Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presedintele si premierul isi impart institutiile strategice de la Kiev
Ucraina, in prag de razboi civil
 25 mai, 15:49 
Starea de criza de pe scena politica din Ucraina se accentueaza de la o ora la alta. Presedintele Viktor Iuscenko a preluat controlul asupra fortelor speciale, detinute pana acum de Ministerul de Interne. In decretul publicat in cursul zilei pe site-ul presedintiei, si preluat de agentiile internationale de presa, se stipuleaza "retragerea trupelor interne de sub comanda Ministerului de Interne si plasarea lor sub controlul presedintelui". In acest timp, aliatii premierului pro-rus Ianukovici au anuntat ca detin controlul asupra unor cladiri importante din centrul capitalei si ca vor organiza o manifestatie de proportii la Kiev. Decizile anuntate astazi de liderii celor doua tabere politice ucrainene survin conflictului din ziua precedenta, generat de destituirea Procurorului General, Sviatoslav Piskun, si de refuzul acestuia de a accepta inlaturarea din functie.
Victor Iuscenko a anuntat decizia de retragere a trupelor interne de sub comanda Ministerului de Interne si plasarea lor sub controlul presedintelui, dupa ce ieri l-a acuzat pe ministrul de Interne, Vasil Tusko, ca a incalcat legea ordonand fortelor de ordine din subordinea sa sa preia controlul asupra biroului Procurorului General, Sviatoslav Piskun, demis din functie de seful statului. "O ancheta penala pentru abuz de putere a fost initiata impotriva ministrului de Interne", a anuntat Procurorul General interimar, Viktor Semciuk. Tusko a dat "ordine ilegale" mai multor reprezentanti ai ministerului sau de a "patrunde" in cladirea Parchetului General (unde s-au confruntat cu gardienii), a adaugat acesta.
Cu putin timp in urma, mass-media internationale au anuntat ca aliatii premierului Ianukovici au preluat controlul unor cladiri importante din centrul capitalei si au afirmat ca vor organiza o manifestatie de proportii la Kiev.
Demiterea lui Sviatoslav Piskun a provocat reactia dura a coalitiei proguvernamentale, care a denuntat o "lovitura de stat". Atat Piskun, cat si membrii fideli Executivului de la Kiev, au declarat ca decretul prezidential privind demiterea Procurorului General este neconstitutional, pe motiv ca nu a fost votat de Rada Suprema, asa cum prevede Constitutia, actualul legislativ fiind dizolvat, printr-un decret prezidential, in luna aprilie a acestui an.
Membri ai fortelor speciale ale Ministerului de Interne, fidele Guvernului, au fost implicate intr-o ciocnire violenta, in timpul serii de ieri. Ministrul de interne, Vasili Tusko, a dispus ca dispozitive ale politiei sa inconjoare cladirea, pentru a impiedica orice actiune a Serviciului de paza si control al presedintiei. Membrii serviciului loial presedintelui Iuscenko au fost arestati, conform Rompres.
Sedinte extraordinare tarziu in noapte
In cursul noptii trecute, premierul Ianukovici a convocat membrii Executivului de la Kiev intr-o sedinta extraordinara, pentru a examina situatia creata. Viktor Ianukovici a calificat drept "ilegala" decizia de demitere a procurorului-general al tarii: "Suntem constienti de actiunile iresponsabile si ilegale ale birocratilor din anturajul prezidential. De ce garantul Constitutiei aplica legea pentru unii oameni si indeamna la nesupunere cand este vorba de altii?".
Mai mult, acesta a tinut sa sublnieze ca nu va permite instalarea anarhiei in Ucraina. "Guvernul nu va permite instalarea anarhiei sau a razboiului civil in Ucraina. Tara noastra va fi stabila si prospera", a afirmat Ianukovici.
In paralel, presedintele Viktor Iuscenko i-a convocat pe ministrii si conducatorii structurilor de forta si ai serviciilor speciale. La randul sau, presedintia ucraineana si partidele fidele acesteia au acuzat Partidul Regiunilor, condus de Viktor Ianukovici, si coalitia guvernamentala de tentativa de lovitura de stat. Ministrul Apararii, Anatoli Gritenko, a declarat, in cursul serii de ieri, ca este dispus sa implice armata in rezolvarea crizei politice daca va exista o asemenea solicitare din partea sefului statului. Dupa discutiile cu liderii structurilor de forta, Iuscenko a decis insa sa nu implice armata in rezolvarea conflictului, titreaza presa de la Moscova.
Presedintele Viktor Iuscenko si-a anulat vizita in Cehia, unde urma sa participe astazi la summitul sefilor de stat din cele 15 tari din Europa Centrala.
Cititi mai multe in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Evenimentele care se succed extrem de rapid pe scena politica de la Kiev confirma faptul ca actuala criza, dintre presedintele Iuscenko si adversarul sau mai vechi, premierul Ianucovici, si tot acest razboi al nervilor ce se duce intre taberele celor doi protagonisti risca sa arunce tara in haos. Si nici una dintre tabere nu pare dispusa sa faca unele concesii, astfel incat tensiunile politice din ultima vreme sa fie aplanate".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-25
 15:44 
PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu
1 comentariu
 15:29 

1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01030 sec.