfarsit", a raspuns astazi liderul democrat, Emil Boc, ideii exprimate de liberalul Ludovic Orban, referitor la trecerea PNL in opozitie.
"PD revine la guvernare numai dupa alegeri, anticipate sau la termen", a afirmat Boc, care a adaugat ca, pentru perioada imediat urmatoare, prioritatea PD este reformarea clasei politice, prin: votul uninominal, reducerea numarului parlamentarilor, legea lustratiei si revizuirea Constitutiei.
"Prioritatile pe care le-au stabilit romanii la referendum sunt si prioritatile PD", a adaugat Boc.
Tot astazi, presedintele PD a sustinut ca partidele politice care au cerut suspendarea lui Traian Basescu si-au pierdut legitimitatea electorala. Boc a adus ca exemplu Partidul National Liberal, al carui electorat a votat in proportie de 58% impotriva demiterii presedintelui.
In incheierea luarii sale de pozitie, Boc a acuzat Executivul ca nu a organizat corespunzator referendumul si ca, daca s-ar fi prelungit ora de inchidere a urnelor, ar fi fost inregistrata o prezenta mult mai mare la vot. PD a concluzionat spunand ca "ne-am facut inca o data de rusine cu acest Guvern in strainatate".
Marko Bela: Daca nu vom reusi sa tragem niste invataminte din acest referendum, inseamna ca n-am invatat nimic
"Trebuie sa cautam un mod de convietuire intre Guvern, Parlament si Presedintie", a sustinut, la randul sau, Marko Bela. Presedintele UDMR, a declarat ca trebuie gasita o cale de mijloc pentru ca reformele sa poata fi continuate. "Daca nu vom reusi sa tragem niste invataminte din acest referendum, inseamna ca n-am invatat nimic", a mai spus Marko.
Presedintele UDMR a anuntat ca va demisiona din functia de vicepremier dupa ce vor fi rezolvate problemele de stabilitate politica. Marko Bela spune ca se va retrage din Guvern pentru ca este nevoie sa acorde mai multa atentie problemelor Uniunii Maghiare.
Liderul UDMR s-a aratat de parere ca lipsa interesului manifestat de alegatori in cazul referendumului ar trebui sa ridice semne de intrebare politicienilor. "Aceasta cota de participare demonstreaza ca societatea are alte prioritati si acesta este un semnal de alarma catre toti factorii politici din Romania", a incheiat Marko Bela.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Cum era de asteptat, esecul partidelor in privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu a provocat un adevarat cutremur politic in randul acestora. Momentul bilantului a relevat o coalitie anti-Basescu gata de negocieri pe toate palierele si in toate directiile in dorinta ca actorii principali sa-si pastreze pozitiile de putere. Astfel, PSD inregistreaza doua curente - unul care cere demisia "generalilor" responsabili de esec, iar celalalt, gata sa negocieze pentru o eventuala intrare la guvernare. PNL-ul a luat in discutie solicitatea liderului Luvovic Orban, de trecere in opozitie, insa a decis, cu larga majoritate, sa ramana la guvernare. Seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, pare decis sa unifice fortele de centru-dreapta de pe scena politica. Acelasi deziderat il anunta si PLD, orientat insa pe directia PD-PNG-UPSC (Uniunea Populara Social Crestina -n.red). UDMR-ul ramane fidel sloganului sau de pana acum - "guvernarea, singura noastra solutie" - si a anuntat ca va sta alaturi de PNL, cu conditia, insa, ca liberalii sa-si insuseasca actiunile Uniunii, referitor la anchetarea liderilor minoritari".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-26
 17:06 
Basescu o roaga pe ziarista de la Antena 1 sa-i accepte scuzele  2007-05-21
11 comentarii
 15:42 
Liberation: Popeye se intoarce, The Times: Basescu vrea un nou rol pentru Macovei  2007-05-21
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Polemica Antonescu (3029 afisari)
 Suparare la Palat! (2824 afisari)
 Hitler in intimitate (2787 afisari)
 Bodyguarzi platiti regeste (2662 afisari)
 Elogiul neputintei (si al discriminarii) (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00938 sec.