Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari
 24 mai, 16:08 
Laura Codruta Kovesi (foto: Lucian CURELARIU)
Consiliul Superior la Magistraturii (CSM) a decis, cu unanimitate de voturi, ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) nu pot fi audiati de comisii parlamentare. Procurorii pot participa totusi in calitate de invitati. Plenul CSM a avizat negativ si propunerea de suspendare a aplicarii Ordonantei 131, care permitea, in varianta Monicai Macovei, accesarea postei electronice, supravegherea conturilor bancare si interceptarile telefonice direct de catre procurori, fara mandat de la judecator.
In conformitate cu prevederile constitutionale, CSM a hotarat ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte, in calitate de martori, la comisiile parlamentare pentru a da explicatii cu privire la dosare solutionate sau in curs de solutionare intrucat fac parte din Autoritatea judecatoreasca. Decizia a fost luata dupa refuzul procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, de a permite procurorilor sa fie audiati de comisiile parlamentare, asa cum a cerut presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Kovesi a declarat, in cadrul sedintei, ca Ministerul Public este atras intr-un razboi care nu ii apartine: ''Nu cred ca exista un conflict intre noi si Camera, dar cineva incearca sa porneasca un razboi. (...) Statutul independent al procurorilor a inceput sa deranjeze. Nu vreau sa cred ca in Romania cine respecta legea este si prost''.
Bogdan Olteanu, a declarat ca a luat act de decizia CSM. ''Voi transmite aceasta decizie Comisiei parlamentare de ancheta cu privire la interceptarea comunicatiilor, condusa de senatorul PSD Cristian Diaconescu'', a declarat liberalul, adaugand ca aceasta decizie nu inseamna ca procurorii nu pot veni la audieri daca aceasta este vointa lor.
Ordonanta 131 ramane
Codrut Olaru, seful DIICOT, a sustinut ca este esential sa fie mentinute in vigoare dispozitiile Ordonantei 131, aducand in acest sens doua argumente, unul vizand planul organizatoric al DIICOT, iar altul competenta materiala si teritoriala a directiei. In urma discutiilor, CSM a acceptat, cu majoritate de voturi, sa emita avizul negativ in privinta suspendarii actului normativ.
Dezbaterile din plenul CSM au ridicat si problema salarizarii procurorilor care intra in sedintele de judecata, dar si majorarea numarului anchetatorilor.
Pe de alta parte, procurorul Liviu Dascalescu, membru CSM, a sustinut ca ''ar trebui rupta pisica'', deoarece Romania este singura tara cu trei Parchete, explicand ca solutia ca Ministerul Public sa coordoneze direct DNA si DIICOT este cea mai dorita de procurorii din tara. Potrivit lui Dascalescu, competentele de cercetare ale infractiunilor ale celor doua directii putand fi preluate fara probleme de parchetele de curti de apel si de parchetele de tribunal.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-20&id=216221
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-13&id=214127
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
''Comisia parlamentara de ancheta privind interceptarile comunicatiilor nu va putea sa-i audieze pe procurori, deoarece CSM a hotarat ca acestia fac parte din autoritatea judecatoreasca. Decizia CSM a survenit in urma solicitarii Comisiei, care ceruse audierea unor procurori pentru a aduce clarificari in privinta interceptarilor comunicatiilor''.
A.E.  
 Afisari: 160  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-25
 16:07 
Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor  2007-05-24
1 comentariu
 16:07 
Brancusi expus la Moscova  2007-05-24
 15:56 
Sunshine  2007-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00678 sec.