Ziua Logo
  Nr. 3938 de vineri, 25 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Putin: Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, mai putin cele acute
Summitul Rusia - UE, cronica unui esec anuntat
 18 mai, 16:09 
M.Barosso, A.Merkel si V.Putin (foto: EPA)
Participantii la reuniunea UE-Rusia au ajuns la un acord in aproape toate problemele, cu exceptia celor economice cu anumite tari, a declarat in urma cu scurt timp, presedintele rus Vladimir Putin, in cadrul unei conferinte de presa care a marcat incheierea Summitului de la Samara. "Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, cu exceptia celor acute, care necesita cercetari si munca suplimentara. /.../ Sunt intelegeri multe si diverse, care vor fi, fara indoiala, in folosul tuturor cetatenilor Uniunii Europene si Rusiei", a adaugat liderul de la Moscova, citat de agentiile ruse de stiri. Reuniunea la care au participat, printre altii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, si cancelarul german, Angela Merkel, a avut pe agenda de lucru subiecte delicate, legat de amplasarea scutului american anti-racheta in Europa de Est sau statutul provinciei Kosovo, si s-a desfasurat pe fondul disensiunilor create de relatiile diplomatice dintre Moscova, pe de o parte, si Varsovia si Talin, pe de alta parte - boicotul impus de Rusia asupra produselor din carne de provenienta poloneza si reactiile dure ale Kremlinului in fata deciziei Estoniei de a inlatura Statuia Eroului Sovietic au adaugat tensiune reuniunii.
Putin: Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, cu exceptia celor acute
"Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, cu exceptia celor acute, care necesita cercetari si munca suplimentara. Si, de regula, acestea sunt probleme din sfera egoismului economic al unei sau altei tari europene", a afirmat presedintele rus Vladimir Putin, care a tinut sa nege, astfel, informatiile potrivit carora partile nu s-au pus de acord asupra nici unei probleme.
"Am convenit asupra cooperarii in domeniul vamal, in sfera luptei impotriva infractionalitatii si a drogurilor. /.../ Sunt intelegeri multe si diverse, care vor fi, fara indoiala, in folosul tuturor cetatenilor Uniunii Europene si Rusiei", a mai spus Putin.
Letonia si Estonia acuzate ca incalca drepturile cetatenilor rusi
La inceputul lucrarilor conferintei, liderul moscovit a lansat o serie de acuze la adresa celor doua state, pe care le-a invinuit de a fi incalcat in mod "inacceptabil" drepturile cetatenilor rusi. "Consideram ca (aceste incalcari-n.red.) sunt inacceptabile si lipsite de demnitate pentru Europa", a declarat presedintele rus, in contextul in care, in opinia sa, "Rusia, unde traiesc de secole numeroase nationalitati si culturi, are o contributie enorma la valorile democratice europene".
Afirmatiile lui Putin au fost combatute rapid de presedinte Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent la summit. Acesta si-a exprimat solidaritatea cu statele membre ale Uniunii care, in prezent, au relatii dificile cu Rusia.
Violente la Moscova
Autoritatile din Rusia au impiedicat astazi zeci de opozanti ai regimului de la Kremlin sa sa se deplaseze la Samara. Masura a fost luata desi marsurile de protest au fost aprobate de guvern inca de saptamana trecuta, in urma unei cereri inaintate de mai multe organizatii non-guvernamentale de la Moscova.
Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "preocupata" de faptul ca protestatarilor li s-ar fi refuzat dreptul de a manifesta fata de temele summitului UE-Rusia.
Discutii cu emotii
Liderii rusi si europeni s-au asezat la masa discutiilor la Samara, in sudul Rusiei, in cadrul unei reuniuni ce a avut pe agenda teme de discutii sensibile din punct de vedere diplomatic. Dintre acestea amintim problema amplasarii scutului american anti-racheta in tari ale Europei de Est sau statutul provinciei Kosovo, a carei independenta a fost refuzata vehement de autoritatile ruse.
Boicotul impus de Rusia asupra produselor din carne de provenienta poloneza a blocat, in cursul anului trecut, negocierile privind un nou acord de parteneriat Uniunea Europeana - Rusia. Polemica starnita in Estonia, dupa mutarea monumentului sovietic din centrul capitalei Talin, la care s-a adaugat reactia dura a Moscovei in fata acestei decizii, au adaugat tensiune in relatia dintre cele doua state.
De altfel, atat oficialii estonieni cat si cei polonezi au cerut anularea summit-ului. Guvernul de la Varsovia si-a reiterat azi refuzul de a relua relatiile bilaterale cu Rusia la nivel inalt, pana cand partea rusa nu va renunta la embargoul asupra importurilor poloneze. Ministerul polonez de Externe a facut acest anunt dupa ce seful diplomatiei de la Varsovia, Anna Fotyga, a refuzat invitatia omologului sau rus, Serghei Lavrov, de a veni la Moscova intr-o vizita de lucru, conform RealitateaTV.
Germania, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a cerut insistent, insa, ca reuniunea sa aiba loc, folosind ca argument importanta economica si politica in mentinerea legaturilor acestui for cu Rusia.
Summitul de la Samara s-a deschis, aseara, cu un dineu informal la care au participat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin si cancelarul german, Angela Merkel.
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Anne-Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
"E vorba de o intalnire strict formala, fara rezultate concrete, dar care s-a lasat cu declaratii intepatoare de ambele parti, semn ca relatia UE-Rusia schiopateaza inca"
C.S.  
 Afisari: 111  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-25
 17:01 
Romania, in prag de referendum  2007-05-18
3 comentarii
 15:43 
Start in raliul Bucharest Challenge 2007  2007-05-18
 Top afisari / comentarii 
 Vipera neagra (5303 afisari)
 Creaturi din abis (3749 afisari)
 Dansul lasciv al divelor (2373 afisari)
 Capcana pentru PSD (2194 afisari)
 Rusii au "sabie" pentru "scutul" american (2024 afisari)
 Ucraina, in prag de razboi civil (455 afisari)
 PSD merge la Cotroceni dar negociaza majoritatea cu Tariceanu (96 afisari)
 Un dansator celebru la Bucuresti: Jérôme Bel (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00831 sec.