Ziua Logo
  Nr. 3939 de sambata, 26 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presa internationala despre rezultatul referendumului
Liberation: Popeye se intoarce, The Times: Basescu vrea un nou rol pentru Macovei
 21 mai, 15:42 
foto: Ioana Carlig, ZIUA foto
Presa internationala de astazi continua sa relateze despre evenimentele politice de la Bucuresti si analizeaza posibilele lor efecte. In timp ce unii considera ca Traian Basescu se intoarce la Cotroceni mai puternic in urma referendumului, altii isi concentreaza atentia pe mesajele trimise spre Romania de Uniunea Europeana. The Times sustine ca presedintele vrea un nou rol pentru Monica Macovei si ca vrea sa se foloseasca de sprijinul acordat de populatie pentru a determina Parlamentul sa introduca o noua lege electorala. "Politician cu accente voit populiste, Traian Basescu se doreste a fi un campion al luptei impotriva coruptiei pentru a salva Romania de sub domnia <<oligarhilor>>. Adversarii sai il descriu in schimb drept un personaj insetat de putere, chiar un dictator in fasa", noteaza cotidianul Liberation, intr-un articol intitulat ''Popeye de intoarce''.
Intr-un interviu acordat The Times, Basescu a anuntat ca intentioneaza sa intensifice lupta impotriva coruptiei si sa scuture clasa politica dupa esecul de a-l destitui. Cotidianul britanic sustine ca tensiunile dintre presedinte si Parlament vor continua, in conditiile in care Basescu va incerca sa schimbe legea electorala, o actiune ce ar lipsi Parlamentul de multe dintre privilegiile sale din prezent. Cat timp poate dura aceasta noua cooperare intre un presedinte intarit in autoritate (dar totusi lipsit de putere, constitutional) si un Guvern si Parlament slabite, se intreaba ziaristii de la The Times, in articolul intitulat ''Presedintele-jucator se pregateste de confruntarea finala''.
Popeye se intoarce
Cotidianul Liberation arata ca, fiind supranumit "Marinarul", Traian Basescu este un om politic atipic, chiar intr-o tara ca Romania, care "a vazut multe". "Fost capitan de nava, fost primar al Bucurestilor, a ajuns la carma tarii in 2004 invingandu-l la limita pe Adrian Nastase, prim-ministru intr-un guvern condus de fosti comunisti si afectat de afaceri de coruptie. La cateva luni de la sosirea la putere, Basescu a intrat in conflict cu prim-ministrul liberal Calin Popescu-Tariceanu, fostul sau aliat. I-a reprosat ca nu a organizat alegeri legislative anticipate si l-a acuzat ca este un prieten al <<oligarhilor>> - oameni de afaceri care au dobandit averi indoielnice". In afara de cruciada afisata impotrica coruptiei, ziarul noteaza ca Basescu a inceput si procesul de "decomunizare", condamnand crimele comunismului si autorizand deschiderea arhivelor Securitatii.
Cu toate acestea, Basescu ii irita pe oponentii sai prin ''gura-mare, presedintele simtindu-se ca pestele in apa in situatii de conflict''. "Basescu este in acelasi timp popular si populist", comenteaza, pentru Liberation, Jean Michel de Waele, care adauga: "Ii place puterea politica personala si ia deseori decizii pripite. Din pacate, adversarii sai sunt si ei rupti de societate si nu vezi de unde ar putea sa apara o miscare politica care sa poarte valorile democratiei, ale compromisului, valorile europene".
Articolul din Liberation comenteaza faptul ca presedintele Basescu ar dori ca poporul sa se decida cat mai repede fie pentru o republica parlamentara, fie pentru o republica semiprezidentiala, ca in Franta, cu un presedinte care sa aiba puteri adevarate. "In orice caz, Basescu a aratat ca vrea sa continue dialogul cu romanii: sambata seara el le-a propus sustinatorilor sai sa se intalneasca la fiecare trei luni, in Piata Universitatii, pentru a discuta despre viitorul tarii. Iata un exemplu original de democratie participativa", se arata in finalul articolului.
Semnale de la UE
Financial Times observa ca presedintele Comisei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut politicienilor romani sa continue reformele dupa victoria presedintelui Traian Basescu in referendum. CE si unele state membre UE si-au exprimat preocuparea ca disputele politice interne din Romania au paralizat eforturile de continuare a reformelor, inclusiv combaterea coruptiei.
L'Express aminteste ca la Bruxelles se pregateste pentru sfarsitul lunii iunie un raport extrem de critic la adresa stagnarii reformelor in Romania, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Presa internationala se dovedeste deosebit de atenta la evenimentele politice din Romania, dar si la detalii, predictiile avansate de unele cotidiene fiind deosebit de plauzibile''.
A.E.  
 Afisari: 191  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Aoropo de Macovei: Asi dori sa o vad - Prim - Ministru !!!! Fiindca MERITA !!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Si CE-I RAU ca'l STIMAM si APRECIEM ? CA NOI - majoritatea ROMANILOR din Romania il IUBIM ? CE NU   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-26
 17:06 
Basescu o roaga pe ziarista de la Antena 1 sa-i accepte scuzele  2007-05-21
11 comentarii
 16:45 
Efectul referendumului asupra partidelor  2007-05-21
 Top afisari / comentarii 
 Polemica Antonescu (3029 afisari)
 Suparare la Palat! (2824 afisari)
 Hitler in intimitate (2787 afisari)
 Bodyguarzi platiti regeste (2662 afisari)
 Elogiul neputintei (si al discriminarii) (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00705 sec.