Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Acord politic PSD-PNL-PD pentru votul uninominal
PSD-ul incepe negocierile, PD-ul vrea anticipate, liberalii sunt in sedinta
-- ULTIMA ORA: Dupa dezbateri prelungite ale Delegatiei Permanente a PNL, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca aceasta sprijina atat ramanerea la guvernare a PNL, cat si initierea unui demers de coagulare a fortelor autentice de centru dreapta. "Din 102 membri prezenti, doar 4 au votat pentru iesirea de la guvernare si a existat o abtinere. S-a votat pentru ramanerea la guvernare a PNL, pentru continuarea programului de guvernare, care poate transforma Romania intr-o tara prospera", a declarat Tariceanu, informeaza Realitatea Tv. "In momentul in care PNL constata ca nu isi poate duce la indeplinire angajamentul fata de electorat, atunci va iesi de la guvernare", a mai adaugat premierul.
 23 mai, 17:27 
Mircea Geoana (Foto: Rompres)
Fierberea continua pe scena politica. Liderii PSD sustin ca vor incepe, saptamana viitoare, negocieri cu celelalte partide pentru gasirea unei majoritati in Parlament.
La sedinta de astazi a partidului, si-a facut aparitia si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, care a avut o discutie cu Mircea Geoana. Democratii, prin vocea lui Emil Boc, continua sa sustina ca singura modalitate de depasire a crizei politice ramane cea a anticipatelor. Probabil ca le sufla in panze si scorurile pe care PD le are acum in sondajele de opinie. Liberalii s-au adunat si ei astazi la Palatul Parlamentului pentru a-si definitiva o strategie. Liderul PNL Crin Antonescu a declarat pentru Europa FM ca va propune colegilor sai ca Guvernul sa-si asume raspunderea fie pe Legea lustratiei, fie pe cea a votului uninominal sau a sigurantei nationale, pentru a vedea sustinerea pe care o are. Intre timp, PD, PSD si PNL au cazut de acord asupra votului uninominal, iar Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, spera sa ii poata impaca, duminica, de Rusalii, in Catedrala din Sibiu, pe Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana. Pana in prezent, cei trei nu au raspuns invitatiei acestuia.
PSD: Negocierile vor dura cateva saptamani
Social-democratii estimeaza ca negocierile cu partidele vor dura cateva saptamani. Mandatati sa poarta tratative vor fi toti liderii partidului, inclusiv liderii grupurilor parlamentare ale PSD.
Liderul partidului, Mircea Geoana, a declarat, la inceputul discutiilor, ca unul dintre subiectele abordate este accelerarea activitatii departamentelor partidului, in vederea definitivarii ofertei electorale si a programului alternativ de guvernare al partidului.
PSD va incepe saptamana viitoare negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru gasirea unei majoritati in Parlament. Precizarea a fost facuta de secretarul general al PSD, Titus Corlatean, astazi, la finalul unei sedinte restranse cu o parte dintre vicepresedintii partidului.
Potrivit lui Corlatean, Mircea Geoana urmeaza intre timp sa stabileasca o agenda de intalniri cu reprezentantii formatiunilor parlamentare si componenta echipelor care vor negocia din partea PSD. Titus Corlatean a tinut sa precizeze ca, la sedinta de astazi, ca nu s-a discutat despre posibilele variante de formare a unei majoritati parlamentare.
Cat despre biletelul atribuit lui Viorel Hrebenciuc in care se vorbea de variante de guvernare, Corlatean a declarat ca Viorel Hrebenciuc are obiceiul sa se joace, informeaza Realitatea Tv.
Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a sosit, azi dimineata, la sediul central al PSD, dupa o ora de la inceputul sedintei informale. Robin Barnett nu a oferit detalii despre scopul vizitei sale, insa a intrat in cabinetul lui Mircea Geoana.
Secretarul general al PSD Titus Corlatean a declarat ca vizita ambasadorului Marii Britanii la sediul PSD a fost una "de curtoazie, normala, in linia contactelor periodice" ale conducerii social-democrate cu reprezentanti ai ambasadelor tarilor membre NATO si UE.
PSD va negocia formarea unei majoritati politice
PSD a decis sa inceapa discutiile cu toate formatiunile parlamentare pentru formarea unei majoritati politice - a hotarat conducerea PSD ieri, la capatul a sase ore de discutii in cadrul Comitetului Executiv National al partidului. Presedintele Mircea Geoana a explicat ca discutiile cu partidele parlamentare au scopul de a stabili de ce sprijiin parlamentar se bucura in prezent Executivul.
Ioan Rus, vicepresedinte PSD, a precizat, la randul sau: "Discutia legata de eventuala guvernare se refera exclusiv la varianta in care actualul Guvern nu-si gaseste sprijin parlamentar majoritar si cade si se refac rezultatele alegerilor din 2004. Si atunci vom lua o decizie, ne ducem spre anticipate sau poate ni se solicita noua sa formam Guvernul", informeaza Realitatea Tv.
Reamintim ca Ioan Rus a intervenit in direct, luni, intr-o editie speciala a emisiunii "100%", pentru a dezminti zvonurile conform carora PSD, prin grupul de la Cluj, ar negocia cu PD-ul intrarea la guvernare prin formarea unui guvern de uniune nationala.
Intrebat de Robert Turcescu daca exista o negociere a PSD, mai exact a grupului de la Cluj, cu PD, Ioan Rus a negat aceste informatii: "Noi am discutat asupra posibilitatii de a dialoga cu toate partidele. Nu exista o decizie asupra unui partid sau altul. Nu am o legatura speciala cu domnul Boc. Am discutat de trei ori anul acesta cu domnul Emil Boc, pe cu totul alte probleme. Aceste informatii sunt o mare confabulatie".
Tariceanu: Parlamentul e oricand liber sa adopte un vot de neincredere fata de Guvern, daca doreste
Calin Popescu TARICEANU (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Premierul Tariceanu a repetat astazi ca intentioneaza sa duca pana la capat programul politic pe baza caruia i-a fost incredintat mandatul de prim-ministru si functioneaza Guvernul, aratand totodata ca Parlamentul, daca doreste, este oricand liber sa adopte un vot de neincredere fata de Executiv.
El a raspuns astfel, azi, la o intrebare a presei privind declaratia liderului PSD, Mircea Geoana, conform careia premierul Tariceanu ar conduce un Guvern practic suspendat.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, la finalul Comitetului Executiv National, ca, in acest moment, premierul Calin Popescu Tariceanu este practic suspendat, intrucat nu are o sustinere parlamentara explicita.
Geoana a afirmat ca echipa de conducere a partidului a fost mandatata sa poarte negocieri politice cu toate formatiunile parlamentare pentru identificarea unei majoritati parlamentare intrucat, la acest moment, Guvernul Tariceanu nu are o relatie structurata si transparenta de sustinere parlamentara.
"Astazi avem un guvern minoritar care nu are o intelegere transparenta si explicita cu Parlamentul pentru a fi sustinut", a spus el. Liderul PSD a explicat ca votul dat de social-democrati in sprijinul Guvernului PNL-UDMR a fost motivat de faptul ca in acel timp era in derulare procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu si a considerat, atunci, ca nu este cazul ca lase tara "fara guvern intr-o situatie complicata".
Invitati sa se impace, n-au raspuns
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a declarat, luni, Agentiei Rompres, ca spera ca sa ii poata impaca, duminica, de Rusalii, in catedrala din Sibiu, pe Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana.
"I-am invitat pe toti, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si pe domnul Mircea Geoana, de Rusalii, pentru a inaugura pictura restaurata din Catedrala Mitropolitana. Au promis ca vin. Noi ii asteptam sa ii binecuvantam sa se impace, sa fie pace si liniste", a declarat mitropolitul Ardealului.
Presedintele Traian Basescu a promis, la ultima vizita in Sibiu, de Pasti, ca va reveni de Rusalii. Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat la Sibiu, in timpul campaniei pentru referendum, ca nu este deranjat ca se va intalni pe 27 mai, de Rusalii, cu Traian Basescu. Pana la aceasta ora, cei trei nu au raspuns invitatiei.
Acord politic pe uninominal
PSD, PD si PNL au convenit, ieri, in urma unei intalniri cu presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), la care a participat si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Mihai Voicu, asupra unei formule de Cod electoral apropiata celei propuse de Asociatie, dar bazata si pe opiniile celor trei partide, informeaza Realitatea Tv.
Discutiile de ieri au pornit de la negocierile din urma cu aproximativ doua luni, pe acelasi subiect. "Ultimele detalii tehnice urmeaza sa fie discutate pe parcursul saptamanii viitoare, iar proiectul de lege va fi depus in Parlament cel tarziu la inceputul lunii iunie, urmand a fi asumat politic de liderii celor trei partide", precizeaza APD intr-un comunicat.
Tot azi, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca daca pana la sfarsitul lunii iunie nu va fi adoptata in Parlament legea privind introducerea votului uninominal Guvernul va trebui sa isi asume raspunderea pentru a se demarca clar si explicit cine doreste si cine nu acest tip de vot.
In replica, premierul Tariceanu a afirmat: Codul electoral va fi dezbatut in Parlament, si nu promovat prin asumarea raspunderii.
Potrivit vicepresedintelui PSD Victor Ponta, decizia politica e aproape luata, iar proiectul care va fi semnat de cele trei partide, include prevederi ale proiectului elaborat de Asociatia Pro Democratia cu observatii ale celor trei partide.
Proiectul Asociatiei se bazeaza pe introducerea votului uninominal mixt, adica imbina sistemul majoritar, conform caruia votezi o persoana si nu o lista de partid, cu cel proportional, care se aplica acum in Romania. Proiectul conceput de Asociatia Pro Democratia si asumat de PNL se afla deja la Comsia parlamentara pentru elaborarea unui Cod Electoral. Tot acolo au fost insa depuse si alte propuneri ale PSD si PC. Pana acum insa, clasa politica nu a reusit sa cada de acord asupra unei variante comune de Cod Electoral.
PSD va propune vot uninominal si la europarlamentare, PNL nu e de acord
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat, azi, ca Biroul Permanent National al formatiunii va propune ca votul uninominal sa fie introdus inca de la alegerile europarlamentare din aceasta toamna.
Corlatean a declarat, dupa o intalnire a conducerii PSD, in formula restransa, cu unii dintre vicepresedintii partidului, ca Biroul Permanent National va propune, lunea viitoare, ca la alegerile europarlamentare sa fie introdus votul uninominal.
Corlatean a mai spus ca, in cadrul negocierilor cu alte partide, urmeaza sa se stabileasca daca alegerile europarlamentare sa se organizeze cu vot uninominal pe circumscriptii la nivel judetean sau la nivel regional.
Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, azi, intr-o conferinta de presa, ca votul uninominal ar putea fi adoptat in prima luna a sesiunii parlamentare de toamna, mentionand, totodata, ca acest sistem de vot nu poate fi aplicat la scrutinul pentru Parlamentul European.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"In privinta noului Cod Electoral, de aceasta data interesele PSD-PNL-PD coincid. In primul rand, pentru ca PSD si PNL doresc sa demonstreze presedintelui Basescu ca exista vointa politica din partea lor pentru a promova votul uninominal. In acest fel s-ar elimina unul dintre reprosurile majore aduse de Basescu clasei politice. Pe de alta parte, PD a anuntat ca va sprijini cu toata forta orice initiativa de adoptare a votului uninominal si, evident, nu putea da inapoi la propunerea PNL si PSD.
Daca, la inceputul lunii mai, Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a lansat un Apel catre Curtea Constitutionala, cerandu-i <<sa-si asume ferm si fara echivoc competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice>>, asistam acum la competitie intre fetele bisericesti. De aceasta data, IPS Laurentiu Streza a facut o chemare la impacare catre toate fortele politice imiplicate in conflict. Biserica intervine, desi suntem stat laic, ori de cate ori simte ca poate acumula capital politic."
A.Gh.  
 Afisari: 116  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-24
 17:28 
"Padurea spanzuratilor", dupa 40 de ani, din nou la Cannes  2007-05-23
1 comentariu
 15:35 
A murit Ralu Filip  2007-05-23
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03670 sec.