Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Si fostul presedinte al CNA, Serban Madgearu, a suferit un infarct
A murit Ralu Filip
 23 mai, 15:35 
Ralu Filip (ZIUA foto)
Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a incetat din viata in aceasta noapte, in urma unui infarct. Membrii CNA regreta moartea ''ziaristului, care are marele merit de a fi creat o institutie si o legislatie de nivel european in domeniul audiovizualului romanesc''. Colegii sustin ca Ralu Filip muncise mult in ultimele saptamani, ''institutia reusind inca o data, ca in atatea alte situatii dificile si tensionate, sa mentina echilibrul si impartialitatea in reflectarea campaniei pentru referendum. Nu avusese timp de odihna, de sanatate''. Funeraliile se vor desfasura vineri, la Cimitirul Giulesti din Capitala. Prerogativele de presedinte al CNA au fost preluate de vicepresedintele Attila Gasparik pana in momentul in care Parlamentul va numi un nou presedinte. Sedintele CNA urmeaza sa fie suspendate pana dupa inmormantarea lui Ralu Filip.
In varsta de 47 de ani, Ralu Filip s-a prezentat in jurul orei 23.35 la Institutul ''Matei Bals'', acuzand dureri abdominale si varsaturi. Potrivit directorului institutului, Adrian Streinu-Cercel, simptomele au aparut cu o ora inaintea prezentarii la spital, decesul declarandu-se in jurul orei 00.50, ca urmare a unui infarct miocardic.
Nascut la 30 august 1959, Ralu Filip era licentiat al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, promotia 1984. Intre 1980 si 1984, din cauza opiniilor sale critice la adresa regimului comunist, a intrat in vizorul Securitatii care i-a intocmit dosar de urmarire sub numele ''Firul'', primit ulterior de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Intre 1984 - 1990, Ralu Filip activeaza ca avocat la Baroul Urziceni, apoi la Baroul Bucuresti (1990 - 1991). In 1991, paraseste Baroul din cauza incompatibilitatii dintre profesia de avocat si cea de jurnalist.
Din octombrie 1990 imbratiseaza cariera jurnalistica, iar pana in 2000 este sef de sectie, redactor-sef adjunct, senior editor, editorialist la ''Curierul national''. Intre 2000 - 2002, este realizatorul emisiunii ''Scurt pe doi'' (TVR 1).
In 1998, devine membru fondator si director al Casa NATO din Romania, organizatiei non-guvernamentala ce promoveaza rolul central jucat de comunitatea euro-atlantica in contextul mondial actual. In 2005 a declarat presei ca se gandeste sa intre in competitia electorala pentru primaria Capitalei, ca independent. "De pe tusa nu mai poti rezolva nimic in Romania. Trebuie sa intru in teren'' spunea el, atunci. Era casatorit si avea doi copii.
Legislatie de nivel european in domeniul audiovizualului romanesc
''A fost un om destinat profesiilor liberale. Nu s-a lasat incatusat de comunism. Inainte de 1989 a fost hartuit de Securitate, a avut dosar de urmarire, conform adeverintei de la CNSAS, a vorbit cu discretie despre acest episod si doar pentru a se apara. Echilibrat, onest, ferm, neinregimentat politic, devotat reinnoirii democratice a Romaniei si-a folosit intreaga energie in slujba unor proiecte pentru care a luptat fara odihna. Atasamentul pentru un astfel de proiect institutional l-a determinat sa abandoneze jurnalismul pentru a deveni, in decembrie 2002, presedintele CNA In aceasta calitate a reusit sa reformeze institutia'', se arata intr-un comunicat al CNA.
Colegii regreta moartea acestui om ''pasionat, inteligent, demn si responsabil, respectat de prieteni si neprieteni, artizan al unor relatii umane calde si eficiente. Ralu Filip are marele merit de a fi creat o institutie si o legislatie de nivel european in domeniul audiovizualului romanesc'', se mai arata in document.
Si fostul presedinte al CNA a suferit un infarct
In 2001, fostul presedinte al Consiliului, Serban Madgearu, a suferit un infarct si a fost internat la Spitalul Universitar din Bucuresti, chiar in ziua in care trebuia sa participe la o intalnire cu membrii Comisiilor parlamentare de cultura, culte, arta si mass-media, pentru clarificarea unor intrebari referitoare la raportul CNA pe anul 2000. La acea vreme, Rasvan Popescu, membru CNA, considera ca "infarctul este urmarea unor presiuni care s-au facut si se fac in continuare asupra CNA de catre cei care nu admit ca nu au controlul asupra unui organism independent de reglementare".
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:
''Dincolo de marea pierdere care va fi resimtita in domeniul audiovizualului mult timp de-acum inainte, ramane gustul amar ca a murit un om aflat la o varsta la care altii fac inca planuri de viata, iar tineretea isi traieste a doua poveste''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 149  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-25
 17:28 
"Padurea spanzuratilor", dupa 40 de ani, din nou la Cannes  2007-05-23
1 comentariu
 17:27 
PSD-ul incepe negocierile, PD-ul vrea anticipate, liberalii sunt in sedinta  2007-05-23
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00731 sec.